Якою буде Волинь після децентралізації. ФОТО

Якою буде Волинь після децентралізації. ФОТО
У середу, 16 вересня, в Овальній залі ОДА зібрали на нараду міських, селищних та сільських голів тих рад, котрі на вибори 25 жовтня йдуть як об’єднані громади.

Про це повідомляє Офіс реформ у Волинській області.

Директор Офісу реформ у Волинській області Анатолій Пархом’юк нагадав: 25 жовтня на Волині у 5 об’єднаних громадах відбудуться місцеві вибори за новими правилами. Це – єдина міська громада з центром в Устилузі Володимир-Волинського р-ну, куди входять Устилузька міська, Зорянська, Микитичівська, П’ятиднівська, Стенжаричівська, Хотячівська, Лудинська, Рогожанська сільські ради; з центром у с. Велицьк Ковельського р-ну готові об’єднатися Мельницька, Підрізька, Сільцівська та, звісно, Велицька сільські ради; Зимніська громада Володимир-Волинського р-ну об’єднає Зимнівську, Бубнівську, Льотничівську, Селецьку сільські ради; Голобська Ковельського р-ну – Голобську селищну, Майданську, Новомосирську, Поповичівську сільські ради. Щодо Смолигівської Луцького р-ну, то з центром у цьому селі готові об’єднатися ще села Хорохоринської сільської ради.

Окрема тема – Оваднівська громада Володимир-Волинського р-ну, до котрої побажала приєднатися Гайківська сільська рада Турійського. Процес затягується, незважаючи на те, що там попрацювали над необхідними паперами, адже зміна меж районів – у компетенції Верховної Ради.

І нині таких громад на Волині, де пропонуються зміни до Перспективного плану разом зі зміною меж районів, уже кілька. Наприклад, такі ситуації – у Ковельському, Луцькому р-нах.

Чимало змін буде і в Перспективному плані. Анатолій Іванович розповів, що на сьогодні вже є пропозиції. Зокрема і щодо створення нових громад – таким чином кількість уже зросла з 74 до 81.
Чимало пропозицій – досить спірні, адже в них немає жодного економічного підґрунтя.

Тож добровільність, котру захищає закон, часто спрацьовує негативно.

Наприклад, у Любомльському р-ні тривають дискусії, села Гуща чи Рівне можуть бути адмінцентром. У Ратнівському, як і в Маневицькому, Любешівському, Камінь-Каширському, Турійському, Локачинському, Луцькому, Ківерцівському, Старовижівському р-нах – цілковита відсутність ініціатив, незважаючи на те, що відбулося чимало зустрічей та обговорень.

Щодо Маневицького р-ну, то від початку були пропозиції про створення 2 громад – із центрами у Маневичах та Колках. Вони були позитивним прикладом в усій Україні. Але згодом виникли пропозиції – і в Перспективному плані передбачено створення 6 громад. Від жодної з них поки нема ініціативи.

У Ківерцівському є сільські ради, що хочуть перейти до Луцького р-ну. Це – Прилуцька сільська рада та Борохівська. Жидичин – теж поки під питанням.

У Горохівському р-ні – величезна активність щодо ініціювання про створення нових громад. Це, наприклад, Сенкевичівська, Угринівська, Мар’янівська, Скобелківська, Підберезівська. Чи спроможні? Звісно, це викликає сумніви. Тож навряд такі пропозиції будуть підтримані на рівні міністерства.

– Очевидно, поштовхом до цього стало утворення Смолигівської громади Луцького району, де справді мала кількість населення і невелика територія. Але ж усім варто зрозуміти: у них гарні фінансові показники, там є відповідна інфраструктура, тож така громада у перспективі може стати ще багатшою, ніж великі, – наголосив Анатолій Пархом’юк. – На думку експертів Офісу реформ, така кількість громад на Волині – невиправдана. Але ми поважаємо бажання людей. Вони ж, своєю чергою, мають усвідомлювати ту відповідальність, що беруть на себе. На жаль, нам досі надходять пропозиції, коли громади враховують лише власні амбіції, але зовсім ненеправильно оцінюють свої можливості і ресурси.
Анатолій Іванович також нагадав, що 4 вересня Верховна Рада прийняла законопроект № 3008 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо організації проведення перших виборів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», котрим парламент виключив обласні ради з процесу створення спроможних громад.

Чимало питань виникло щодо майбутніх виборів, зокрема старост. Про це на нараді говорив начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату облдержадміністрації Віктор Стасюк.
– Щодо старост, то ви самі можете приймати рішення про їх вибори в окремих селах. Якщо ці вибори відбудуться паралельно з черговими місцевими, то кошти підуть із Держбюджету, а не ваші. Якщо старост не обираємо, то сільські голови виконуватимуть їхні обов’язки, – пояснив Віктор Юрійович.

Щодо працівників, то їх необов’язково звільняти: можна буде просто перевести з однієї посади на іншу. Можна взяти фахівців додатково, якщо є потреба. Але варто пам’ятати: розраховувати доведеться на себе.

– Ви господарі тепер. Тому зіштовхнетеся не лише з приємними ситуаціями, що можете все вирішувати самі, а й із проблемами, бо ж це буде спочатку складно і незвично. Ви матимете прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом, як нині це є у міст обласного значення, – додав Сергій Кошарук.

Буде чимало змін у законодавстві, наголосив Анатолій Пархом’юк. От, наприклад днями у ВР внесено документ, що стосується державної реєстрації об’єднаних громад як юридичних осіб.

– Зараз у нас часто будуть вибори. Якщо брати загалом Україну, то, можливо, щонеділі, адже кількість новостворених громад постійно зростає і надалі збільшуватиметься. І цього боятися не варто, – зазначив Віктор Стасюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де фото Волині після децентралізації?
Відповісти
креси всходні...
Відповісти
Витяг з статті: ....У Ратнівському, як і в Маневицькому, Любешівському, Камінь-Каширському, Турійському, Локачинському, Луцькому, Ківерцівському, Старовижівському р-нах – цілковита відсутність ініціатив.....
В турійському районі, в смт Луків, добровільне обєднання територіальних громад ініційовано членами територіальної громади а не селищним головою, на відміну від усіх інших потенційних громад де ініціатива виходить від селищних та сільських голів, або не виходить взагалі. За останні три місяці ми провели таку роботу в цьому плані, що коли ми розказуємо про неї, то нам говорять, що такій активності та ініціативі немає аналогів не тільки в Волинській області, хоч нам і не вдалося поки-що обєднати навколо себе всі громади. Чому не вдалося, причин більше ніж висвітлюється в ЗМІ.
Готові поділитися: 0953608572 - керівник ініціативної групи Богданчук Андрій Павлович
Відповісти
На місцевому референдумі Жидичин проголосував за обєднання з Озерцем,так що питання знято з порядку денного.Чи думкою громади влада хоче підтертися7
Відповісти