Адмінреформа: як на Камінь-Каширщині формуються нові громади

Адмінреформа: як на Камінь-Каширщині формуються нові громади
На Камінь-Каширщині, хоч і не всюди, але розуміють: зволікаючи і роздумуючи над тим, із ким або й навіть – чи варто об’єднуватися взагалі, громади лише втрачають час і кошти.

Коли 25 червня депутати облради на Волині схвалили Перспективний план, процес впровадження адмінреформи активізувався, повідомляє прес-служба Офісу реформ у Волинській області.

Але чи то через нерозуміння процесів, чи то свідомого їх перекручування, громади стали висловлювати пропозиції, незважаючи на рівень їх матеріальної спроможності, можливості втримати владу у своїх руках та взяти відповідальність. У результаті вийшло так, що поки на Камінь-Каширщині не сформувалася жодна громада, де до процесу об’єднання підійшли згуртовано.

З цього приводу висловлює занепокоєння Карасинський сільський голова Світлана Сидорук.

– Люди погано розуміють, що буде в кожному селі, як працюватиме виконавчий апарат, як вони отримуватимуть послуги, – пояснює ситуацію Світлана Макарівна. – Шкода, що все відбувається літньої пори, коли селяни вирощують урожай, збирають ягоди і жнивують. Але будь-яка робота, правильно спланована, організована і проведена, – дає свій результат. Я переконана: об’єднання відбудеться обов’язково, і тільки спроможні громади вирішать багато недоліків сучасної України – зруйнують старі радянські і нові корупційні схеми державного управління.

Зважаючи на активність сільського голови, у цій громаді робота ведеться. Ще 2-го червня тут відбулися громадські слухання, згодом – опитування серед жителів (запитали 756 виборців!), а 18 червня під час сесії сільської ради прийняли рішення про згоду на об’єднання з сусідніми громадами: Стобихівською, Сошичненською, Качинською, Личинівською, Нуйнівською, Заліською Камінь-Каширського району, Тойкутською, Доротищенською – Ковельського, Сереховичівською та Солов’ївською – Старовижівського району.

Невизначеним лишилося тільки питання майбутнього адмінцентру: буде він у Сошичному чи все ж Тойкуті. Але це погодили розглянути після рішень сусідніх громад щодо об’єднання, бо ж тут уся справа – в активності. І Сошичне, і Тойкут, зізнаються у Карасині, – достойні та спроможні центри.

Але після цього рішення надійшла пропозиція про об’єднання із Скулинською, Кричевичівською, Уховецькою, Білинською (ініціює Скулинська сільська рада з адмінцентром у с. Скулин Ковельського р-ну).

Нещодавно на Камінь-Каширщині побували й експерти Офісу реформ – були присутніми під час пленарного засідання сесії Карасинської сільської ради, де й обговорювали питання адміністративного центру майбутньої громади.

Були й представники сусідніх сіл.

Результатом розмови стало визначення чіткої позиції Карасинської громади щодо відмови об’єднання зі Скулинською сільською радою як найменш спроможною, що економічно не вигідно. Гарячі дискусії розгорілися щодо вибору центру між Сошичним і Тойкутом. Відстань до цих сіл від Карасинської громади приблизно однакова (на 2 км ближче до с. Тойкут)

– Якби були рішення про згоду на об’єднання у Сошичненської громади (як передбачено у Перспективному плані), то можна було би вибирати Сошичне, – наголошує Світлана Макарівна, хоча й погоджується: – Більшість громадян, жителів наших двох сіл (Карасин та Карпилівка), які були присутні на сесії, віддали перевагу Тойкуту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.