Нововолинські гірники зустрічають професійне свято з порожніми кишенями

Нововолинські гірники зустрічають професійне свято з порожніми кишенями
Гірники нововолинського вугільного підприємства №1 зустрічатимуть професійне свято з порожніми кишенями.

На відміну від “Бужанської” та шахт №9 і №10, до Дня шахтаря працівники копальні не отримали ні копійки з Державного бюджету, інформує БУГ.

“Сказали, що ми відвантажимо – те нам і проплатять. Уже вчора почали відвантажувати наше вугілля на центрально-збагачувальну фабрику, починаємо заробляти свою зарплату. Авансувати нас не змогли, і от таке свято в нас вийшло, зі сльозами на очах,” – коментує ситуацію, що склалася, директор шахти №1 “Нововолинська” Олександр Шостак.

Дирекція підприємства привітала працівників, підтримала втішними словами, однак, як каже Олександр Іванович, якби до вітань додати грошові виплати, було б набагато краще. Керівник шахти надіється, що завтра фінанси поступлять. Попередньо він вів переговори з губернатором області, генеральним директором “Вугілля України”, радниками міністра.

Натомість голова Незалежної профспілки шахти №1 Анатолій Мухомеджанов стверджує, що невиплата зарплати гірникам шахти №1 – це просто ігнорування з боку держави. “Такий нюанс: якщо не йде відвантаження, то не тільки на першу шахту, не йде й на дев’яту і “Бужанку”, адже вони не користуються якимись додатковими пільгами на відвантаження й на збагачувальній фабриці. Однак їм заплатили гроші. Гірники шахти №1 надіялись, що хоча б 20% за червень отримають, хоч якусь копійку. Тому, на мою думку, проблеми відвантаження, звичайно, існують, але вони не є головні. Бо ДП “Волиньвугілля” дало іншим нововолинським шахтам гроші не з відвантаження – це була держпідтримка,”- аргументує Анатолій Мухомеджанов.

Він вважає, якщо гірники про себе не нагадуватимуть перекриттям доріг або іншими акціями, то про них ніхто не згадає. Адже в такій ситуації мусить бути хтось винний – той, хто вчасно не підготував документи, не заключив договори тощо. Шахтарі видобули вугілля, переробили, а далі вони не мають впливу на те, щоб його реалізувати. “То вагонів не дали, то світло виключили і так далі. Така система діє десятиліттями. Чому вона й досі не змінилася? Складається враження, що керівники Міністерства не вміють і не хочуть працювати. Якщо вугілля видобуте і перероблене, то чому держава не може дати авансову проплату за це вугілля?” – аналізує голова Незалежної профспілки шахти №1. Відповідей на ці питання чекають і працівники нововолинської копальні №1.

Нагадаємо, що сьогодні, 30-го серпня, о 14:00 в парку культури та відпочинку міста Нововолинська (літнія естрада) відбудуться урочисті заходи до Дня шахтаря та нагородження міською владою працівників вугільної галузі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нововолинські гірники зустрічають професійне свято з порожніми кишенями
30 серпень, 2015, 13:55