Як Шацькі озера перетворити на міжнародну туристичну перлину, - думка київського політолога

Як Шацькі озера перетворити на міжнародну туристичну перлину, - думка київського політолога
Шацькі озера - яскравий приклад того, як ми не використовуємо те, що валяється під ногами і готове перетворитися в мільярди.

Так на порталі Хвиля пише його шеф-редактор, політолог Юрій Романенко.

Через анексію Криму Шацькі озера перетворилися на міні-Крим. Дуже багато машин з усієї України. Але також багато поляків і білорусів.

Але інфраструктура, пише політолог, виглядає досить убого, оновлення на рівні якихось магазинчиків і приватних ініціатив. Сервіс убогий.

"І ось я що подумав. Адже реально рішення напрошується само собою. Тут цілий рекреаційний кластер можна створити. Транскордонний рекреаційний кластер і затягнути під це європейські (американські, саудівські, які завгодно гроші). ЄС точно дає гроші на такі спільні транскордонні проекти. Але для цього потрібен цілісний підхід до цієї території як до єдиного комплексу", - ділиться роздумами журналіст.

Вибудовувати проект потрібно в рамках трикутника Люблін-Замосць-Хелм- Брест-Шацьк-Ковель-Луцьк, використовуючи суперпозицію на стику кордонів трьох держав.

Шацькі озера повинні бути комплексом, де кожне озеро має окреме позиціонування.

Припустимо, Світязь потрібно заточувати на масове споживання рекреаційних послуг з дітьми. Там має бути великий аквапарк, зоопарк відкритого типу і вся дитяча інфраструктура. Саме це озеро ідеально підходить для відпочинку з дітьми.

Озеро Пулемецьке позиціонувати під рибну ловлю. Всілякі чемпіонати, підводне полювання бла-бла. Запустити багато різної риби і робити з цього фішку.

Озеро Луки, знову-таки, припустимо, для активного відпочинку: гребля, байдарки, дайвінг, різні маунтін-байки і так далі. Це озеро м'язистих тіл і енергії.

Озеро Люцимер - під молодіжний відпочинок. Організація всіляких рок-концертів, а-ля Казантип і так далі. Загалом, пиво і рок-н-рол. Ну, або транс, не думаю, що Армін ван Бюрен відмовиться приїхати на озеро транс-фестиваль.

Озеро Острівське - романтика. Місця для закоханих, перший поцілунок, перший затиск, коротше, точка, де проводять медовий місяць. Катання на конях під місяцем, квіткові поля. Молодятам знижки. Клондайк для телепроектів а-ля «Чотири весілля».

Всю цю красу зв'язати з велосипедними та пішохідними доріжками. Коні знову-таки. Пріоритет віддавати велосипедам, електробайкам і електромотоциклам, і пішим прогулянкам. Організувати велику стоянку для авто. Продумати купу маршрутів, щоб там було цікаво блукати. Знову-таки ралі по бездоріжжю, яке можна орієнтувати на Шацьк як фінальну крапку, а починати в Київській області.

Я би ще подумав про створення освітнього кластера, який відразу буде орієнтований на декілька країн (Україна, Польща, Білорусь, Прибалтика). Потужний університетський проект з нуля. У форматі екокампуса із заточуванням під кілька перспективних напрямків.

Наприклад, альтернативна енергетика регіону. Можливо брати в частку велику корпорацію зразок Apple, або Тесла з прицілом на їхні плани. У кожному разі, його реалізація доцільна вже після розгортання рекреаційних проектів, коли з'являться надлишкові ресурси.

Виграють усі учасники концесії. Великі міста типу Любліна, Бреста й Луцька з Ковеля почнуть концентрувати потоки, які будуть далі перенаправлені на Шацьк. Потоки до того ж можна закільцювати і перенаправляти.

По ходу напрошується швидкісна електричка з Києва на Ковель (за лінією Коростень-Олевськ-Сарни-Ковель), а там можна буде продовжити на Хелм і Варшаву. Там же можливо організувати швидкісний маршрут Київ-Варшава з проміжною зупинкою в Любліні та Ковелі. Тоді не буде логістичного тупика.

Потрібно буде привести в нормальний вигляд траси Т-03-02, Р-15, Н-17 і М-19, щоб спростити комунікацію на Луцьк та Львів. Дорогу з Любомля на Шацьк і до кордону з Білорусі, само собою. Це потягне за собою і транзитні потоки, які зараз обходять регіон через погані дороги.

Тут же з'являється мотивація розвивати аеропорт у Луцьку, з позиціонуванням під лоу-кости. Приклад польського Жешува поруч цілком підходить.

Ключове питання - де взяти ресурси?

Відповідь: транскордонні проекти з ЄС, легалізація корупційної ренти, тобто звільнення від переслідування капіталів, які були зароблені на контрабасі і бурштині в обмін на вкладання в інфраструктуру, яка дасть масові робочі місця, цілі програми держави в інфраструктуру, які запускатимуть базові процеси (можливо, у зв'язці з ЄБРР та іншими структурами).

Хто запустить? Та кожен, хто буде дивитися на регіон і країну, як на цілісний комплекс усередині інших цілісних комплексів (макрорегіонів Європи) і втримається від спокуси "відхватити" тут і зараз.

Середньо і довгострокові вигоди від розвитку очевидні. Думаю, що близько 2 мільйони осіб на рік регіон Шацьких озер зможе потягнути цілком. Тоді проблема переорієнтації людей з контрабанди та бурштину, в принципі, не стоятиме на порядку денному.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
що базар все відрегулює... Вкладайте гроші не на війну в Донбасі.
Відповісти