У волинському селі прихожани посварились із священиком просто в церкві. ФОТО. ВІДЕО

У волинському селі прихожани посварились із священиком просто в церкві. ФОТО. ВІДЕО
У селі Грибовиця Іваничівського району "духовний" скандал досяг апогею: парафіяни посварилися зі священиком просто в церкві після богослужіння!

Частина прихожан тамтешньої Свято-Покровської церкви зареєструвала окрему церковну громаду й довгий час домагалася, аби священик Ігор Маргіта перейшов до Київського патріархату, пише Нововолинський інформаційний портал.

Втім, священнослужитель навідріз відмовлявся від такого кроку й зауважував, що він належить до Української православної церкви, не має стосунку до Московського патріархату, а УПЦ КП взагалі не визнана у світі. Сьогодні священик заявив, що багато з "бунтівників" нечасто ходять до церкви, а окремих за 17 років не бачив у храмі ні разу.

Зауважимо, що Свято-Покровський храм - пам"ятка архітектури початку XVIII століття, є державною власністю й має двох користувачів - це громада Грибовиці й церковна община Української православної церкви.

Віряни кілька разів влаштовували збори, зібрали 400 підписів "за Київський патріархат" (у селі всього близько 600 дорослих людей), бо вважають, що церкві країни-агресора в селі не місце. Сьогодні ж зібралися, аби вирішити питання остаточно; окремі "гарячі голови" обіцяли навіть випровадити батюшку із села й забрати будинок, якщо той не зважатиме на їхню думку.

Каталізатором конфлікту стала війна з Росією на сході держави; крім того, селяни скаржаться, що у священника "київські ціни" на церковні послуги: мовляв, за поховання він просить 600 гривень, а за вінчання інколи - і тисячу! Згадали й епізод із поминальною капличкою: на хлопців, які ремонтували будівлю, священик написав заяву до міліції.
Прихожани посварилися з батюшкою просто в церкві після недільної служби; на боці Ігоря Маргіти були кілька жіночок із церковного хору. На підмогу приїхали священики з навколишніх сіл і протоієрей Анатолій (благочинний Іваничівської округи), втім, люди не впустили їх навіть на церковне подвір"я. Пройти до церкви вдалося лише отцеві Павлу (с. Біличі), проте він так і не зміг висловитись, його спровадили криками "в Біличі!" й "ганьба!"

Люди обурилися, що ключі від церкви зберігає священик, а не староста, і замінили один із замків на вхідних дверях будівлі.

На місце події приїхали правоохоронці й навіть начальство районної міліції. Зрештою керівник Іваничівського райвідділку Михайло Бобик прийняв рішення опечатати церкву до вирішення конфлікту й виставити варту. Оскільки церква перебуває в користуванні громади, завтра депутати сільської ради зберуться на позачергову сесію й вирішуватимуть конфлікт. Служби на Пречисту не буде...

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 39
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І гріха не бояться. Батюшка правий. В церковних конфліктах найактивніші безбожники. Візьміть Турака комуніста і повію з Угринова, який замість того щоб збудувати Храм захватив діючий і сьогодні храм майже без людей і інші безбожники . Захопіть церкву с баптистів. ...........
Відповісти
Згідна з автором коментарю .Баптистів "дома молитв "захоплюйте ,а не православну церкву ,історія виникнення якоі з моменту хрещення Русі ,а селян ,як стадо підбурили на бунт проти церкви ,щоб відволікти іх увагу від іншого.Схаменіьться ,священик правий,такої церкви "української"не визнано світом (зверніть увагу не Росією ,а СВІТОМ).
P.S.та ще і сваритись в храмі .Дай Бог вам розуму ,не йдіть у розкол.
Відповісти
Україні потрібна українська церква!
Відповісти
Церква потрібна тільки слабоумним.
Відповісти
-- то ж є Філарет -йди і лоба там побий! але ні ж всі знають хто таки Філя і його команда
Відповісти
Я вас поправлю, бунт не проти церкви, а мроти московського патріархату в Україні, і селяни в даному конфлікті праві. Я взагалі жахаюсь читаючи коментарі в підтримку московської церкви! Люди ви в свому розумі??? У той час коли ваші сини масово гинуть від російської зброї ви підтримуєте московську церкву? Одумайтесь
Відповісти
не пересмикуйте. це українська церква і вони збирають допомогу ЗСУ як і всі. тримайте вашу демагогію при собі.
Відповісти
Андрій, в нас в Україні немає церкви московського патріархату.
Вона є самостійною Українською церквою. І свою самостійність отримала ще 90-му році.
Відповісти
Найактивніші безбожники? Та нам пофіг на вашу релігійну ахінею. Аби тільки ви з своїм маразмом за межі церков не виходили.
Відповісти
Людей спасає віра і молитва, а не скандалісти.
Відповісти
Люди тільки вірять в те що їх спасає молитва.
Відповісти
Ммогли б з церкви хоча б вийти. Як так в храмі таке влаштовувати. Ганьба.
Відповісти
правильно роблять немає чого бути московським кирилам бути в українській церкві на якій землі живеш повинна і церква бути київського патріархату
Відповісти
..як такі люди можуть ходити в храм..і чого вони туди ходять...це жах.....
Відповісти
за баблом за допомогу у рейдерстві.
тому і глотки рвуть.
Відповісти
Ці люди точно не знають як розчепити атом. С "Справжній детектив".
Відповісти
..як такі люди можуть ходити в храм..і чого вони туди ходять...це жах.....
Відповісти
Гнати запроданців Крила з української землі на схід.
У вагони і в руській мір, або в дурдом. Це ж яким тупим хохлом треба бути щоб на Кремль молитися.
Відповісти
забули спитати жертв осінного загострення.
Відповісти
грішники. найбільше їх іде до храму не за спасінням а за тим, щоб звести хулу. нема вам спасіння в нинішній церкві-не знацдете ні в наступній де б не були. у нас в селі теж декотрі замки зривали з церкви, потім свої чіпляли так у одної баби син спився, інша внуків не діждала, отаке от діло.

