Скільки волиняни заробляють на чорницях?

Скільки волиняни заробляють на чорницях?
Маневицький район – лідер із заготівлі чорниць: тут вже заготовили 107 тонн цих ягід.

Про це повідомили у прес-службі Волинського обласного лісомисливського господарства.

«Цього року дуже добрий врожай чорниць, – розповідає головний лісничий ДП «Маневицьке ЛГ» Віктор Сахнюк. – У наших лісах справжнє паломництво шанувальників цієї цілющої ягоди. Йдуть пішки, їдуть фурами, велосипедами, скутерами, автівками. Щодня у лісових масивах перебуває до двох тисяч людей. Вправний збиральник за день назбирує від 10 до 15 кілограмів ягід».

Заготівлю ягід у районі займаються приватні підприємці. Держлісгосп виписав їм 62 лісові квитки. У бюджети сільських і селищних рад підприємці-ягідники перераховали 40 тисяч гривень.

Це чи не найкращий показник в області, де за заготівлю лісових ресурсів місцеві бюджети вже отримали 2 мільйони 358 тисяч гривень, запевняють у лісомисливському господарстві.

«За день можу набрати 10-15 кілограмів, – каже збирачка із села Череваха Маневицького району Наталія Шишолик. – Ягоди і сушимо, і закриваємо компотом, і варимо з них варення. А ще здаємо заготувачам. Поліським людям це гарна можливість трохи підзаробити, адже коли натрапиш на добрі ягоди, можна зібрати на 100, а то й 200 гривень».

Втім, жінка нарікає, що заготівельники часто не рахуються з їхньою працею і несправедливо занижують закупівельну ціну. Але люди змушені виживати – от і здають продукт навіть за невеличку плату.

До слова, ціна по області дуже коливається. Якщо на луцькому ринку відро чорниць можна придбати за 200-220 гривень, у Маневичах – за 140-170, то у селах поліської глибинки і 100 гривень вважається удачею.

Декотрі ж заготівельники закупівельну ціну намагаються опустити навіть до 10 гривень, що в ягідниць викликає обурення.

«Куди дивиться держава!? Адже за зароблені на ягодах гроші, ми тут же купуємо у крамницях, які часто належать приймальникам, необхідні речі. Від збільшення закупівельної ціни значно пожвавився б грошообіг, виграла б і держава», - каже одна зі збирачок.

Тим часом лісівники кажуть, що держава у цей процес не втручається.

«Ми лиш контролюємо, щоб збирачі не завдавали шкоди лісовим угіддям, дикорослим плантаціям ягід, – каже лісничий Маневицького лісництва ДП «Маневицьке ЛГ» Олександр Швець. – Наприклад, строго забороняємо збирати брачками, адже ці нехитрі, часто дротяні приладдя ранять стебельця, завдають шкоди великим площам. Також просимо не полишати після себе у лісі сміття та дотримуватись правил протипожежної безпеки».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.