У Луцьку презентували книжку реальних історій про Іловайськ. ФОТО

У Луцьку презентували книжку реальних історій про Іловайськ. ФОТО
Книжка «Іловайськ» Євгена Положія – це поєднання справжніх історій, які не пов'язані напряму з Іловайським котлом.

У понеділок, 14 вересня, в приміщенні бібліотеки Східноєвропейського національного університету відбулась презентація книжки «Іловайськ» українського журналіста та письменника Євгена Положія.

Літературний критик та письменник Петро Коробчук розпочав презентацію з декламування свого вірша про війну, однак додав, що вірш не дуже співзвучний з романом, адже в романі йдеться про те, що дуже багато людей не повернулося з війни.

Сам Євген Положій розповів, що свого часу спілкувався з волонтерами з організації «Чорний тюльпан», які їздили в зону АТО і шукали тіла загиблих.

"Мене вразило те, що пошуком тіл займаються волонтери, а не держава. Пошуковці по-хорошому дуже цинічні, бо вони фотографують все, що допоможе ідентифікувати людину - руку з татуюванням, годинник і так далі», - сказав Євген Положій.

Письменник розповів, як розпочав роботу над підбіркою матеріалів до книжки. Тоді він намагався дізнатись якусь інформацію, зустрічався з сім'ями загиблих, з учасниками бойових дій, командуванням, розпочав збирати докупи всі матеріали й по маленьким деталям намагався реконструювати події.

Герої його книжки - це реальні люди, наприклад суддя, який замість того, щоб спокійно працювати суддею, пішов добровольцем в армію або ж жінка-підприємець зі Слов'янська, яка була байдужа до подій, які відбувалися перед початком бойових дій на Сході, але після пережитого почала дивитись на ці події зовсім інакше.

«Ці історії мають реальних прототипів, однак багато розповідей не пов'язані напряму з битвами, але є полем однієї битви - інформаційної, психологічної, битви за душі і розум», - мовив автор.

Євген Положій запевнив, що інформацію, яка була недостовірна, то він або не писав, або ж не вдавався в деталі, щоб його потім не звинуватили в брехні. Письменник зізнався – історій про сепаратистів в його книжці також не знайти.

«Мені рука не піднімається писати про сепаратистів, нехай про те, як вони воюють пишуть інші. Проте книжок про війну мусить бути багато і люди мусять знати, як це відбувалося»,- зазначив автор.

Також Євген Положій додав, що є історії, які не увійшли до книжки «Іловайськ», однак він вже завершує роботу над ще однією книжкою, де обов'язково будуть висвітлені події, які не увійшли до цієї книжки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку презентували книжку реальних історій про Іловайськ. ФОТО
14 вересень, 2015, 14:20