Де в Україні найбільш комфортно жити. ІНФОГРАФІКА

Де в Україні найбільш комфортно жити. ІНФОГРАФІКА
За останні кілька років життя в Україні докорінно змінилося. Якщо раніше другим фінансовим центром після столиці був Донецьк, то сьогодні це місто зі зрозумілих причин навіть не входить у першу десятку комфортних для життя.

На підставі останніх соціологічних досліджень і статистичної інформації Комсомольска правда в Україні вирішила розібратися, в якому регіоні України найбільш комфортне життя.

Доходи: столиця поза конкуренцією

Для більшості з нас найважливіший критерій комфортного життя - рівень зарплати. Чим більше багатих людей в тому чи іншому місті, тим більше платять звичайним працівникам в регіоні. І тут, безумовно, на першому місці столиця.

Згідно з даними Держкомстату, середня зарплата в столиці в першому півріччі склала 6 251 грн. Найближчі конкуренти - Донецька область (Тут платять 4,6 тис грн.) і Дніпропетровська (4,1 тис грн.). Замикають список Тернопільська (2735 тис. грн.), Чернівецька (2,781 тис. грн.) і Херсонська (2816 тис. грн.) області. Природно, це дані офіційної статистики, яка не враховує тіньові зарплати.

На ринку праці все-таки дещо інша картина. Так, наприклад, аналітики порталу rabota.ua склали свій рейтинг. І він дещо відрізняється від офіційного.

- На першому місці за заробітними платами, зрозуміло, Київ, - розповіли спеціалісти. - Друге і третє місця займають Харківська та Одеська області. У п'ятірку лідерів увійшли міста-мільйонники. Тільки Дніпропетровськ посів шосте місце, пропустивши вперед Закарпатську область. Є й інші цікаві закономірності. Незважаючи на беззастережне лідерство Києва в середніх заробітних платах, Київська область знаходиться десь на двадцятому місці, її результат майже на третину нижче столичних зарплат. А в Донецькій області, незважаючи на пропоновані високі зарплати, дуже мало вакансій.

Аутсайдером, за даними порталу, є не Тернопільська, а Сумська область. На останніх місцях Полтавська та Черкаська області. Середня зарплата вакансій в цих регіонах в 1,5 рази вище, ніж в даних Держкомстату. Для нашого рейтингу ми вирішили все-таки орієнтуватися на дані неофіційного дослідження.

Отже, найгірші - Черкаси, Полтава, Суми.
Кращі - Київ, Одеса.

Безробіття: у містах робота є

Як говорять фахівці, високі зарплати - це ще не показник комфортного життя. Адже в тій же Донецькій області, незважаючи на високі ставки, вакансій все менше і менше. А значить, людям у пошуках роботи доводиться перебиратися в інші регіони.

За даними офіційної статистики, найвищий рівень безробіття в процентному співвідношенні спостерігається в Кіровоградській (4%) та Черкаській (3,8%) областях. Третє місце з кінця розділили Житомирська, Полтавська та Рівненська області - там близько 3,5% офіційно зареєстрованих безробітних. А найкраще з роботою в столиці (0,9%), Одесі (1,2%) і в Закарпатті (1,8%).

Природно, офіційна статистика не відображає приховане безробіття, яке значно вище, але вона хоча б дає уявлення про те, в яких областях з роботою краще, а в яких гірше.

Найгірші - Полтава, Черкаси, Рівне.
Кращі - Київ, Одеса, Закарпаття.

Небезпечні підприємства: схід і столиця

Безпека на робочому місці теж впливає на комфортність проживання. Тому ми взяли статистику Фонду страхування від нещасних випадків, і ось що вийшло. Найбільша кількість страхових нещасних випадків зареєстровано у Донецькій області (16,7%), Дніпропетровській (13,8%) і в Києві (8,7%). Кількість травмованих в цих областях складає 39,2% від загальної кількості травмованих по Україні.

А ось найменш травмонебезпечні підприємства розташовані в Закарпатті (0,9%), Тернопільській (1,2%) і Чернівецькій (0,4%) областях. Пояснюється це тим, що на заході немає такої концентрації підприємств важкої промисловості, як на сході і в центрі.

