Міністр екології на власні очі побачила незаконні копанки бурштиношукачів. ФОТО

Міністр екології на власні очі побачила незаконні копанки бурштиношукачів. ФОТО
Виконувач обов’язків міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць, перебуваючи з робочим візитом на Волині та Рівненщині, мала змогу побачити, яких масштабів набув незаконний видобуток бурштину і якої шкоди природному середовищу він завдає.

Візит Світлани Коломієць відбувся у вівторок, 11 серпня.

Відомо, що на Рівненщині незаконний видобуток «сонячного» каменю триває дуже давно. І порівняно з Волинською областю масштаби «бурштинової лихоманки» там значно більші.

Тому у супроводі народного депутата Ігоря Лапіна, науковця-еколога та журналістів, виконувач обов’язків міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць поїхала у Володимирецький район Рівненської області.
Про цю місцевість, яку "облюбували" бурштинокопачі, неодноразово згадували у пресі. Адже тут існує декілька легальних підприємств, які видобувають дорогоцінний камінь, маючи ліцензію, та нелегальні групи копачів бурштину, які, на думку екологів, працюють по-варварському, використовуючи помпові установки, що вимивають бурштин із ґрунту.

Постійні конфлікти між легальними та нелегальними бурштинокопачами зумовлені тим, що останні вважають несправедливим, коли одні мають право видобувати «сонячне» каміння, а інші ні. Хоча насправді вони не можуть змиритись із тим, що держава, видаючи ліцензію підприємству, дає йому в тимчасову оренду гектари землі, де і є поклади бурштину.

Одним із приватних підприємств, яке отримало ліцензію від держави на видобуток бурштину, є товариство «Сонячне ремесло».

Працює воно два роки, але чомусь за весь час свого існування змогло видобути лише півтори тонни бурштину. Можливо це пов’язано із тим, що територія, яка була дана підприємству у користування (а це 15 гектарів), колись вже була понищена нелегальними бурштинокопачами.

Представник підприємства Ігор Риков розповів, що перед тим, як починати безпосереднє видобування бурштину, потрібно пройти технічну та біологічну рекультивацію землі. Тут екскаваторами поступово знімають кожен шар ґрунту, який вимивається у спеціальній установці з обертовою платформою. Стоячи біля платформи, робітники відбирають дорогоцінне каміння під наглядом охорони. Ями або ж, як у народі кажуть про бурштинові копанки, «марсіанські місця», не залишаються, їх назад засипають землею та піском, дотримуючись відповідного порядку.

«З одного куба ми можемо добути 10-15 грамів бурштину, але вага може коливатись. Земля, на якій ми працюємо, зазнала неабиякого нищення, і ми повторно вимиваємо бурштин із землі, який не змогли добути нелегали. Ми постійно проводимо радіаційний контроль ґрунту. У нас немає проблем із водою. Вона у нас не закінчується через постійне використання однієї і тієї ж води. Існує певний цикл, коли вода очищується, вимиває бурштин із ґрунту, а потім знову повертається у резервуар», - розповів Риков.
Про приїзд виконувача обов’язків міністра екології та природних ресурсів України дізнались і ті, хто займається чи займався незаконним видобутком бурштину. На вході до підприємства на Світлану Коломієць чекало близько десяти чоловіків. Вони заявляли про те, що є місцевими жителями, не приховували свого обличчя і були відкриті до розмови.

Голова громадської організації «Громада Полісся» Андрій Андрієв заявив, що існування підприємства, на якому працює лише декілька людей, створює певне непорозуміння у місцевої громади, яка позбавлена робочих місць. Копачі обурені тим, що на державному рівні не легалізовано видобуток бурштину, а вони готові сплачувати податки до бюджету своїх районів.