"Пекло опустіло. Всі біси тут." В.Шекспір
Відповісти
ГНАТИ АЖ В ЛУГАНДОНІЮ! НЕ НАВИДИШ ДЕРЖАВУ- ГЕТЬ В ІШУ!!!
Відповісти
Попчики з МП ніколи не перейдуть в УП адже той не комерційна структура. А про визнаність у світі, почитайте як МП став "визнаним", гляньте на адвентистів, п'ятидесятників, свідків, лоютеранців, кальвіністів - їх теж не визнає синод. Але це не заважає людям вірити в Бога, та виконувати заповіді, чого не скажеш про попів в МП. Також в УП читають молитви Українською (що дозволяє віруючим зрозуміти кожне слово в молитві), а не як в МП старослов'янською(оригінальніше було б на івриті). МП взагалі комерційна організація, ціль якої - зістригт гроші з віруючих. Тому мешканці праві.
Відповісти
Я взагалі в шоці!!! Відразу скажу, я ходжу в церкву Московського патріархату, мене тут охрестили, тут відбулось моє перше причастя, кожен рік біля одного і того ж Євангелія сповідаюсь. І я не розумію, як можна "зрадити" все ЦЕ. Тут сказано, що Кирило та інші отці освячують техніку, якою воюють в Україні, але ми ж молимось БОГУ, а не їм!!!! Кожен з нас, в тому числі і вони, будуть відповідати за свої гріхи. Я не противник Київського патріархату чи будь якої іншої віри, кожен має право на вибір. Головне будьмо ЛЮДЬМИ...Просто, на мою думку, якщо я народилась в цій вірі, то повинна в ній же і померти, бо інакше я ЗРАДНИК, ІУДА. А ці люди, що представляють 400 жителів села, повинні задуматись,а якщо пройде 50-100 років і їх нащадкам постійно будуть розповідати про іншу релігію (наприклад іслам), в школах, по телебаченню, розгорнуть цілу мережу "реклами", і поступово мусульман стане 400 чоловік, і так само вони прийдуть, скажуть: "Ми представляємо більшість і тут віднині буде мечеть!" ЩО ТОДІ ВІДЧУВАТИМЕТЕ ВСІ ВИ? Я вважаю так, хоче молитись в УКРАЇНСЬКІЙ ПРАВОСЛАВНІЙ ЦЕРКВІ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ, побудуйте ЇЇ, в одному селі дві церкви відвідуватиме більше людей, кожен матиме право вибору. Вибачне, якщо когось образила, але ми православні, а православні те повинні себе ТАК поводити в БОЖОМУ ХРАМІ. ЗАДУМАЙТЕСЬ.........
Відповісти
До віри попчики з МП не мають ніякого відношення. Мп вже давно став комерційною структурою, яка надає послуги згідно прайсу. Одного разу став свідком, як відмовились приймати у однієї жіночки перелік "за здравіє" бо у неї не вистачило 10 грн. Після того випадку я в МП ні ногою.
Відповісти
Знаєте, якщо даючи гроші в храмі чи то "за здравіє" чи то "за упокій" думати, що ці гроші підуть батюшці, ніякого сенсу з такої молитви не буде ні душі померлого, ні тому за чиє здоров'я моляться. І будь ласка не говоріть за всіх отців, бо не всі такі. ПОВІРТЕ...
Відповісти
Тааак є вийнятки. Доведіть.
Відповісти
ніби тільки попчики з мп не мають ніякого відношення. Люба релігія дурить людей. Втім на то ви і паства. СТАДО.
Відповісти
козлобородих попиків і їх підсмоктувачів.
Відповісти
а ви вже з путіним домовились? гнальщики, давно від воєнкомів тікали?
Відповісти
А скільки ненависті в цих словах. НАЖАЛЬ!
Відповісти
Знищать православ'я українці і час той недалекий. Україну вже донищують. Єдності і доброти немає і вже мабуть не буде.
Відповісти
вистоїмо. це вже останні судоми в рейдерів. вже всі все знають.
Відповісти
Безбожники!!! Церква має бути окремо від політики. Чи я не правий?
Відповісти
Церкви взагалі в цивілізованому світі не повинно бути.
Відповісти
а розкольників чекає СУД БОЖИЙ
Відповісти
Поки більшість українців так і залишатимуться хохлами і сповідуватимуть брехливу ортодоксальну секту , то толку не буде. Єдина істинна християнська церква у Римі під намісництвом Папи нашого , посланця Божого на Землі. Слава Україні , Слава Католицькій Святій Вірі !
Відповісти
А ви знаєте що своєю "істинною вірою" важають атепти більш як 2000 різних лелігій. Наївні простофілі :))).
Відповісти
Україна буде тоді сильна,багата і люди добре жити,коли ми будемо єдині,а об'єднати нас може тільки єдина помісна українська церква.УПЦ МП все робить для того,щоб нас посварити, а отже, ослабити.Тому якнайскоріше треба позбуватися в Україні УПЦ МП та реєструвати громади УПЦ КП. Якщо буде нас більшість,то найблжчим часом Константинополь визнає канонічність цієї церкви.
Відповісти
як таке можна казати до священика?? як так можна кричати в храмі??? Л Ю ДИ ми З В І Р І Є М О!
Відповісти
Останні новини
У волинському селі прихожани посварились із священиком просто в церкві. ФОТО. ВІДЕО
21 вересень, 2015, 10:51