Як наближення до європейських стандартів «вдарить» по кишені автолюбителів

Як наближення до європейських стандартів «вдарить» по кишені автолюбителів
Експерт розповів, що наближення до європейських стандартів вдарить по кишені автолюбителів.

Про це повідомляє сайт automotoclub.

Ось вже декілька місяців автомобілісти день у день лякають один одного різними історіями. То кажуть, про нові завищені податки, то про повернення техогляду. Так чи інакше, в умовах економічної кризи до різних нових податків люди ставляться більш ніж негативно. Винятком не став і автомобільний ринок, який з підвищенням курсу долара переживає не кращі часи – адже ціна як нових, так і старих автомобілів прив'язана до валюти.

Євро-5. Фахівці стверджують, що вже зовсім скоро автомобілі можуть подорожчати. Це пов'язано зі зміною в законодавстві, і прагненні наблизитися до екологічним європейським стандартам.

«З нового року можуть подорожчати автомобілі, тому що буде заборонено ввезення в Україну автомобілів, що не відповідає «Євро-5». Однозначно, це добре для екології, але для автомобіліста – ні, – пояснює генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. – Автомобіль Євро-4 і Євро-5 зовні не відрізняється. Але, насправді, щоб досягти Євро-5 там стоять додаткові каталізатори, лямбда-зонд. Всі ці речі додатково вводяться з метою зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу, вони впливають на вартість авто».

Без стареньких іномарок. Варто відзначити, що зараз нерозмитнений автомобіль німецького виробництва 1998 року можна купити за ціною близько $3000. І стан цього автомобіля буде куди кращим його родичів розсікатись по українським дорогам. Проте з українським розмитненням ціна «іноземця» може перевалити за $10 000.

Подібна плата за ввезення не влаштовує багатьох, хто мріє про хороші і недорогі авто. На офіційному сайті президента України в спеціальному розділі українцями була створена відповідна петиція – «Скасування акцизу на імпорт автомобілів», яка набрала понад 15 тисяч підписів, а щоб президент звернув на неї увагу – треба набрати 25 000 підписів. Час йде, число підписів збільшується. Однак, автомобільний експерт досить скептично поставився до подібних ідей.

«Мені не зрозуміла ейфорія, від того що люди пишуть петиції говорять, що якщо петиція буде прийнята, то ми зможемо ввозити 12-річні автомобілі за 1000 євро з-за кордону», – пояснює Олег Назаренко.

Разом з тим експерт додав, що вкрай малоймовірно очікувати дешевих автомобілів з-за кордону. Навіть якщо акцизний збір скасують, то угоди з Європою розривати ніхто не буде.

«Угоди з ЄС ніхто не розірве. Якщо в Україну з нового року буде заборонено ввезення автомобілів старше п'яти років, тому що вони не відповідають екологічним нормам, то яка різниця, вони будуть дешевші чи ні? Ми їх просто не зможемо ввезти», – підкреслив експерт.

А ось що стосується покупки нових закордонних автомобілів експерт пояснив, що в даному випадку можна було б і знизити податки, але і тут не все так просто.

«Ми можемо, чуть не обнулити податки на японські і американські машини, але на Єсівські – ні, – розповідає Олег Назаренко. – А у нас сьогодні, ті ж японські «Suzuki» або корейський «Hyundai» виробляється на заводах на території Євросоюзу і це європейські машини».

Техогляд. Не вщухають розмови і щодо можливості повернення обов'язкового техогляду автомобілів, який буде проводитися за європейськими стандартами. Таке «нововведення» може дуже сильно позначитися на автолюбителях, за словами експертів, більшості автомобілів, які перебувають в Україні, просто заборонять виїжджати на дороги.

«У нас 70% автомобілів, за екологічним нормам не пройдуть техогляд, у них жорсткі вимоги по екології, – пояснює Олег Назаренко. – Європейські країни життя і екологію. А у нас дуже багато автомобілів, які з цими вимогами не пройдуть техогляд».

До речі, виходом з патової ситуації може стати видозміна техогляду. «Ми повинні змінити умови проходження техогляду, поприбирати непотрібне звідти – щоб проходити техогляд, але акцент робити на безпеці дорожнього руху, а не на екології», – підкреслив Назаренко.