«Ми готові збиратися по 10 чоловік, створювати невеличкі фірми, купувати у держави ліцензію на видобуток бурштину і сплачувати податки на місцях. Ми втомилися від того, що ліцензії отримують лише люди, які мають відношення до місцевої влади. Ми хочемо, аби нам дали можливість добувати бурштин хоча б на своїх земельних ділянках, які є нашими «паями». Нам не дозволено розпоряджатися навіть власними землями. Ми готові власними ресурсом добувати бурштин», - мовив Андрієв.
Але нардеп від Луцька Ігор Лапін, який є одним із розробників законопроекту про легалізацію видобутку бурштину зазначив, що 10 «пацанів з вулиці» не в змозі придбати у держави омріяну ліцензію. Це в змозі зробити лише «крупний гравець» на бурштиновому ринку . Але місцеві жителі можуть найнятися до підрядника в якості субпідрядників і працювати на «крупного гравця».

«Помпами ми не дозволимо користуватись. З них толку небагато, бо вони можуть намити лише 10 -15 відсотків бурштину на місцевості, але шкода від них для природи дуже велика. Шари грунту змішуються, а видобуток активів є частковим, помпами ви лише «вимиєте» бурштин, який лежить на поверхні, все інше лишиться в землі. Помповий метод видобутку є економічно необґрунтованим, 90 відсотків бурштину лишається в надрах», - мовив Лапін.

Після нетривалої дискусії між чиновниками та місцевими жителями Світлана Коломієць ствердно заявила, що у нинішній час видобуток бурштину повинен відбуватись кар’єрним способом.

«Офіційно Президент України нещодавно звернув свою увагу на цю проблему. Він підтримує курс легалізації цього бізнесу, але за умови, що він працюватиме згідно усіх вимог. Для цього треба хороше обладнання, професійні кадри, які вміють і знають як видобувати ресурси, не шкодячи природі. На жаль, у нас не було змоги поїхати на Волинь і ознайомитись із тамтешньою ситуацією. Але я переконана, що подібні поїздки будуть відбуватись і надалі, тому невдовзі ми зустрінемось і з волинськими бурштинокопачами», - мовила Коломієць.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прозріли?...Давна знали ! Бандючня!!!
Відповісти
Ото досягнення! 25років копають, а тепер побачили...де раніше були ???
Відповісти
а результат який?
Відповісти
прийшли подивились і побачили, що грошенята пливуть мимо їх карманів... потрібно щось робити... ну, наприклад, рекультивацію земель, а потім їх залуження...
Відповісти
А що нардеп ЛАПА робить біля цієї білявки? Дивлячись на футболку, він не може оприділитися, чи він в ВРУ, чи серед біцйів. А БУРШТИН - його тємаха... Згідний з ДУМКОЮ -Бандючня!!!
Відповісти
Так это все помпы Лапина
Відповісти
Що та дівчина там зробить?:( Ті ХЛапіни і рвались до влади, щоб собі щось відхопити, а зараз як телята ходять, вигляд "розумних" роБлять! Нацепив футболку, піариться - от його справжнє! Тьху!!!
Відповісти
Там сам Лапын і буде його видобувати , тільки через підставних собі осіб!
Відповісти
якщо вони не дозволять помпами мити!, то що прийдеться бідному населенню робити?
Відповісти
А після нас - хоч потоп!!! Яке бидлоття! Невже не думаєте про своїх дітей-онуків??? Та на цих землях століттями жили наші діди і прадіди, обробляли землю, займалися полюванням та збиральництвом лісових дарів і про бурштин навіть не думали, бо жили іншими цінностями, передали цю землю своїм нащадкам... а вони, ці нащадки, виявилися захланними ідіотами, які щедрі і багаті поліські ліси перетворюють на страшну пустелю! Цьогорічна спека - це Господня кара за наругу над землею, дарованою нам Богом! Схаменіться!!!
Відповісти
В когось є нафта, в когось газ,в нас бурштин.Легалізація один вихід,і вести цілу армію охорони від бурштно копачів.
Відповісти
дайте людям працювати! хай миють помпами, хай копають, тильки треба це зробити все відповідально! щоб після себе прибрали!
Відповісти
Лапін сам получав касу з теми я прямі докази
Відповісти
А в.о. міністра екології 1986 року народження хоча б день працювала в галузі екології до того, як її призначили заступником міністра?
Відповісти
Останні новини
Міністр екології на власні очі побачила незаконні копанки бурштиношукачів. ФОТО
11 серпень, 2015, 20:30
Веселі каруселі. ВІДЕО
11 серпень, 2015, 20:00