ЗНО у 2016 році відбудеться, - Генеральна прокуратура

ЗНО у 2016 році відбудеться, - Генеральна прокуратура
Заява директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука про те, що через дії правоохоронців проведення ЗНО наступного року практично неможливе, «не відповідає дійсності».

Про це повідомляє ZiK із посиланням на прес-службу ГПУ.

«Під час проведення обшуків у рамках кримінального провадження за фактами несанкціонованого втручання та зміни інформації в «Реєстрі осіб, які пройшли зовнішнє незалежне оцінювання», безпосередньо в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО), належне йому комп’ютерне, серверне обладнання та програмне забезпечення, у тому числі база тестових завдань, не вилучались», – заявляє відомство.

«Після проведення обшуку УЦОЯО працював у штатному режимі. Доступ до баз даних для працівників УЦОЯО обмежений не був», – наголошує Генпрокуратура.

За її даними, в Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти вилучено два сервери з програмним забезпеченням «SPRUT 3D» з даними про результати ЗНО-2015. Копію вказаного програмного забезпечення залишили власнику для забезпечення безперебійної роботи, у тому числі для внесення даних про задоволені апеляції абітурієнтів.

Більше того, міністр освіти і науки Сергій Квіт 21 липня заявляв, що слідчі дії не несуть загрози для вступної кампанії, наголошує ГПУ.

Враховуючи суспільний резонанс, Генпрокуратура надає додаткову інформацію про перебіг кримінального провадження щодо підробки результатів ЗНО.

«Службові особи УЦОЯО систематично вносили зміни та знищували інформацію, яка оброблюється в базах даних УЦОЯО та зберігається на серверному обладнанні. Як наслідок, у ручному режимі надавались незаконні переваги у доступі до вищої освіти», – встановило слідство.

Встановлено зміни даних в системі стосовно понад 100 осіб, констатує ГПУ за результатом аналізу вилучених у ході обшуків доказів.

У відомстві зазначають, що співробітники УЦОЯО при проведенні ЗНО використовують програму «SPRUT 3D», яка офіційно у відомстві не обліковується.

«Триває судова комп’ютерно-технічна експертиза, за результатами якої буде вирішено питання про оголошення підозри винним службовим особам УЦОЯО», – інформує ГПУ.

Першому заступнику директора Центру вже оголошено підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину організованою групою), ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) КК.

30 липня Печерський райсуд Києва призначив йому домашній арешт як запобіжний захід.

Зазначимо, Директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук раніше заявив, що проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2015 році може стати останньою сторінкою проведення ЗНО в історії українського тестування випускників шкіл.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прокуратура, це ж Бандитське угрупування.
Відповісти