Як українці підштовхують нових поліцейських до корупції

Як українці підштовхують нових поліцейських до корупції
Українцям потрібно допомогти новим патрульним і не створювати передумов для корупції.

Про це в коментарі порталу «Главное» сказав експерт Центру досліджень правоохоронної діяльності Олег Мартиненко.

«Будь-яка влада намагається розслабитися без контролю зі сторони. Неважливо, чи йдеться про патрульного, або працівника офісу омбудсмена. Те, що ми набрали нових людей в патрульну службу, ще не гарантує повне позбавлення від корупції в правоохоронних органах. Кожен хоче працювати собі на благо. Для патрульного це означає спокійне життя, коли менше скарг від громадян, а, по суті, це означає, що вони будуть рідше реагувати на звернення українців», – каже Мартиненко.

Експерт просить самих українців бути вимогливими до нових патрульних, щоб допомогти цій службі стати однією з кращих.

«Чому ми так рівняємося на Захід, і заздримо, що серед європейських чиновників менше корупціонерів, ніж серед українських? Там є громадянське суспільство, яке контролює державу і постійно «кусає» чиновників. І тому бюрократія намагається триматися в рамках. Нам теж потрібно допомогти новим поліцейським. Буквально сьогодні бачив, як машина патрульного підрізала цивільний автомобіль, тим самим створюючи аварійну ситуацію на дорозі. Далі, сам поліцейський вийшов без головного убору і, не представившись, попросив водія пред’явити документи. Тим самим він порушив норми Закону про поліцію. Так, це дрібниці, але з цього все починається. І хлопці роблять це несвідомо. Вони помиляються, тому їм треба допомогти розкритися», – вважає він.

Але самі українці, бажаючи допомогти, створюють передумови для корупції.

«У США кажуть, що корупція починається з чашки кави, яку власники закладів завжди пропонують поліцейським. Їхня логіка зрозуміла: чим частіше по цій вулиці буде проїжджати патруль, тим менше шансів на пограбування закладу. Але такий розклад є каменем спотикання та предметом для дискусії в американській кримінології вже років 70, чи є це початком корупції. І більшість відповідає на це питання «так». Як тільки поліцейський взяв щось, окрім своєї зарплати, це вже «брудний» поліцейський. У Києві в соцмережах власники багатьох закладів залишили координати місць, де нові патрульні можуть безкоштовно випити кави, води або перекусити. Це вже початок корупції, хоча кияни цього ще не зрозуміли», – говорить експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останній абзац статті - чиста правда. Корупція існує не тільки тому, що поліцейські "беруть", але і тому, що наші співгромадяни самі не люблять дотримуватись законів, а у випадку чого - самі активно і сують хабарі (рішають питання). Самим треба мінятися.
Відповісти
Останні новини
Як українці підштовхують нових поліцейських до корупції
27 серпень, 2015, 06:49