У Луцьку краєзнавці розповіли, чому умисно руйнують підземелля на Кафедральній

У Луцьку краєзнавці розповіли, чому умисно руйнують підземелля на Кафедральній
Громада і краєзнавці хочуть притягнути до відповідальності осіб, які причеті до умисного руйнування пам’ятки.

Про це стало відомо у п'ятницю, 11 вересня, на засіданні робочої групи представників громади та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища міста Луцька сьогодні.

Вже три роки як призупинено будівництво на вулиці Кафедральній, 13, а старе підземелля XVI століття руйнується і його постійно засипають побутовим сміттям

Краєзнавець Ігор Левчук сказав, що жоден з чиновників нічого не зробив для того, щоб внести пам'ятку архітектури в реєстр пам'яток. Він вважає, що це - кримінальний злочин, і пам'ятка умисно доводиться до стану руйнації, щоб «її можна було «прибрати», бо вона заважає корупційному будівництву».

«Вважаю, що необхідно звернутися до відповідних керівників, і притягнути до кримінальної відповідальності чиновників за знищення культурної пам'ятки», - мовив Ігор Левчук.

Загалом вирішили підготувати відповідний лист до голови Волинської ОДА та міського голови з проханням притягнути до дисциплінарної відповідальності бездіяльних чиновників обласного управління культури і міського відділу охорони культурної спадщини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
закатати все в асфальт, я кажу вам як краєзнавець краєзнавцю
Відповісти
Закатати в асфальт - простіше простого. А після нас - хоч трава не рости? Нічого сказати - європейський підхід. У всьому світі прагнуть зберегти найменший шматочок своєї історії, своєї спадщини, а у нас ??? Ганьба, якщо міська влада дозволить зрівняти з землею це підземелля. Адже місто бере участь у європейському проекті зі збереження історичних пам'ятників.То чим туристів заманювати будемо - Порт-Сіті показувати?
Відповісти
не до Америки чи німеччини треба їздити меру із заступниками аби переймати досвід, а до Тернополя, Кам'янця-Подільського, Львова - там реально видно роботу гардоначальника і головного архітектора, там вболівають за "обличчя" міста, за туристичне реноме! а у нас - село селом, глуха провінція із "князьками", що мають лише фінансовий інтерес від кожної ініціативи ділків!
Відповісти
Згоден. А то ще буде після горезвісної децентралізації. Місцева "еліта" дбатиме про благо громади. А то ми не занем, про що вони будуть дбати:побудують ще пару Аєродром-Сіті і таке диво, що замість "Проміня" ліплять.Хіба в нас є свій Сакварелідзе...
Відповісти
...в вище згаданих містах мери на свому місті ....вибиремо ще раз романюка ,може ще декілька пам'яток недорахуем ....ся.
Відповісти
А для чого міській раді та виконкому памятники архітектури? Цей історичний центр загаджений сміттям, то стіна будинку на Д.Галицького, яка падала, стояла роками підперта, то усі тротуари заставлені автомобілями, що нема як пройти, то постійна алкашня біля "Крамниці", то "Техасі" постійні вечірні мордобої з калюжами крові, то світло вимкнене ввечері й темнота як у космосі. Зате відкрили офіс розвитку району... Просто круть! А насправді - одне посміховисько.
Відповісти
В чому проблема? Дати дозвіл на будування і все буде виглядати як новеньке. Замок обшиється вагонкою і вийде дуже гарна рекламна площа. А в його центрі можна зробити роллеродром. Стіни підземелля обшити гіпсокартоном і віддати під пейнтбол та дискотеки в стилі "транс". Половину костелу переробити під суши-бар, а другу під Start Buxs - все одно не православні.

А те що зараз - кому воно потрібне, окрім пару ботанів від історії? Тільки цегла може впасти дитині на голову та каблука на такій бруківці зламати можна.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку краєзнавці розповіли, чому умисно руйнують підземелля на Кафедральній
11 вересень, 2015, 13:25