Мешканці багатоповерхівки у Луцьку бояться обвалу

Мешканці багатоповерхівки у Луцьку бояться обвалу
Представники ОСББ «Світанок-2012», що на вулиці Захарова у Луцьку, збираються добудувати 8 балконів всупереч волі інших мешканців будинку.

Про це 12 липня повідомляє Відомості-UA.com.

З ініціативи голови правління ОСББ «Надія-Волинь» Людмили Гладун та ще 7 сімей будинку добудова балконів відбуватиметься вздовж усього стояка колишнього гуртожитку, однак не з першого, а з другого поверху.

Жильці багатоповерхівки, налякані обвалом на Рівненській, звернулися до журналістів, а також до депутата міської ради Романа Бондарука.

«Ми, власники квартир, що по вулиці Захарова, 12, не згідні з тим, щоб до нашого будинку робили добудову балконів. Так як збудовані балкони будуть обмежувати доступ сонячного світла до наших кімнат. Крім того, втручання в основні стіни будинку може призвести до його руйнування, що є прямою загрозою для нашого життя», – пишуть лучани у заяві.

Причому, за інформацією видання, одне крило будинку має власні кухні — їх зробили на місці колишніх пралень, а мешканці перпендикулярно розташованого крила користуються загальними кухнями. Відтак, жильці, які мають кухні, хочуть прибудувати до них балкони — майже впритул до перпендикулярного крила.

«Вони нам закриють половину вікна. У нас північна сторона, світла і без того мало. Наша загальна кухня взагалі буде в затінку, а наші балкони впиратимуться в їхні, добудовані. Згоди нашої не питають, бо сказали, що вона їм не потрібна», - розповіла жителька будинку Ольга Занюк.

Також жильців хвилює, що родина, яка живе на першому поверсі по тій вертикалі, де збирається робити добудову, відмовляється від балкона.

Заступник начальника управління архітектури та містобудування Ярослав Матвіїв прокоментував цю ситуацію.

«Коли погоджувався проект у 2009 році, то не вбачалося жодних порушень. Із погляду естетики й архітектури ми вважаємо, що будівництво балконів цілком можливе. Воно не повинно зробити гірше для всіх. Ну не буде на першому поверсі балкона, і що? Там стоятиме залізна колона, згідно з проектом», – зазначив Матвіїв.

«Рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 03.09.2009 року мешканцям вісьмох квартир по вертикалі було надано дозвіл на отримання містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки та реконструкції квартири. Але це рішення втратило чинність ще у вересні минулого року. В грудні 2011-го сплив термін дії декларації будівельних робіт. Тож, щоб її отримати, треба нові містобудівні умови, які вже за нинішнім законодавством ми не дамо. Бо в ОСББ немає документів на землю. За тими документами, які у них є, вони не отримають дозволу на початок будівництва», — додав він.

«Нерозумною вигадкою» називає ідею побудувати балкони будівельник, колишній керівник тресту «Волиньпромбуд» Петро Пронь.

Він переконаний: якщо балкони хочуть просто «приліпити» до стіни, то це становитиме загрозу для життя тих, хто на них виходитиме. А якщо робити належним чином, то стіну, яка є несучою, все одно доведеться послаблювати та вганяти в неї металеві конструкції.

Не викликає надію, зі слів Петра Проня, і залізний стовп, яким будуть підпирати балкони. «Це ненадійна опора. Будь-яке втручання в цілісний будинок рано чи пізно дасть негативні результати», — наголосив будівельник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скільки Матвіїв взяв за дозвіл на ці балкони?
Відповісти
У районному центрі Волинської області у місті Володимир -Волинську бояться обвалу також жителі будинків по вулиці Данила Галицького № 9 а також по вулиці Ковельській 12.
Жителі цих будинків не один раз зверталися до керівників міста.
А декілька днів тому жителі будинку по Ковельській навіть організували з цього приводу мітинг . Будинки через зміни на першому поверсі де поробили магазини починають тріщати, а на кухнях на верхніх поверхах відпадає клаптями штукатурка, є навіть наскрізні великі тріщини.Хай би приїхали до нас кореспонденти і все описали.
Відповісти
Останні новини
Мешканці багатоповерхівки у Луцьку бояться обвалу
12 липень, 2012, 13:27