У Луцьку розповіли як врегулювати добровільно-примусові внески у лікарнях

У Луцьку розповіли як врегулювати добровільно-примусові внески у лікарнях
Щоб збільшити надходження «добровільно-примусових» внесків в лікарню варто зробити прозорим надходження цих коштів до благодійних фондів.

27 серпня у Волинському прес-клубі відбувся брифінг з участю програмного директора інституту аналітики та адвокації Олексія Сердюкова, регіонального координатора проекту «Протидія поборам» Оксани Гичук та начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Миколи Якимчука.

Олексій Сердюков розповів, що неформальні платежі – це коли люди в добровільно-примусовому порядку здають гроші на благодійні фонди при лікарнях, а вже тоді отримують своє лікування. Люди звикли вже думати, що без цих внесків їх не почнуть лікувати.

«Ми не говоримо, що варто ліквідувати фонди при лікарнях, мається на увазі, щоб вони функціонували у цих лікарнях законно, а внески, які роблять люди були прозорими і підзвітними, таким чином можна буде збільшити надходження благодійних внесків до лікарень», - мовив Олексій Сердюков.

Оксана Гичук розказала, що в 2013 році у рамках проекту «Протидія поборам» вони проводили соціологічне дослідження у Луцьку. Виявилось, що 86% жителів Луцька не вважають медицину безплатною, а 74% сплачували внески в лікарню.

«Благодійні фонди, згідно законодавства, мають право залишати собі 20% благодійних коштів. Загалом благодійні кошти є хорошою фінансовою підтримкою для лікарень»,- зазначила Оксана Гичук.

Олексій Сердюков додав, що в Полтаві є термінали через які надходять благодійні кошти безпосередньо до потреб лікарень. На його думку такі термінали, свого роду, здатні забезпечити прозорість руху благодійних коштів, адже в Україні 60% цих грошей фонду зникають.

В свою чергу Микола Якимчук зазначив, що ситуація з благодійними внесками помінялась до гіршого – долар зріс, фінансування не збільшилось.

«Треба розумний підхід зі сторони людини, яка потребує допомоги і громадськості, яка контролюватиме рух благодійних коштів. Адже з держбюджету 80% йде на зарплати медпрацівникам, 10% - на оплату комунальних послуг, а вже решта – на медикаментозне забезпечення»,- розповів Микола Якимчук.

Загалом, як зауважив Олексій Сердюков, щоб зробити максимально прозорим надходження коштів і тим самим збільшити це надходження безпосередньо до лікарень, спочатку треба врегулювати роботу фондів на території медзакладів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в першу чергу треба зліквідувати касу "поможи собі сам", як таку,що корупційна.
Відповісти
...ТРЕТІЙ АБЗАЦ З КІНЦЯ не Олег Сердюков додав, а ОЛЕКСІЙ СЕРДЮКОВ :(((
Відповісти