Унікального човна, що знайшли на Волині, вдалося дістати з води. ФОТО

Унікального човна, що знайшли на Волині, вдалося дістати з води. ФОТО
Старовинного човна-довбанку, що знайшли біля села Старосілля Маневицького району, вдалося видобути та транспортувати у Маневичі, де знайшлось приміщення, відповідне для його зберігання та консервації.

Про це написав Володимир Чопюк на свої сторінці у facebook.

"Тепер можна і потрібно робити рекламу, бо до цього надважливого моменту надмір уваги, як і паломництво до човна, могли лише нашкодили артефакту, а зламать - не відновиш", - пише він.

Володимир Чопюк додає, що човен цей дійсно унікальний:

"Такої довжини човен рідкість. Довжина майже 12 метрів, стан збереження - шикарний, як для дерева. Вік буде встановлено пізніше. На дні човна під шаром глини, піску і намулу виявився один цікавий залізний предмет - на ньому клейма, що дуже схожі на герби князів Острозьких".

Щоправда, повідомляє він, "всякі зіваки-туристи і місцевий люд на ту дивину вилазили фоткатись і спричинили поглиблення тріщини збоку, яка була спочатку не така велика".

Човен вдалося видобути та транспортувати завдячуючи небайдужим мешканцям Маневиччини, які відгукнулися на прохання про допомогу директора районного музею пана Петра Хомича.

"Далі має бути дуже вартісний у фінансовому вимірі етап очистки і консервації. А фінансів просто немає. Можливо, це прочитає хтось із впливових чи таких, які хочуть ними бути, кому небайдужа історія рідного краю", - пише Володимир Чопюк.

Разом з тим він додає, що досі жодна профільна державна установа від обласної чи районної адміністрації не надала ніякої суттєвої допомоги. Навіть управління культури чи обласний музей, яким ця знахідка мала би бути головною подією року просто "відморозилися".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Це крутезна знахідка!
Відповісти
То точно! Колись мені тато розказував, що вони в юності купались на р. Стрипа в Теребовлянському р-ні на Тернопільщині, пірнали, і на дні теж знайшли такого човна довбанку, дістали його, почали на ньому стрибати, і.. розламали! Мені серце крається від такої інформації))) Потім виявилось, що таких човнів-довбанок по всій Україні (чи світі?) вього близько 50 штук.
Відповісти
Крута знахідка, але не для наших археологів!!! Як би десь в Європі то при такій знахідці, зразу держава виділила гроші і зробила всі процедури для консервації і збереженні даного артефакта за свій рахунок... а у нас... всім пофіг!!! От тільки як побачать десь пошуківця що шукає монетки, то вони зразу.... Чорні Археологи, вони все перекопують, нам працювати не дають!!! Археологи Ви де? За Вас простий люд роботу робить!!!
Відповісти
Гірка правда наших реалій...
Відповісти