Чудеса світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років. ФОТО

Чудеса світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років. ФОТО
Туристичний портал Budget Travel склав список із десяти чудес світу, які можуть зникнути до 2030 року, - інформує Всвіті.

"Неминучість загибелі приверне до чудес додатковий наплив туристів. Вони захочуть подивитися на визначні пам’ятки Землі, яких зовсім скоро не стане", - відзначають фахівці.

1. Белізький Бар’єрний риф

Белізький Бар’єрний риф сильно постраждав в 1998 році, втративши у багатьох місцях до 50% коралів. Його корали, як і раніше, знебарвлюються – як через глобальне потепління, так і через діяльність людини.

2. Конголезька западина

Конголезька западина – другий за площею масив джунглів після басейну Амазонки. До 2040 року до двох третин унікальної флори і фауни, за даними ООН, буде втрачено в разі неприйняття ефективних заходів щодо їх захисту.

Ліси піддаються нещадній вирубці з метою влаштування пасовищ, шахт, а також під час партизанської війни у цьому регіоні Африки. Зменшення площі лісової поверхні призводить до скорочення обсягів вбирання вуглекислого газу, а значить, і дощів, що сприяє зміні клімату.

3. Мертве море

За останні чотири десятиліття його площа скоротилася на третину, а обміліло воно на 24 метри. Колишні пляжі тепер на півтора кілометра далі від берегової лінії. Вода в Мертве море надходить лише з річки Йордан, але оточуючі її країни забирають з ріки все більше води. У результаті через 50 років Мертвого моря зовсім не стане.

Тим більше, що виробники косметики і вуглекислого калію постійно виснажують мінеральні запаси морського дна.

4. Національний парк Еверглейдс (Флорида, США)

Болота, які займають основну частину його території, піддаються забрудненню з боку оточуючих ферм, а також навалі чужих живих істот.

Не кажучи вже про те, що 60% місцевої води відкачують для постачання в довколишні міста і на ферми.

У результаті площа парку – єдиного місця, де мешкає флоридська пантера – вже скоротилася удвічі з 1900 року. Протягом 40 років флоридська пантера, як і ще 20 видів тварин, може повністю зникнути.

5. Мадагаскар

Якщо не врятувати ліси цієї острівної африканської держави, через 35 років вони будуть повністю вирубані і випалені, а їхні мешканці вимруть. Заповідники займають лише 5% території острова, не дозволяючи тваринам безпечно переміщатися по всьому Мадагаскару.

Деякі рідкісні види тварин острова навіть не були вивчені й зареєстровані, та, можливо, вимруть до того, як їх встигнуть дослідити.

6. Мальдівські острови

Якщо глобальне потепління продовжиться, то ці острови, що підносяться лише на два метра над рівнем моря, будуть затоплені. У 2008 році президент держави вже оголосив про придбання землі в інших країнах, зокрема, в Індії, для розселення громадян, які були змушені покинути рідні місця, затоплені океаном. У 2009 році, щоб підкреслити наступаючу небезпеку, він провів засідання уряду під водою.

7. Північний і Південний полюси

Глобальне потепління загрожує вимиранням 80% імператорських пінгвінів Антарктиди. В Арктиці ж знищення загрожує білим ведмедям, адже разом з таненням полярних льодів гинуть цілі екосистеми, включаючи харчові ланцюжки. Нові масиви льоду перестануть формуватися в Антарктиді протягом 20-40 років.

8. Популяція тигрів

Більше половини тигрів світу живе в Індії. Всього в світі в дикій природі їх залишилося 3200, тоді як в 1900 році в одній Індії їх було 100 тисяч. Повністю тигри можуть вимерти вже через 12 років.

Для потреб китайської традиційної медицини вбивають у середньому по одному тигру на добу. Заповідники для тигрів існують, але вони не забезпечують надійних шляхів міграції самок, необхідних для повноцінного відтворення популяції.

9. Джунглі Тахуаману (Перу)

У перуанській провінції Мадре де Діос знаходяться мало не останні в світі запаси червоного дерева. І росте воно саме в джунглях Тахуаману. Але через незаконну вирубку вони скорочуються. США купують близько 80% червоного дерева. Адже з кожного дерева можна зробити меблів на мільйон доларів.

Лісоруби будують дороги, що дозволяє проникати в джунглі фермерам і мисливцям, а це, у свою чергу, турбує корінних жителів і знищує екосистему. Крім того, видобуток золота, який ведеться в сусідніх районах, призводить до забруднення повітря і води ртуттю.

10. Басейн річки Янцзи

Багато спостерігачів, включаючи китайських офіційних осіб, вже визнали, що більшість видів флори і фауни, що населяють цей природний регіон, знаходиться під загрозою знищення.

Виною тому вирубка лісів, будівництво гребель і утворення водосховищ. Існує також небезпека землетрусу.

Туристичні потоки можуть чинити двоякий вплив на природу: з одного боку, вони, очевидно, погіршують екологічний стан унікальних місць на Землі, лише прискорюючи їхню загибель. З іншого ж боку, місцева влада може витратити доходи від туризму на заходи щодо збереження чудес природи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Что же очень жаль. Человечества и так многое уничтожило, и к сожалению не останавливается.
Кстати говоря, может здесь мне кто то сможет помочь. Дело в том, что я очень сильно хочу попасть в Индию. Нашла несколько тур агентств, но о них я нечего не знаю. Может кто то о них слышал?
http://www.801tur.com.ua
http://best-tour.od.ua
http://transtour-odessa.com
http://www.vse-oteli.com
Відповісти
Останні новини
Чудеса світу, які можуть зникнути в найближчі 20 років. ФОТО
16 вересень, 2015, 23:07