У Молдові - нова хвиля протестів

У Молдові - нова хвиля протестів
У центрі столиці Молдови на площі Великих національних зборів мітингують уже тиждень. Протести тривають з 6 вересня.

Сьогодні місцеві мешканці знову масово збираються у центрі молдовської столиці, щоб влада виконала їхні вимоги, інформує Громадське ТБ.

Хочуть відставки уряду та президента, вибори голови держави прямим народним голосуванням, а не у парламенті, як нині. Також вимагають проведення дострокових парламентських виборів, оголошення персонами нон-грата олігарха Плахотнюка та бізнесмена Філата, повернення вкраденого з рахунків 3 молдовських комерційних банків 1 мільярда євро.

Організатор протестів – громадянська платформа Гідність і правда. Вона наголошує на тому, що акція є аполітичною.

До вимог протестувальників додалися нові – проведення позачергових засідань уряду та парламенту, де приймуть відставку генерального прокурора, голів ЦВК, вищої судової палати та національного антикорупційного центру.

Представники протестантів вже зустрілися із прем’єром та спікером, однак безрезультатно. За тиждень президент Молдови до мітингувальників так і не вийшов.

Люди приєднуються до маніфестантів, які вже тиждень ночують у наметах на площі біля урядової будівлі. Станом на 9 ранку їх було близько 400. Тут сім’ї з дітьми з самого Кишинева і інших районів країни.

Охорону забезпечують ветерани війни у Придністров’ї, що зголосилися на це добровільно. Стежитимуть за порядком на мітингу муніципальна поліція та поліція спеціального призначення. Правоохоронці сказали, що не очікують сьогодні ніяких силових дій, але наголосили, що готові до будь-якого розвитку подій.

За розрахунками громадянської платформи, сьогодні може зібратися близько 150 тисяч людей. Минулого разу, за версію правоохоронців, на центральну площу вийшли 70 тисяч людей. За підрахунками Гідності та правди – близько 100 тисяч.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чергова революція гідності?! Снайперів вже привезли?!
Відповісти