За яких умов можна вирішити проблему незаконного видобутку бурштину на Волині

За яких умов можна вирішити проблему незаконного видобутку бурштину на Волині
В останні місяці надзвичайно актуалізувалася проблема незаконного видобутку бурштину. Причин масового видобутку цієї цінної сировини багато. В першу чергу, це масове зубожіння місцевого населення та спокуса для місцевих мешканців воднораз вирішити проблему отримання доходів для суттєвого покращення свого матеріального становища.

Тобто «бурштинові війни» – це рецидив соціальної хвороби українського суспільства, особливо зони Полісся, де держава не спромоглася створити критично необхідні передумови для соціально-економічного піднесення та зростання доходів місцевого населення від традиційних для цього регіону видів діяльності, - інформує журнал Економіст.

Копачі бурштину перетворюють українську землю на місячну поверхню. Найбільше від видобутку коштовного каміння потерпає Житомирщина та Волинь. Жахливі ями по собі залишили старателі в Маневицькому районі Волині. Коли ж їх зігнали правоохоронці – півтисячі охочих до каміння пригрозили перекрити міжнародну трасу на Варшаву. Вимагали зробити видобуток бурштину законним. Заспокоювати людей приїхало все керівництво Волині.

За легкими грошима на Волинь та Житомирщину їдуть з усієї України. За один кілограм бурштину за найскромнішими оцінками можна отримати від однієї до трьох тисяч гривень. За кордоном – у кілька разів більше. Каміння вивозять кілограмами.

Українська влада не бажає законодавчо врегулювати видобуток бурштину, маючи намір отримувати мільйони доларів прибутку щомісяця. Про це заявив народний депутат України Ігор Мосійчук, коментуючи бурштинові війни на Волині.

«На Волині знову силове протистояння між місцевими старателями і МВС. Причина в тому, що міліція виставила блокпости і не допускає незаконного видобутку бурштину місцевими старателями. Це не перший випадок бурштинових воєн на Поліссі. Причина: бажання влади на найвищому рівні контролювати нелегальний видобуток бурштину. Зараз нелегальний видобуток бурштину і відповідно старателів, які цим займаються, контролюють авторитетні в певних колах люди».

Упередити прояви незаконного видобутку бурштину може реалізація проектів державно-приватного партнерства у формі концесії. Держава як власник земель лісового фонду через уповноважений орган виконавчої влади – Державне агентство лісових ресурсів – оголошує конкурс на право отримання дозволу по освоєнню родовищ бурштину на основі режиму концесії.

Концесіонер вносить разовий платіж, регулярно сплачує роялті (частину вартості видобутого бурштину), орендну плату за користування ділянкою земель лісового фонду та податок на прибуток до Зведеного бюджету України, в тому числі і до місцевих бюджетів базового рівня.

Це дасть можливість упорядкувати процес видобутку бурштину, чітко ідентифікувати базу стягнення фіскальних платежів за користування надрами, підвищити рівень надходжень до місцевих бюджетів.

Частина концесійних платежів має надходити у спеціальні фонди для відновлення земель лісового фонду, де проходив видобуток бурштину. Більше того, левова частка концесійних платежів буде спрямовуватися у сільські бюджети для структурної перебудови сільської економіки з метою створення нових робочих місць та відновлення традиційної спеціалізації поліських районів.

Державна та місцева влада має подолати стереотипи радянського та перехідного періоду і дозволити іноземним фірмам прийти у вітчизняну сферу природокористування. Це дасть можливість унеможливити зловживання місцевих чиновників відносно «кришування» бурштинових розробок та забезпечити прозорість освоєння місцевого мінерально-сировинного потенціалу.

Для цього необхідно внести відповідні зміни в Закон України «Про державно-приватне партнерство», зокрема ввести в перелік сфер застосування угод державно-приватного партнерства видобуток бурштину.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
За яких умов можна вирішити проблему незаконного видобутку бурштину на Волині
28 вересень, 2015, 11:15