Як саме і коли виростуть доходи українців-бюджетників. ІНФОГРАФІКА

Як саме і коли виростуть доходи українців-бюджетників. ІНФОГРАФІКА
Уряд пообіцяв українцям збільшення зарплат і пенсій з 1 вересня, а Президент — з 1 січня наступного року.

Як саме і коли виростуть доходи громадян-бюджетників, з'ясували журналісти сайту "24".

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк анонсував зростання основних соцвиплат вже з 1 вересня у межах 13%: 1378 гривень мінімальної зарплати замість 1218. Мінімальний прожитковий мінімум, за його заявою, зростає з 1176 гривень до 1330 гривень, а мінімальна пенсія буде 1074 гривні замість 949.



У липні цього року Прем’єр нарахував додаткових 12 мільярдів гривень для проведення індексації зарплат і пенсій. А у Мінфіні обіцяли, що 80 видів соціальних виплат, компенсацій та стипендій зростуть з 1 вересня разом із підвищенням прожиткового мінімуму для українців. Президент України 13 вересня в телеінтерв’ю запевнив, що значне підвищення грошових виплат передбачається з 1 січня 2016 року.

13 відсотків "заднім числом"

Як пояснив у коментарі менеджер проектів Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов, у соціальній сфері найближчими тижнями станеться підвищення заробітних плат і пенсій щонайменше на 13% по нижчим категоріям бюджетників та пенсіонерів. Відповідний законопроект, що підтверджує заяву Яценюка, зараз розміщений на сайті Верховної Ради. Його розглянуть 17 вересня.

"Згідно з цим законопроектом підвищення відбуватиметься з 1 вересня, тобто, заднім числом. І прем’єр вчора детально розповідав про доплати і про те, як це буде технічно робитись. Якщо зараз не заплатять, то заплатять у жовтні, або разом з новою зарплатою чи пенсією, або упродовж кінця вересня", — уточнив експерт.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що витрачати невеликі здобутки української економіки на індексацію зарплат — недоцільно.

"Цього року рівень інфляції в Україні досяг 50%. Це максимальне значення за останній період, — відзначив він.

Експерт вважає, що компромісом між індексацією зарплат і допомогою малозабезпеченим може бути адресна допомога від держави для останніх.

"Якщо провести індексацію, то це відобразиться як на тих, хто отримує мінімальну зарплату, так і на тих, у кого рівень зарплати – кілька тисяч. І це не справедливо. Тому компроміс – не у підвищенні зарплати, а в адресній допомозі для найменш забезпечених", — пояснив Устенко.

Наступного року пенсії і зарплати ростимуть двічі

За словами експертів, заява Президента про збільшення виплат бюджетникам не розходиться з цьогорічним підвищенням, а буде його продовженням. Хоча це і не станеться одразу 1 січня.

Президент прямо не говорив про підвищення зарплат і пенсій з 1 січня. Проект закону про державний бюджет на наступний рік, щойно підготований Кабінетом міністрів, передбачає збільшення заробітних плат і пенсій наступного року двічі: з 1 травня і з 1 грудня,
— уточнив Блінов.

Бідність на межі 4000 гривень

Але навіть збільшення мінімальних зарплат не зможе зробити бідних українців багатими.

Згідно з даними статистики, лише 22,7% населення оцінює свій матеріальний стан як середньостатистичний, 2,2% — вище за середній, 0,1% — високий. (Соціологічне дослідження за березень 2015 року, центр "Соціальний моніторинг" і Український інститут соціальних досліджень ім. Яременка спільно з відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України).

Межею бідності українці вважають прибуток у розмірі 4,4 тисячі гривень на одну людину. А отже, навіть якщо припустити, що мінімальна зарплата виросте вдвічі – з 1330 до 2660 гривень, вона поки що не перетне цю межу.

Зарплатна статистика

За даними Держстату, тільки в трьох регіонах України середня заробітна плата перевищує середню по країні, що становить 3871 гривню. У Дніпропетровській області вона склала 4 089 гривень, у Донецькій — 4 662 гривень, у Києві — 6 251 гривня. Найнижчий показник — у Тернопільській, Чернівецькій та Херсонській областях — не перевищує 73% від середньої зарплати по країні.

Номінальні доходи населення, за підрахунками Держстату, у першому кварталі 2015 року становили 357, 1 мільярда гривень. Реальний наявний дохід населення, визначений з урахуванням цінового фактора, порівняно з відповідним періодом 2014 року зменшився на 23,5%.

Бюджетні питання

Однак законопроект бюджету на наступний рік, а отже – і рівень соціальних виплат, залежать від впровадження нового податкового кодексу.

"Той документ (законопроекту про бюджет-2016), який зараз готує уряд на наступний рік – це формальність. Тому що згідно з бюджетним кодексом завтра, 15 вересня, уряд повинен передати у Верховну Раду якийсь проект бюджету. Вони його подадуть, а потім відкличуть. Тому що хочуть приймати новий бюджет на наступний 2016 рік на новій податковій базі", — пояснив Андрій Блінов.

Він нагадав, що на Нацраді реформ 3 вересня було прийнято рішення дати тиждень чи два на доробку нового тексту податкового кодексу і податкової системи.

На думку експерта, говорити про бюджет і цифри соцвиплат будуть після місцевих виборів і після прийняття змін до податкового кодексу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як саме і коли виростуть доходи українців-бюджетників. ІНФОГРАФІКА
15 вересень, 2015, 09:46