До 10 років позбавлення волі можуть засудити командира батальйону Прикарпаття. ВІДЕО

До 10 років позбавлення волі можуть засудити командира батальйону Прикарпаття. ВІДЕО
До 10 років позбавлення волі можуть засудити колишнього командира 5-го добровольчого батальйону тероборони "Прикарпаття", підполковника Віталія Комара, якого вважають одним із винних в Іловайській трагедії.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Військова прокуратура Південного регіону інкримінує Комару три статті кримінального кодексу. Звинувачує в тому, що він у серпні минулого року самовільно з бійцями залишив зону АТО та проігнорував накази командування повернутися, натомість попрямував до місця постійної дислокації батальйону - на Івано-Франківщину.

"Піддавшись панічним настроям підлеглих та не бажаючи виконувати обов'язки військової служби в бойовій обстановці, відмовився від несення служби, діючи умисно з мотивів боягузтва", - читає обвинувачення прокурор військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону Віктор Логінов.

Згодом у Міноборони втечу батальйону "Прикарпаття" назвуть однією з причин Іловайської поразки. У відомстві кажуть, що, залишивши свої позиції, бійці оголили правий фланг наших військ і дали можливість ворогу замкнути оточення з тилу.

"Одержавши накази керівників АТО в Донецькій та Луганській областях Муженка та Литвина про повернення до виконання обов'язків служби та відновлення роботи на блок-постах, відмовився від несення служби", - каже Віктор Логінов.

Екс-комбат своєї вини не визнає. Каже, хотів зберегти життя бійців. Мовляв, проти російських "Градів" і танків стояти лише з автоматами та гранатометами було би вірною смертю. А його адвокати вважають, що справа взагалі шита білими нитками.

"23-го числа пішов максимальний обстріл по всіх позиціях і блокпостах. Було розпорядження старших начальників повернутися на позиції, коли ми відійшли. Але я в тому рішенні наклав доповідь, що я не в стані виконати це розпорядження у зв'язку з відсутністю техніки. Техніка дійсно була розбита. При наявності будь-якої броні ми б повернулися на позиції", - сказав підсудний Віталій Комар.

Адвокати запевняють, що звинувачення щодо Іловайського котла в суді не лунатимуть.

"Те обвинувачення, яке висунуто Комару, воно жодним чином не пов'язане з утворенням Іловайського котла. Оскільки у функції батальйону було поставлене завдання – організація п'яти блок-постів. Є очевидним, що вони не можуть формувати лінію оборони. Крім того, треба розуміти, яким чином відбувався цей відступ – чи дійсно цей батальйон залишив свої позиції першим?!", - каже адвокат Олександр Бережний.

Процес над екс-комбатом обіцяє стати тривалим: по справі проходять майже півтори сотні свідків. На перше судове засідання із 15 запрошених з'явилися лише двоє.

Нагадаємо, заступник генпрокурора - головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що основними причинами трагедії під Іловайськом є вторгнення великої кількості російських військових і техніки Збройних сил РФ, а також застарілі нормативні документи у бійців АТО.

Кореспондент ТСН Алла Пасс


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
поставити бюст на батьківщині хероя!
Відповісти
НЕ тих судять
Відповісти
Як бистро найшли винних. А може Матіуса поставити генпрокурором, дивись і беркутівців бистринько знайде.
Відповісти
Останні новини
До 10 років позбавлення волі можуть засудити командира батальйону Прикарпаття. ВІДЕО
18 серпень, 2015, 08:00