«Видобуток бурштину слід увести в законне русло!», - голова облдержадміністрації

«Видобуток бурштину слід увести в законне русло!», - голова облдержадміністрації
Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик звернувся до волинської громади у зв'язку з подіями на Маневиччині й незаконним видобутком бурштину.

Він зазначив, що нещодавні події на території Маневицького району стали більше ніж резонансними й, певно, не залишили байдужими нікого. Поява у волинських лісах чисельної групи невідомих осіб - старателів, які взялися нелегально копати сонячний камінь, - прецедент, що став останньою краплею у чаші бурштинового питання.

Голова ОДА подякував громадським активістам, котрі не побоялися взяти на себе відповідальність і відгукнулися на пропозицію долучитися до процесу забезпечення громадського порядку. Завдяки їм, а також лісівникам, екологам, працівника служби надзвичайних ситуацій й, звісно, силовикам та правоохоронцям, нині у маневицьких лісах не орудують горе-старателі, котрі не лише порушують закон, а й завдають колосальної шкоди природі.

Володимир Гунчик також висловив вдячність місцевим мешканцям за розуміння та виваженість. "Волиняни, жителі Маневицького краю не стали вступати в конфлікт, позаяк розуміли, що бурштин повинен працювати на громаду, але працювати законно. Більшість із тих, хто прибув поживитися багатствами волинських надр, - не місцеві. Їм не шкода волинського лісу. Їм не болять тутешні проблеми, чимало з яких можна вирішити, завівши видобуток сонячного каменю у правове поле. Бо за цим – надходження до бюджетів, робочі місця і легальна зарплата, а відтак і наявність соціальних гарантій", - зазначив він.

Голова ОДА звертається до депутатів районного рівня з пропозицією оперативно скликати позачергове засідання сесії. Він вважає, що саме місцевий представницький орган влади повинен вийти з пропозицією про створення комунального підприємства, яке цілком законно видобуватиме коштовне каміння.

У свою чергу, зобов’язується підняти надактуальну бурштинову тему на черговому пленарному засідання сесії обласної ради, що відбудеться 30 вересня.

Голова ОДА повторно спрямував офіційний лист-звернення до Президента України Петра Порошенка, Кабінету Міністрів України та Верховної Ради, з проханням терміново розглянути питання на державному рівні, аби врешті впорядкувати ситуацію.

"Наголошуватиму на необхідності якомога швидшого прийняття Закону України «Про бурштин», відповідних постанов Кабміну та інших нормативних актів. Одначе прекрасно розумію, що жоден нормативний акт не є абсолютною панацеєю", - сказав Володимир Гунчик.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Видобуток бурштину слід увести в законне русло!», - голова облдержадміністрації
25 вересень, 2015, 13:56