Крім загальної статистики, тут цікаво стежити і за динамікою. Кількість нещасних випадків на виробництві збільшилася: у Чернігівській області - на 60,0%, у Луганській та Рівненській областях - на 30,4% і 36,8% відповідно. А от зниження травматизму на робочому місці відзначається по таких регіонах України: у Вінницькій області - на 37,9%, Донецькій - на 29,7%, Запорізькій - на 24,7%, Дніпропетровській - на 24,0%.

Найгірші - Донецька область, Дніпропетровськ, Київ;
Кращі - Чернівці, Ужгород, Тернопіль.

Корупція: Хабарники є скрізь

Ще один важливий момент комфортного життя - це корупція на місцях. Те, що хабарі беруть депутати, міністри, ні для кого не секрет. Але простій людині від цього ні холодно, ні тепло. А от коли доводиться давати "на лапу" за можливість без черги лягти в лікарню або вирішити якесь побутове питання, то тут вже громадянин розуміє, наскільки прогнила система.

Американський міжнародний республіканський інститут провів в Україні опитування, в ході якого питали про взаємини з владою. Як виявилося, незважаючи на всі обіцянки, корупція в країні нікуди не зникла.

Всього 4% наших громадян не вважають корупцію проблемою, ще 9% не змогли відповісти на це питання. При цьому найбільше дане питання хвилює громадян Запоріжжя (98%), Києва (90%) і Миколаєва (89%), а найменше - харків'ян (77%).

Ще однією великою проблемою українці називали "кумівство" (83%). Найбільший відсоток людей, які говорять про неї, живуть у Запоріжжі (92%) та Чернівцях (90%), а найменше - у Рівному (67%) та Кіровограді (71%).

Останнім часом хоча б раз давали хабар жителі Запоріжжя та Ужгорода (по 46%), найменше ствердних відповідей було в Кіровограді (14%) та Харкові (16%).

При цьому більшість громадян упевнені, що в країні нічого не робиться для того, щоб перемогти корупцію. Негативно на питання, чи бачите ви боротьбу з корупцією на місцевому рівні, відповіли 83% жителів Запоріжжя і 71% житомирян. Найбільше проявів боротьби з корупцією побачили у Чернівцях. Там 35% опитаних сказали про позитивні зрушення.

Найгірші - Запоріжжя, Миколаїв, Київ.
Кращі - Чернівці, Харків, Луцьк.

Довіра до місцевої влади: Вінниця лідирує

Ще один основоположний критерій комфортного життя - довіра до місцевої влади. Адже, якщо мер міста намагається його поліпшити, то і довіра городян до нього зростає. Згідно з дослідженням все того ж Американського міжнародного республіканського інституту, найбільше задоволені тим, як дбають про інтереси городян, у Вінниці (41%), Харкові (36%) та Чернівцях (31%). Найменше задоволені своєю місцевою владою в Миколаєві (9%), Києві (10%) та Запоріжжі (10%).

Ще одне цікаве питання стосувалося того, як градоначальники просувають імідж міста серед жителів всієї країни. Перше місце зайняв Львів - 65% громадян задоволені своїм мером з цього питання. Стільки ж задоволених своїм мером і в Харкові. Однак через те, що голову цього міста тягають по судах, ми дали йому друге місце. Замикає трійку Тернопіль, де 60% громадян задоволені тим, як міський голова просуває імідж міста. А от найменше задоволені своєю владою в Житомирі (15%), Ужгороді (15%) та Полтаві (14%).

Найгірші -Запоріжжя, Миколаїв, Київ.
Кращі - Вінниця, Харків, Чернівці.
 
Ціна квадратного метра: Київ найнедоступніший

Ну і останній критерій, який вирішили розглянути, - це так званий індекс доступності житла. Іншими словами, скільки років потрібно працювати в тому чи іншому місті, щоб накопичити на квартиру.

Звичайно, цей індекс не буде абсолютно правдивим, адже точні ціни на житло в Україні не знає ніхто. Але можна вивести якісь усереднені дані по базах даних продавців і зарплатах в регіонах.