Податок на бідність. Варто зазначити, що в 2011 році було скасовано регулярний транспортний збір. Подібна міра, як і скасування техогляду, тимчасових реєстраційних талонів, доручень та меддовідок була позитивно сприйнята автомобілістами. Однак, з наступного року уряд України пропонує ввести новий податок на дорогі автомобілі вартістю понад 1 млн. грн. Експерти запевняють, що подібне нововведення негативно відіб'ється на автомобілістах.

«Сьогодні мільйон гривень – $43 тисячі. Ще недавно це було $25 тисяч, – пояснює Олег Назаренко. – Де гарантії, що курс не підніметься до 100 гривень за $1? І тоді податок на розкіш платитимуть власники «Ланоса». Кажуть: ми складемо список брендів дорогих авто. Але, це теж смішно. Взяти, приміром, 600-й «Мерседес», це розкішна машина, а «Смарт» – теж «Мерседес», але хіба це розкішна машина? Не треба радіти податку на розкіш, завтра цей податок будуть платити всі голодранці».

Експерт підкреслив, що раніше транспортний збір ввели у вартість палива. Тут все логічно, більше об'єм двигуна – більше витрата палива, а значить і скарбниця поповнюється пропорційно. Однак, цю міру ніхто ще не скасував і тепер пропонують ввести нові збори.

До речі, в даний час в Україні діє введений в поточному році транспортний податок у розмірі 25 тис. грн у рік, яким обкладаються легкові автомобілі віком до п'яти років з об'ємом двигуна понад 3 тис. куб. см.

Листи «щастя». До досить суперечливих нових законів можна віднести фотофіксацію порушень правил дорожнього руху. Однак фахівці стверджують, що ця система лише зовні нагадує європейську, а карати порушників потрібно негайно.

«Не можна все обмежувати тільки фотофіксацією. Водіїв потрібно зупиняти на дорогах, їх карати і попереджати, – розповідає Олег Назаренко. – Приміром, водій виїхав з Києва в Одесу. Його ніхто не зупиняє, він мчить 250 кілометрів на годину. Він так може догратися безкарністю, що зіб'є когось. І те, що йому через місяць прийде штрафів на 16 тисяч гривень, вже нічого не змінить. В першу чергу, потрібно зупинити людину, сказати: «Ти порушуєш!» а не дивитися, як він порушує і через місяць надіслати йому листа. За цей час він може накоїти лиха».

Автомобілі стануть дешевшими. Разом з тим, глава всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів з оптимізмом дивиться на законопроект, який дозволить автосалонам офіційно продавати вживані авто. Зараз же, офіційні торговельні майданчики лише фактично надають паркувальне місце і підшукують клієнтів, а продаж все одно потрібно проводити власнику. Вся справа в тому, що якщо дилер захоче продати старий автомобіль, то доведеться заплатити в казну 20% від вартості авто, що істотно підвищує вартість. А новий законопроект передбачає стягувати відсоток не з вартості авто, а з навару автосалону.

«Завдяки цьому закону автосалони зможуть торгувати автомобілями, і виникне заміна тіньовому ринку. Якщо буде конкуренція автобазару – дуже добре. Коли буде конкуренція тоді і автомобілі впадуть у ціні відсотків на 10%», – пояснює Олег Назаренко.

Приміром, середня ціна на «народний» український автомобіль «Ланос», на вторинному ринку коливається від $4 до $5 тисяч. Можна знайти і дешевше, але стан авто буде відповідати ціні. У даному сегменті зниження вартості буде не відчутним. А ось ті, хто хоче кращий автомобіль, приміром – «Mitsubishi Lancer» 2011 року випуску ціна якої коливається в районі $12-$13 тисяч, з падінням цін заощадить більше $1000. А щодо нових люксових іномарок, таких як «Mercedes», «BMW» або «Audi», в середньому можна буде скинути від $3 до $7 тисяч.

Також якщо люди будуть купувати авто на офіційних точках продажу, то зведуться до мінімуму різноманітні ризики, пов'язані з покупками на автобазарі.

«У людей буде безпека, а так, є ризик, що підсунуть фальшиву валюту або викрадений автомобіль, який у розшуку. Треба виходити на цивілізацію. У всьому світі базарів не існує, вони себе вичерпали», – резюмував Олег Назаренко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як наближення до європейських стандартів «вдарить» по кишені автолюбителів
14 вересень, 2015, 11:41