Думки світу: чи охопить Україну повномасштабна війна

Думки світу: чи охопить Україну повномасштабна війна
Цього тижня всі спостерігали за ескалацією бойових дій на сході України. Поновилися обстріли, знов загинули мирні жителі, бойовики вкотре порушують мінські домовленості...

Про все це можна прочитати на перших шпальтах світових ЗМІ. Та варто звернути увагу на те, як саме ці події висвітлюють, - інформує Канал24.

Американське видання The National Interest зауважує, що Захід займається самозаспокоєнням з приводу війни на Донбасі, хоча окрім "паперового" перимир'я підстав для цього немає.

Якщо Захід знову не зверне свою увагу на Україну і не візьме на себе активну роль у врегулюванні цього конфлікту, то, ймовірно, відбудеться відновлення війни. Прогнози щодо того, коли і де це трапиться, менш значимі в порівнянні і розумінням того, чому це неминуче, — пишуть вони.

На думку журналістів, поновлення боїв протягом останніх двох діб — це не так небезпечно, як посилення інформаційної війни. І однією з головних проблем американці називають те, що ресурси Росії і України залишаються неспіввідносними.

У свою чергу британське видання The Independent у статті з назвою "Україна боїться "великої війни", акцентують увагу на ступені підготовки двох сторін конфлікту, зазначаючи, що російська армія мобілізувала свої ресурси і, можливо, готується до нападу.

Ще більш значною зміною, ніж чергове нарощування чисельності російських військовослужбовців на місцях, стала колонізація командних структур "ДНР" і "ЛНР" шляхом впровадження туди офіцерів російської армії і спецслужб. Ополчення, яке спочатку отримувало від Росії тільки підтримку і зброю, тепер отримує ще й командирів,
— пишуть вони.


Натомість не обходять увагою українську сторону, цитуючи командира 93 механізованої бригади, який запевняє, що зараз Україна добре захищена і може відбити будь-яку атаку. Але не виключає можливості початку третьої світової війни.

Німецьке видання більш оптимістичне в оцінках перспектив цього конфлікту. Deutsche Welle переконують, що реальних підстав для повномасштабних бойових дій немає.

Наші експерти не бачать підстав для того, щоб говорити про підготовку широкомасштабного наступу. З військової точки зору, ці невеликі напади і артилерійські обстріли є провокаціями, точніше, перевіркою, наскільки швидко українські війська можуть на них реагувати на різних ділянках фронту, — вважають там.

Експерти видання пояснюють, що Москва також не може заморозити конфлікт на Донбасі. Адже "ДНР" і "ЛНР" самостійно не в змозі підтримувати своє існування, а в Росії економічна ситуація далека від задовільної. Тому Кремлю вигідно відвернути увагу народу на "велику війну проти фашистів", але вона в той же час приведе до продовження або посилення санкцій Заходу. А також підніме в Брюсселі питання про постачання Україні зброї та підготовці більшої кількості солдатів.

Таким чином можемо зробити висновки про те, як саме світ сприймає військовий конфлікт на Донбасі. Ми маємо розуміти, що цивілізовані країни переймаються цією ситуацією не менше нашого. Але, на відміну від українців, світові експерти можуть більш тверезо оцінювати ситуацію, бо їм не заважають емоції.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.