На Волині вшанували пам'ять 25 тисяч розстріляних євреїв. ФОТО

На Волині вшанували пам'ять 25 тисяч розстріляних євреїв. ФОТО
1-ше вересня 1942-го року в історії єврейського населення України як і усієї нашої держави стало чорною датою.

Саме у цей день на теренах Володимир-Волинського району почалися масові розстріли. Близько 25-ти тисяч людей “не арійської раси” були безжально винищені поблизу села П’ятидні, інформує БУГ.

Щороку єврейська громада міста Володимира-Волинського та району приїздить до пам’ятного знаку жертвам голокосту 1942-1943-х років, аби віддати данину пам’яті жертвам нацистських репресій.

Володимир Музиченко – голова Володимир-Волинської єврейської громади розповідає, що раніше на цю дату збиралося чимало представників єврейської спільноти, однак спекотні умови цього року не дозволили багатьом відвідати місце масових розстрілів.

Шість лампадок біля стели – число символічне. “Це пам’ять про всі шість мільйонів розстріляних євреїв в Україні”, – повідомляє пан Володимир.

На вшануванні присутні голова райдержадміністрації Наталія Василець, голова райради Андрій Оніщук, начальник міського управління освіти Дмитро Здіховський та представники громадськості.

Пан Музиченко розповідає про те, що близько 80-ти мешканців навколишніх сіл ховали євреїв від німецьких окупантів. Так, мирному населенню вдалося врятувати приблизно 150 чоловік.

Андрій Оніщук у промові зазначив, що такі дати необхідні сьогодні не стільки померлим, як живим, аби добре запам’ятати гіркі уроки історії, коли один народ поставив себе вище іншого.

На сьогодні, на жаль, меморіал місцеве населення та подорожні, які тримають путь на Республіку Польща використовують у протизаконних і досить низьких цілях – перепакування контрабандних цигарок, переливання пального та алкоголю.

“Одразу як приходимо сюди – знаходимо купи порожніх пачок від цигарок, порожні пляшки із під горілки”, – каже Володимир Музиченко.

Неподалік братських могил селяни облаштували собі саморобний намет, де розпивають спиртні напої. Шани до тих, кого безневинно вбили – жодної. Громадянської свідомості – нуль, сорому – також.

Голова єврейської громади, як і представники самоврядних органів району сподіваються на свідомість тих, хто мешкає поруч меморіалу. Люди, будьмо взаємоввічливими! Адже десь на чужині є поховання і наших предків – українців!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині вшанували пам'ять 25 тисяч розстріляних євреїв. ФОТО
03 вересень, 2015, 10:26