Лучан вчитимуть створювати ОСББ. ФОТО. ВІДЕО

Лучан вчитимуть створювати ОСББ. ФОТО. ВІДЕО
Лучани часто недостатньо інформовані щодо питання ОСББ та що за собою потягне їх вибір такого об'єднання.

Також не завжди зрозумілою є процедура об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, пише Інформаційне агентство Волинські новини.

Отож, аби спростити процес переходу до більш якісного управління будинком в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» надаватимуть юридичну, фінансову, консультативну допомогу об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Крім того, об’єднання, які потребують термінових коштів, мають змогу отримати поворотні гроші на вирішення нагальних питань із револьверного фонду.

Співпрацю підкріпили договором між Асоціацією ОСББ «Лучани» та Фондом Ігоря Палиці «Новий Луцьк». Його сторони підписали 23 вересня. Від імені Фонду виступав голова правління Фонду Олександр Товстенюк, а Асоціацію представляла її очільниця Юлія Сабатюк.

Згідно з умовами договору, на базі Офісів розвитку кварталів представникам об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків міста надаватимуть кваліфіковану допомогу.

«Ми вчитимемо лучан, як створити ОСББ, надаватимемо фінансову допомогу на реєстрацію об’єднань, будемо пояснювати керівникам організацій, як розбиратися в рахунках, кваліфіковаані юристи консультуватимуть мешканців з усіх можливих питань», - зазначив Олександр Товстенюк.

Варто зауважити, робота в місті вже триває. Так, працівники Офісів розвитку кварталу допомогли створити в Луцьку нове ОСББ мешканцям будинку №18 по проспекту Грушевського. Лучани розповідають, що ідея ця у них виникла вже давно, але вони ніяк не могли зважитися на такий крок, адже не знали юридичних тонкощів.

Дізнавшись, що в Офісах розвитку кварталу надають консультації та проводять навчання щодо створення ОСББ, лучани, кажуть, одразу звернулися до працівників Офісу на вулиці Шухевича.

«Ми ніколи не створювали ОСББ, хоч давно хотіли. Річ у тім, що ми не знали, як правильно юридично це оформити. Звернувшись до Офісу розвитку кварталу, отримали повноцінну консультацію. Нам надали вичерпну інформацію щодо усіх питань, які нас цікавили. І от вже сьогодні ми створили ОСББ. Відтепер почнемо змінювати свій будинок», – зазначила голова новоствореного об'єднання Ольга Герасимюк.


Варто зауважити, що Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк» бере на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією ОСББ. В Офісах, як показала практика і обіцяють представники Фонду, усім охочим нададуть консультації щодо створення ОСББ, проведуть відповідне навчання, а також допоможуть у виборі підрядників для виконання ремонтних робіт. Окрім того, Фонд готовий працювати з ОСББ на умовах співфінансування. Приклади такої співпраці уже є.

Так, після звернення ОСББ «Луцьк. Кравчука» Фонд «Новий Луцьк» виділив 56 тисяч гривень на проведення ремонтних робіт у проблемній багатоповерхівці. Шляхом співфінансування вдалося відремонтувати вхідні козирки у під’їздах та вхідні дашки у підвали. Як пояснив Олександр Товстенюк, голова правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», виділені кошти – це 80% усіх витрат, ще 20% (тобто 14 тисяч гривень) профінансувало ОСББ.Наразі, вже після підписання угоди між Асоціацією ОСББ та Фондом Ігоря Палиці, ця робота повинна стати більш системною. Адже наприкінці року формуватиметься новий бюджет. За декілька місяців стане відомо, чого потребують луцькі об’єднання і можна буде спланувати скільки коштів треба спрямувати на програму підтримки ОСББ міста.

Крім того, в Луцьку започаткували нову ініціативу: Фонд створив револьверний фонд, з якого надаватиметься фінансова допомога ОСББ у вигляді поворотних коштів.

