Платити за дорогі товари готівкою заборонять?

Платити за дорогі товари готівкою заборонять?
Нацбанк може почати встановлювати ліміти на купівлю дорогих товарів за готівку. Така норма прописана в законопроекті щодо готівкових платежів при розрахунках за товари та послуги.

Про це повідомляє ТСН.

Товар, який по ціні виходитиме за ліміт - від дорогої техніки до нерухомості, - доведеться оплатити за допомогою платіжної картки. За дотриманням такого правила має стежити Податкова, пише видання.

Офіційний привід для такого роду новацій - намір чиновників перемогти тіньову економіку.

«Тільки в цьому році ліміти на оплату готівкою встановили Греція, Іспанія та Італія. Мотивом до цього стала кампанія по боротьбі з «сірої» і «чорної» економіками і необхідність збільшити збирання податків для скорочення бюджетних дефіцитів», - розповів директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем (EMA) Олександр Карпов.

Новий закон дозволить Нацбанку відстежувати величезний обсяг платежів, які сьогодні йому практично непідконтрольні.

«Обійти таку норму буде неможливо. Покупець нерухомості просто не зможе оформити право власності на квартиру, поки не пред'явить документ, що операція була оплачена безготівковим способом», - розповідає Карпов.

Головною перепоною новим правилам може стати нерозвиненість інфраструктури. Відповідно до змін, які повинні бути внесені до Адміністративного кодексу, за відмову прийняти платіжну карту торговців штрафуватимуть на 8,5 тис грн.

Такі заходи повинні розворушити і населення, яке сьогодні дуже неохоче користується пластиком. За даними НБУ, на 1 квітня 2012 року з 59 млн карт, що перебувають в обігу, активними (тобто такими, якими здійснювалися розрахунки в останні три місяці) були лише трохи більше половини.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нема готівки - нема революції
Відповісти
Останні новини
Платити за дорогі товари готівкою заборонять?
13 липень, 2012, 15:47