На вулицях Луцька можна дізнатися про тих, хто творив історію міста. ФОТО

На вулицях Луцька можна дізнатися про тих, хто творив історію міста. ФОТО
Новий проект управління туризму та промоції міста «Імена Луцька» розповість лучанам та гостям міста про те, хто побудував у Луцьку замок, хто провів у Луцьку З'їзд європейських монархів, хто у Луцьку віддав своє життя за ваше право мати вітчизну, хто написав свій перший вірш у Луцьку, чиє пиво п'ють у Луцьку понад 100 років.

Головною метою проекту є популяризація Луцька та привернення уваги до його історико-культурної, духовної, наукової та мистецької спадщини крізь призму відомих особистостей, для яких Луцьк став частиною життя, інформує прес-служба міської ради.

Місто Луцьк пов'язане із багатьма видатними особистостями — державними діячами, письменниками, військовими, представниками духовенства, митцями, науковцями, які, або народилися тут, або певний період свого життя проживали чи працювали в місті. Для когось з них Луцьк залишився у дитячих спогадах, хтось завітав до міста лише раз у житті й то на декілька годин, хтось затримався на кілька тижнів або місяців, але усі вони залишили певний слід в житті Луцька.

У Луцьку правили Великий князь волинський Любарт та Великий князь литовський Вітовт, тут народилась майбутня принцеса Сіаму (тепер Таїланд) Катерина Десницька. В різний час тут жили й працювали художники Йов Кондзелевич та Наполеон Орда, письменник-полеміст Іван Вишенський та поет Данило Братковський, гетьман Війська Запорозького Іван Виговський, родина Косачів, композитори Арсен Річинський та Михайло Тележинський, культурний діяч Модест Левицький та генерал-хорунжий Армії Української Народної Республіки Олексій Алмазов, математик Михайло Кравчук і геолог Павло Тутковський та багато інших відомих постатей.
Проект «Імена Луцька» можна вважати безкінечним та постійним, адже історія міста і його сьогодення багате цікавими і непересічними особистостями. Про багатьох з них ми знаємо, десь чули чи читали. Та є і такі, життєві історії яких, стали надбаннями інших країн, або ж просто заховались на полицях архівів чи бібліотек.

Вже сьогодні видатні особистості, кожна з яких залишила слід в історії Луцька, споглядають на жителів міста із сіті-лайтів. І разом з тим, спонукають нас, лучан, задуматись над тим, яким є наш вклад у історію свого міста.

А щоб дізнатися більше про тих, хто побудував у Луцьку замок, прославив місто у Таїланді, чи кого місто спонукало до написання першого вірша, усіх охочих запрошують на презентацію проекту «Імена Луцька», яка відбудеться 23 серпня, з нагоди святкування 930 річниці Дня міста, на 17:30 у сквері «Зоряний» (вул. Лесі Українки).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На вулицях Луцька можна дізнатися про тих, хто творив історію міста. ФОТО
11 серпень, 2015, 16:26