Волинянин не вміє говорити, але має вдома Ейфелеву вежу

Волинянин не вміє говорити, але має вдома Ейфелеву вежу
Він не вміє говорити, зате творить дивовижні вироби власними руками. Щира безпосередня посмішка свідчить про те, що цей юнак любить весь світ, який відповідає йому взаємністю.

Про це пише газета Волинь-нова.

З талановитим глухонімим майстром, 26-річним Анатолієм Халиком (на фото) із Карасина Маневицького району можна було спілкувалися за допомогою жестів та письмово.

– Він у мене одненький, і той німенький, – розповідає мати хлопця Ольга Захарівна Халик. – Мені було вже за сорок, коли народила. Через декілька місяців, коли обстежили дитину, педіатр пояснив, що наш синок не чує. Скільки я сліз виплакала, щоб вивчити його. Тоді спеціалізований садочок для глухонімих дітей був тільки в Луцьку. Хоч і тяжко доводилося, але возила Толю на заняття.

Добрим словом жінка згадує педагогів Володимир–Волинської спеціалізованої школи–інтернату, а особливо вчительку Світлану Володимирівну Гудим, яка півроку займалася індивідуально з її сином і стала для нього другою мамою. Навчити писати й читати глухонімих дітей можуть тільки люди, які їх щиро люблять, мають багато терпіння та сил і віддають всю душу, переконана Ольга Захарівна.

Зрозумівши, про що ми розмовляємо, Анатолій вмикає комп'ютер, показує на моніторі шкільні знімки та фото своєї вчительки і пояснює: Світлана Володимирівна – найкраща у світі! Він щороку вітає її з днем народження.

За словами мами, ще в шкільні роки син став виготовляти різні вироби з паперу. Якось побачив у журналі кольорове фото Ейфелевої вежі і пояснив, що хоче зробити таку саму. Спочатку намалював на папері, а тоді взявся до роботи. З білих аркушів вирізав смужечки і склеював у маленькі квадратики. Сидів цілими днями й ночами. Понад рік працював над виготовленням двометрової вежі, яка стоїть біля дзеркальної шафи у кімнаті Анатолія. Юнак посміхається і з гордістю показує ще один власноруч виготовлений виріб – паперову піраміду Хеопса. Приносить також свій дипломний проект, який зробив в інтернаті, – вирізане з дерева декоративне панно.
Анатолій зі своїми виробами
Анатолій зі своїми виробами

В Анатолія Халика чимало різноманітних захоплень. Колись на день народження мама подарувала йому фотоапарат, і тепер у нього кілька сотень цікавих знімків природи. Юнак любить малювати портрети знайомих та друзів і дає подивитися альбом із власними роботами, майстерно виконаними звичайним олівцем.

Хоча Ольга Захарівна зазначила, що найбільше син любить збирати гриби. У сезон прокидається ще до схід сонця і на велосипеді вирушає на весь день до лісу. Позаминулого року заробив собі на шафу–купе, комп'ютер і сучасний мобільний телефон. На підтвердження маминих слів Анатолій показує фото, на яких наповнені лисичками кошелі.

Розумний та допитливий юнак нині вивчає Святе Письмо, показує нам яскраві конспекти біблійних уроків із власними малюнками. Толя пояснив, що Бог бачить добрі й погані справи кожної людини і прощає навіть найбільших грішників.

Кость ГАРБАРЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.