Історична пам'ятка Олики: замок чи психлікарня

Історична пам'ятка Олики: замок чи психлікарня
Олицький замок, який із середини 50-х років слугує приміщенням для Волинської обласної психіатричної лікарні №2, став предметом відповідальності одразу двох органів виконавчої влади. Про це повідомляє Громадське.Волинь.

З одного боку, як пам’ятка архітектури національного значення, він знаходиться під опікою управління культури в області, і підпадає під закон про охорону культурних пам’яток. З іншого – це медичний заклад, яким має опікуватися обласне Управління охорони здоров'я.

Впродовж останніх тринадцяти років у замку замінили деякі старі вікна на пластикові та частково відновили покрівлю. Кошти на ці ремонтні роботи були виділені управлінням охорони здоров'я, однак проведені заходи не були узгоджені із Управлінням культури. Проведення таких робіт, як і взагалі використання будівлі як приміщення лікарні, несе пам'ятці непоправну шкоду та у майбутньому неминуче веде до втрати автентичності споруди.

Чи доцільним є розміщення психіатричного закладу в приміщенні історичної пам’ятки національного значення? Хто має фінансувати ремонт приміщення та стежити за тим, щоб Олицький замок зберіг свою автентичність? Саме такі запитання ми поставили керівникам обох владних відомств.

Начальник управління культури Волинської ОДА Валерій Дмитрук вважає, що варто перенести установу в інше місце, але потрібних коштів на це не має. Посадовець стверджує, що заходи із охорони культурної пам’ятки будуть проведені тільки тоді, коли лікарню «відселять» із території замку.

«Коли ведеться ремонт даху, то це здійснюється виключно для потреб медичної установи, а не як пам’ятки. Поки не буде воля відселення лікарні з приміщення палацового комплексу, то вирішити питання реставрації та збереження приміщення фактично не можливо», – зазначає Дмитрук.

Натомість медики переконані, що саме лікувальний заклад досі не дає розвалитися 400-річній споруді. «Я щось не бачу, що у нас десь серйозно відновлюються пам’ятки культури. Не факт, що як звідти відселити лікувальний заклад, то із замком щось буде» – зазначив начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк.

Щодо перспективи відселення лікарні, то посадовець зазначив, що оптимальним варіантом є будівництво нового корпусу у Першій обласній психіатричній лікарні поблизу Луцька. Проте, на будівництво нового приміщення для лікарні не вистачає коштів. Водночас, виникає проблема із персоналом: близько 400 оличан-працівників лікарні можуть залишитися без роботи.

Так чи інакше, питання залишається відкритим, а Олицький замок продовжує руйнуватися та втрачати історичну унікальність.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.