Увага, небезпека! Що приховують водойми Волині?

Увага, небезпека! Що приховують водойми Волині?
У теплу пору року у водоймах Волині можна підхопити небезпечну хворобу – лептоспіроз. Нещодавно повідомлено про ускладнення епідемічної ситуації щодо цієї інфекції в м. Києві, де захворіло 12 осіб, 2 хворих померло. У Волинській області захворювання реєструється щорічно у вигляді поодиноких випадків.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів (узагальнена назва природно-вогнищевих інфекцій, тобто таких інфекційних захворювань що передаються від тварин до людини). Резервуаром збудника лептоспірозу є дикі гризуни (щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки) і промислові (лисиці, песці) тварини, які виділяють лептоспір у довкілля з сечею. Хвора людина не є джерелом зараження інших людей.

Особливу загрозу щодо лептоспірозу несуть відкриті водойми, які забруднюються гризунами. За результатами лабораторних досліджень води відкритих водойм у місцях масового відпочинку населення 13% з досліджених проб не відповідають за мікробіологічними показниками, що вдвічі вище від показника минулого року. За повідомленнями Держсанепідслужби станом на 14. 08. 15 власниками пляжів встановлені знаки заборони купання на р. Турія (Ковельський міський пляж), о. Ухо (пляж дитячого табору «Уховецьк»), штучному водоймищі м. Нововолинська (міський пляж), ставку смт Локачі.

Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, під час догляду за хворими тваринами.

Клінічні прояви захворювання

Інкубаційний період триває від 1 до 20 діб, частіше – 7-14 діб, що характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, геморагічним синдромом.

Початок захворювання гострий, часто раптовий (хворі можуть зазначити навіть годину), з трясучим ознобом, гарячкою (підвищення температури тіла до 39-40 °С і вище), вираженими симптомами інтоксикації: загальною слабкістю, сильним головним болем, запамороченням, нудотою, блюванням; можливі збудження, марення, непритомний стан. Для лептоспірозу характерні м'язеві болі, особливо в литкових м'язах, стегнах, попереку. Більше половини випадків протікає у тяжкій формі та потребує реанімаційних заходів

Необхідно пам’ятати - несвоєчасне звернення по медичну допомогу призводить до тяжких уражень печінки і нирок, що ведуть до смерті. При тяжкому перебігу смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися виключно у лікарні.

Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет, проте можливі (дуже рідко) повторні випадки, спричинені іншим варіантом лептоспір.

Профілактика

Вакцини для профілактики лептоспірозу відсутні. Запобіжні заходи спрямовані на боротьбу із синантропними гризунами (мишами, щурами). Необхідні дератизаційні заходи, охорона джерел водопостачання і продуктів харчування від забруднення виділеннями гризунів.

Щоб запобігти зараженню на лептоспіроз при відпочинку на природі важливо дотримуватись елементарних норм санітарії: при вживанні та приготуванні їжі використовувати лише заздалегідь приготовлену воду, або бутильовану, не вживати немиті овочі та фрукти та воду з відкритих водойм, а купатись необхідно тільки на спеціально відведених, облаштованих туалетами водоймах.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.