Так, наприклад, сайт Domik.ua підрахував співвідношення вартості квартири площею 70 квадратних метрів і середньої річної заробітної плати регіону. Показник дорівнює кількості років, за які середньостатистичний громадянин може заробити на квартиру за умови, що у нього не буде інших витрат.

- Провести аналіз у невеликих містах виявилося неможливо через відсутність достовірної інформації про рівень зарплат в них: Держстат не надає окремих даних по містах, в інших джерелах занадто високий рівень похибки, - говорять фахівці порталу.

Тому для аналізу вони взяли тільки Київ, Одесу, Харків, Дніпропетровськ і Львів. Виявилося, що на квартиру в Києві потрібно працювати 28,9 років, у Львові - 25,9 років, Одесі - 22,4 року, Харкові - 15,9 років і Дніпропетровську - 15,8 років.

- На друге місце після Києва за рівнем цін на квартири і недоступності житла вийшов Львів, хоча тривалий час на цій позиції стабільно перебувала Одеса, - говорять фахівці порталу. - Схоже, статус культурної столиці України, близькість до Європи і віддаленість від зони бойових дій посилили й ціни на житло в місті.

Ми вирішили самі порахувати, наскільки доступно житло в одному з найблільш комфортних, на думку його жителів, міст України - Вінниці. За даними різних агентств нерухомості, ціни квадратного метра там становить близько 590 доларів. За даними сайту, середня Work.ua зарплата в резюме становить близько 5700 грн. Нескладно порахувати, що на 70-метрову квартиру в цьому місті при нинішньому курсі можна заробити за 13,7 років. Це трохи менше, ніж у Харкові, який вийшов на друге місце по комфорту.

Найгірші - Київ, Львів, Одеса
Кращі - Вінниця, Харків
 
Міський транспорт: найгірше в Сумах

Нинішнє керівництво країни родом з провінційної Вінниці. Цікаво, що саме це місто в ході опитувань його жителів показує максимальну зручність з погляду міської інфраструктури.

Так, наприклад, найбільше задоволені міським транспортом саме у Вінниці. У ході опитування 57% громадян відповіли, що їм подобається транспортна інфраструктура. Друге місце з невеликим відставанням зайняв Харків, де міським транспортом задоволені 56% громадян. На третє місце потрапив Луцьк (43%).

Найгірше оцінили своє місто за цим параметром жителі Запоріжжя (13%), Кіровограда (10%) і Сум (3%). Якщо подивитися на реакцію жителів, то можна подумати, що в Сумах взагалі немає міського транспорту.

Водіїв запитували про якість доріг у місті. І тут знову на першому місці опинилася Вінниця, де 35% були задоволеним якістю асфальту. Другим традиційно йде Харків (21%), а третє місце посів Львів (16%). Не можуть похвалитися дорогами в Запоріжжя (1% їх вважає хорошими), Ужгороді (1%) і Сумах (0%). Цей північно-східний місто стало жахом як для водіїв, так і для пасажирів.

Найгірші - Запоріжжя, Кіровоград, Суми
Кращі - Вінниця, Харків, Луцьк

Замість післямови

Звичайно, цей рейтинг не може претендувати на абсолютну істину. Але він наочно доводить народне прислів'я "Не в грошах щастя". Незважаючи на найвищі зарплати в столиці, жителі Києва не вважають своє місто комфортним. Більше того, найбільше українське місто в деяких питаннях стало одним з найбільш некомфортних міст країни.

Прогнозовано Західний регіон України підійде тим, хто цінує природу та екологію. Там практично немає шкідливих підприємств. А на південному сході мало того, що йде війна, так ще й заводи-гіганти не додають привабливості регіону.

Цікаво, що на два перших місця претендували два абсолютно різні міста - Харків і Вінниця. Перше - мільйонник, який свого часу встиг побувати столицею радянської України. Друге - невелике провінційне місто, яке за останні кілька років стало "цукеркою" завдяки старанням нинішнього керівництва країни.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.