Британці вражені ініціативністю волинської молоді. ФОТО

Британці вражені ініціативністю волинської молоді. ФОТО
Місцем проведення всеукраїнського з’їзду учасників відомої програми міжнародного рівня «Active citizens» цього разу було обрано Луцьк.

Глобального фасилітатора програми Майка Валдрона у компанії із представниками різних куточків України чекала надзвичайно насичена програма: екскурсії у найцікавішиі місця Луцька, знайомство зі студентською молоддю міста, ворк шопи, креативні театральні вистави, вогняне шоу, інтелектуальні ігри, повідомляють організатори.

Не дивлячись на таку насиченість культурної програми, Майк виявив неабиякий інтерес щодо функціонування Молодіжного центру Волині. Координатор центру Захар Ткачук презентував роботу МЦ, розповівши про структуру, напрями діяльності, плани на майбутнє.

Майк Валдрон та учасники програми «Active citizens» були вражені ініціативністю та ентузіазмом волинської молоді. Адже в Україні такі місця, де працюють з молоддю не лише в межах організації різноманітних розважальних заходів, акцій та флеш-мобів (хоча і цей напрям діяльності є важливим), можна перерахувати на пальцях. В Молодіжному центрі Волині є можливість отримати неформальну освіту, долучитися до волонтерської діяльності, дізнатися про корисні програми для молоді та взяти в них участь. Все це здійснюється на абсолютно безкоштовній основі. Працівники центру підтримають будь-яку корисну для громадськості ініціативу, надавши інформаційну та ресурсну допомогу активістам. Не останнім в діяльності є напрям патріотичного виховання молоді.

У приватній розмові Майк розповів про молодіжні центри, які працюють у Великобританії. Робота молодіжних працівників у цій країні здійснюється у двох форматах: в молодіжних центрах та «на вулиці». І в першому, і в другому випадку молоддю займаються кваліфіковані, сертифіковані працівники. Фінансування діяльності реалізується державою. Кошти виділяються на загальнонаціональному рівні, потім спускаються на муніципальний.

Проведемо паралель з Волинню. У нашій області вже також є досвідчені молодіжні працівники, які пройшли навчання та отримали сертифікати державного зразка (за сприяння Молодіжного центру Волині). А от з фінансуванням ситуація значно складніше…

Зважаючи на українські реалії, Майк дав декілька порад, що стануть у нагоді громадським діячам, які працюють з молоддю, зокрема у молодіжних центрах.

1. Перш за все, необхідно побачити та проаналізувати діяльність визнаних у світі молодіжних центрів. Такими є Європейські Молодіжні Центри у Страсбурзі та Будапешті.

2. По-друге, потрібно створити опікунську раду, до якої будуть входити люди, які не працюють безпосередньо у центрі, проте мають досвід роботи з молоддю, є визнаними фахівцями у даній галузі та зможуть надавати корисні поради щодо подальшого розвитку та напрямів діяльності центру. Це можуть бути як представники бізнесу так і державні службовці, керівники освітніх установ. На цих осіб буде покладена не тільки консультативна функція, а й практична – часткове фінансове забезпечення.

3. Третя порада стосується шляхів популяризації діяльності центру, зокрема залучення якомога більшої кількості молодих осіб. «Необхідно приваблювати молодь саме тим, що їй цікаво. Наприклад, якщо молодь любить музику – влаштовувати концерти, музичні вечори, а вже на цих заходах поширювати інформацію щодо можливостей, які може їм запропонувати молодіжний центр, зокрема і неформальної освіти».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Британці вражені ініціативністю волинської молоді. ФОТО
21 вересень, 2015, 08:26