74 громади для Волині – забагато?

74 громади для Волині – забагато?
74 громади для Волині – забагато.

Із цим погодилися експерти, про таке говорять політичні противники реформи, інформує прес-служба Офісу реформ у Волинській області.

Але й це ще не все, бо 25 червня, коли проект плану схвалили під час 35-ї сесії облради, лише активізувало роботу сільських голів, депутатів усіх рівні та громадськості, які стали пояснювати свою позицію тим, що у Перспективному плані їхню думку не врахували і карту намалювали, як було комусь вигідно.

Але насправді варто визнати: всі озвучені пропозиції (якщо вони були конструктивними, тобто відповідали хоча б мінімальним вимогам Методики формування спроможних громад) – у плані. Більше жодних думок не було.

Кілька слів про те, чому так сталося. Точніше – просто факти.

Адмінреформа в Україні стартувала 2 лютого цього року, коли Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Невелика кількість міських та сільських рад в усій державі розпочали роботу. У тому числі й на Волині. Як результат, під час сесії облради розглядатимуть питання про створення 5 об’єднаних громад, котрі встигають 25 жовтня провести вибори на новій основі й отримати повноваження міст обласного значення, відповідні фінансові надходження та чималу відповідальність.

5 травня на Волині запрацював Офіс реформ – структура не провладна, а консультаційна, створена з метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи у питаннях адмінреформи. Навіщо? Бо у Києві побачили, що самостійно громади не впораються – з лютого до травня активності не було. Система таки запрацювала. За порівняно короткий час сформували згаданий Перспективний план, отримали конкретні результати.

Варто вкотре наголосити: Перспективний план, навіть схвалений обласною радою, – то лише проект, своєрідне бачення, якою може бути карта Волині.

Адмінреформа триває: в Офісі реформ, облдержадміністрації готові й надалі розглядати пропозиції і, якщо вони конструктивні, підтверджені не просто словами, а реальними фінансовими показниками, виносити на обговорення під час чергових і навіть позачергових (якщо буде потреба і крайня необхідність) сесій облради із метою внесення змін до Перспективного плану. Але пропозиції надходять мляво. Якщо і є, то частіше словесні й необґрунтовані. Протягом трохи більше 3 місяців роботи експерти Офісу реформ (їх загалом 5 осіб) щодня консультують сільських голів телефоном, проводять виїзні зустрічі (майже щодня), залучають до роботи ЗМІ.

У цьому процесі вималювалася кардинально відмінна закономірність позицій.

Багаті громади, зокрема довкола Луцька, а також ті, хто межує з Польщею і бачить конкретні результати децентралізації (бо це – реальна, а не паперова відповідальність конкретної людини за конкретну територію і ділянку роботи!) у необхідності такої реформи не сумніваються. Тож, незважаючи на будь-які недоліки та перепони, втілюють її у життя, і головне – розуміють, що взяли у свої руки не тільки гроші, а й важелі впливу.

Є райони, де люди ще досі, очевидно, не позбулися радянського мислення, тому чекають, поки за них усе вирішать, і навіть відверто про це заявляють. Є такі, хто просто не готовий до будь-якої роботи, звик, що держава дає гроші на необхідне, тобто мінімальну зарплату, і боїться навіть подумати, що самому доведеться приймати якісь рішення, а ще гірше – заробляти гроші. Громади, де така позиція сільських голів, досі не виявили жодної ініціативи, навіть після того, як експерти Офісу реформ провели зустрічі.

Іще одне. Було би добре, якби на рівні органів місцевого самоврядування виникало більше ініціативності. Навіть позиція «я проти» у справі реформи подекуди краща, ніж «я почекаю». Також варто розуміти: ініціатива має бути конструктивною. Ось що сказано у законі.

Ст. 2. ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад:

«Добровільне об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст здійснюється з дотриманням таких принципів:

1) конституційності та законності;

2) добровільності;

3) економічної ефективності;

4) державної підтримки;

5) повсюдності місцевого самоврядування;

6) прозорості та відкритості;

7) ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
селюки припруться...
Відповісти