У волинському місті демонструють мистецький «Триптих» до Дня Незалежності. ФОТО

У волинському місті демонструють мистецький «Триптих» до Дня Незалежності. ФОТО
Виставка живопису ковельських художників «Триптих», приурочена Дню Незалежності України, продовжила програму заходів, які відбуватимуться в місті впродовж кількох днів.

Ініціювали створення експозиції з нагоди головного свята країни самі митці. Вони вирішили продемонструвати ковельчанам ще одну сторону своєї майстерності, яку виклали у кількох картинах, об’єднаних однією ідеєю, темою або сюжетом, - повідомляють у Ковельському міськвиконкомі.

Саме тому нинішня виставка є незвичною для відвідувачів та оригінальною. Адже в залі представлені роботи, що складаються з трьох частин, а називаються вони – триптих. Ця дивна форма творів мистецтва – триптих, у перекладі з грецької означає «складений втричі». Кожна частина є шматочком великої картини або окремим зображенням однієї тематики. В сукупності вони набувають зовсім іншого, більш глибокого змісту.

Науковий співробітник Ковельського історичного музею Василина Столярчук розповіла присутнім, що собою являє триптих у сучасному мистецтві. Та найперше – вона привітала усіх з Днем Незалежності України, побажала миру, добра та злагоди.

Триптих є різновидом поліптиху, що позначає роботу з безлічі панелей або картин. Середня робота, як правило, найбільша, а з боків розташовуються дві менші, хоча бувають й інші варіанти. Найчастіше картини розміщуються на стіні на відстані 5 см одна від одної, але залежно від сюжету вони також можуть бути розміщені і в довільному порядку. Форма триптиху прийшла з раннього християнського мистецтва і в Середньовіччі була популярним форматом для створення картин, які вішали біля вівтаря. Художники та скульптори Ренесансу, такі як Ганс Мемлінг та Ієронім Босх теж використовували цю форму мистецтва. Крім того, структура триптиха традиційна для церковних вітражів.

Сьогодні триптих - це один з найпопулярніших дизайнерських задумів, який використовується в якості неординарного елементу декору інтер'єру. Картини триптих - це стильне рішення в оформленні будь-якого приміщення. Вони виглядають дуже оригінально і завжди притягують до себе погляди оточуючих.

У культурно-просвітницькому центрі експонуються творчі роботи багатьох майстрів. До Дня незалежності України широкому загалу свої витвори продемонстрували одинадцять добре відомі художників Ковельщини.

Тетяна Степанюк, Віктор Мельник та Оксана Цюп’яшук змалювали рідну волинську природу. Зовсім інші відчуття викликає робота Максима Наконечного. Його масштабний триптих «Шаманство» має філософський підтекст. Ольга Комісарик, Юлія Теличко та Лариса Іщук представили триптихи, які створені в декоративному напрямку живопису. Триптих Світлани Солодун повертає нас в часи середньовічної Волині. Своїй роботі художниця дала символічну назву «Непереможна». Серед усіх робіт виділяються твори Віри Журби, Ольги Ярошевич та Василя Королюка. Вони складаються не з традиційних трьох частин, а з чотирьох та п’яти.

Оглядаючи представлену виставку, розумієш, наскільки багатий внутрішній світ художника. Саме про це у своїх виступах говорили автори «Триптиха» - Світлана Солодун та Оксана Цюп'яшук. Вони поділились із присутніми своїми переживаннями та задумами, які спонукали їх до написання саме цих творів, у яких – часточка душі кожного художника.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У волинському місті демонструють мистецький «Триптих» до Дня Незалежності. ФОТО
24 серпень, 2015, 11:25