На Волині хочуть запровадити обов’язкове анкетування для фірм-деревопереробників

На Волині хочуть запровадити обов’язкове анкетування для фірм-деревопереробників
Волинські лісівники розробили проект Програми, яка повинна забезпечити прозорість і добросовісну конкуренцію між деревообробниками.

У четвер, 10 вересня, чиновники, експерти і представники громадськості зібралися в малій залі Волинської обласної державної адміністрації, щоб обговорити концепцію проекту Програми, завдання якої - унеможливити корупційні схеми, а також виявити додаткові джерела для наповнення бюджету. Доручення розробки такої програми дав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик.

Як розповів перший заступник голови ОДА Сергій Кошарук, згідно цієї програми розподіл деревини передбачає забезпечення дровами учасників АТО та пільгових категорій населення, бюджетних установ, котрі використовують тверде паливо, продаж дров для підприємців у сфері генерування та постачання теплової енергії на аукціонах за ринковими цінами.

«Ми хочемо захистити галузь від недобросовісної конкуренції, а саме участі у торгах фірм-одноденок, які виграють торги на великі обсяги деревини, а потім не укладають відповідний договір, чим призводять до додаткових торгів за заниженими цінами і обмеженого кола учасників», - мовив Сергій Кошарук.

Відтак, згідно Програми, 70 % ділової деревини (круглі лісоматеріали, окрім дров, та технологічна тріска – прим. ред.) планують продавати через аукціони, малим і середнім підприємствам Волинської області, 30% ділової деревини планують гарантовано продавати за прямими договорами стратегічним підприємствам деревообробної галузі, таких підприємств в Україні є п’ять.

«Ми повинні сформувати ринок деревини та критерії, за якими визначатимуть підприємства, яким даватимуть деревину. Тому хочемо ввести обов’язкове анкетування, яке покаже, скільки на підприємстві працює людей, які обсяги виробництва та інше. Якщо ми готові працювати прозоро, хотілося б, щоб ви зі своєї сторони прозоро забезпечили анкетування, адже реєстрація цих підприємств дозволить визначити їхню реальну кількість», - сказав виконуючий обовя’язки начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

Представники одного з волинських деревообробних підприємств зазначили, що не проти такої Програми, проте не впевнені, якщо заборонять в аукціоні брати участь неволинським підприємствам, їм, в свою чергу, інші міста теж можуть заборонити. На що Сергій Кошарук відповів, що в Програмі не йдеться про заборону участі в аукціоні підприємств з іншої області, а мається на увазі, що першочергово перевага надаватиметься саме волинським стратегічним підприємствам деревообробки.

Представники деревообробних підприємств погодилися з концепцією програми, однак вносили і свої пропозиції. Зокрема мова йшла про те, щоб прирівняли технічні умови і ГОСТи деревообробної галузі, а критерії доступу за лісовими ресурсами повинні визначатися згідно того, скільки деревини іде на одного працюючого та інше.

Також планують невибрану деревину продавати шляхом щомісячних електроних торгів.

Варто зазначити, що у проекті Програми запланована і організація регіональної лісової біржі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс, Волинь
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
сконструювати волинський лісовий ровер! Використайте європейську практику.
Відповісти
Взявся за старе,так з центру дано вказівки. О це реформа!
Відповісти
Останні новини
На Волині хочуть запровадити обов’язкове анкетування для фірм-деревопереробників
10 вересень, 2015, 17:50