Так, при створені об’єднань часто перші місяці має місце касовий розрив: треба сплатити частину коштів наперед, хоч мешканці ще не зібрали гроші. Однак, відтепер новостворені ОСББ можуть взяти на певний період поворотні кошти, на які не будуть нараховуватися відсотки, адже це не кредит.

Окрім того, частою проблемою для ОСББ у перші роки, зауважує голова обласної ради голів ОСББ Петро Лавринюк, є аварії у будинках, вони – рівноцінні катастрофам, адже зібрати достатньо коштів об’єднання ще не встигли, а ліквідовувати їх треба вже. Тож, кошти з револьверного фонду і тут стануть у пригоді. Такий механізм, до слова, запроваджується вперше в Україні і на сьогодні в нашій державі він не має аналогів.

Разом з тим, кошти з револьверного фону ОСББ можуть взяти для погашення кредитів на енергозбереження, отримані згідно з відповідною Державною програмою, поки проходить державна процедура погодження повернення грошей. Адже банкам треба платити вже, а держава компенсує їх через 3 місяці.

До слова, банки-учасники Держпрограми також зацікавлені співпрацею. Днями відбулася зустріч працівників державних банків та лучан, зініційована Фондом «Новий Луцьк», під час якої обговорили кредитування на енергозберігаючі заходи в рамках державної програми. Крім того, в Офісах розвитку кварталу можна буде організовувати зустрічі представників ОСББ з працівниками банків, там же надаватимуть всю необхідну допомогу як інформаційну, так і правову щодо згаданих кредитів. За бажання – допоможуть їх оформити.

Підписанти угоди погодилися: за ОСББ – найближче майбутнє Луцька. Адже з липня 2016 року мешканці багатоповерхівок будуть змушені вибирати: створювати ОСББ чи наймати управителів. Проте, сьогодні, додає Юлія Сабатюк, вся ця законодавча ініціатива гальмується на міністерському рівні. Адже Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства досі не підписало всі необхідні підзаконні акти. І це попри запевнення віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, які він висловив під час візиту до Луцька.Сьогодні, з її слів, у Луцьку - 1700 багатоповерхівок і лише 160 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Проте їх кількість поступово починає збільшуватися. Адже коли мешканці, які не є в складі ОСББ, порівнюють платіжки з сусідами, які об’єдналися, то одностайно приходять до висновків, що варто відмовлятися від послуг ЖЕКів і починати самостійно господарювати в своєму домі.

Як почати процес створення ОСББ, власне, і розкажуть в Офісах розвитку кварталу Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», допоможуть і фінансово.

Крім того, резюмував голова правління Фонду Олександр Товстенюк, протягом жовтня-грудня на промоцію руху створення ОСББ у місті виділять 250 тисяч гривень, все це - аби спонукати лучан створити об’єднання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ОСББ, фонд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І кошти виділяють, і допомогу надають, і консультаціі проводять...поросто безцінно- незамінні. і як лучани раніше обходились без такої "палочки виручалочки"????
Відповісти
до виборів Фонд бере витрати на себе, а після виборів- "шановні виборці, гребіться самі, в нас є важливіші справи"
Відповісти
А куди мали люди звернутись, коли ніхто не хоче чути власників квартир, ЖЕКи працють по "стандартам СРСР" і ніякої ініціативи не проявляють, кошти з "утримання будинків" ідуть в бездну, комунікації будівель зношуються і нереставруються, дахи ремонтуються не як "капітальні ремонти". Можливо потрібно донести до власників, що майно є їхньою власністю,яку треба берегти, ремонтувати, підтримувати самим і створення ОСББ є ненайгіршим вирішенням. А підтримка різних фондів при розумному ставленні до них та і до своїх обов"язків для власників квартир у багатоповерхових будинках, де створені ОСББ "юридична особа" є вагомим стимулом для утримання своєї власності в умовах економічної, енерготичної, ринкової вигоди.
Відповісти