На Волині ліквідовують наслідки «наїзду» на ліси. ФОТО

На Волині ліквідовують наслідки «наїзду» на ліси. ФОТО
Лісівники спільно із представниками місцевих громад та районної влади Маневиччини ліквідують наслідки варварської роботи старателів, які заполонили тутешні ліси на початку минулого тижня. Буквально за одну ніч переважно заїжджі «гості» знищили 5 гектарів лісу, - інформує Вісник+К.

За наявною інформацією, «наліт» на Маневиччину організували кримінальні авторитети. Незадовго до цього на Волинь кілька разів приїздив поважний у певних колах мешканець Львова. Цей факт фактично підтвердив і начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. За його словами, міліція працює не лише над встановленням виконавців та організаторів, а й замовників бурштинового «наїзду» на Волинь.

Нині блокпости правоохоронців залишаються на Маневиччині і діятимуть невизначений час. Аж поки не спаде напруга.

"Якщо дивитися у глибину питання – бурштин взагалі не проблема міліції. Держава нарешті має прийняти якесь рішення і унормувати процес видобутку. Паралельно потрібно створити ринок збуту бурштину. Поки що все відбувається у «тіні». Люди легко погоджуються на участь у нелегальному видобутку, бо, відповідно до законодавства, це «легке» правопорушення, яке карається всього лише штрафом. А міліція ж не може весь час сидіти у лісі, – пояснює ситуацію Петро Шпига.

Справді, людей заражених бурштиновою лихоманкою одними штрафами не спиниш. Адже вони знають, по що ідуть у ліс. Вартість бурштину на «чорному» ринку йде вгору. Усі розповіді старателів про те, що до незаконного промислу їх змушують злидні, мовляв потрібно чимось годувати сім’ю, ніщо інше як пустопорожні балачки.

Більшості пересічних українців навіть не снилися заробітки нелегальних бурштинокопачів. Більшість з них пересуваються далеко не дешевими автівками.

На хорошому родовищі, такому як виявили на Маневиччині, денний заробіток простого «трударя» з лопатою починається від 50 доларів на день. Але всі мріють про великі камені. Кілограмовий – кажуть, такий знайшли не так давно виявили на Рівненщині, вартує близько 15 тисяч доларів. Трапляються й взагалі унікальні екземпляри – до трьох кілограмів, за такий можна виручити кількасот тисяч «зелених».

Найстрашніше те, що зграї копачів завдають мільйонних збитків державі та природі. Так, за словами керівника Управління лісового та мисливського господарства Волинської області Олександра Кватирка, завдяки внеску «старателів» в лісові ландшафти на Маневиччині, на понівечених копачами ділянках не ростимуть гриби та ягоди щонайменше найближчі десять років. Також залишені кількаметрові ями, заповнені водою, становитимуть смертельну загрозу для людей, і особливо для дітей.

Як каже Петро Шпига, останні події на Маневиччині можна вважати оголошенням війни правоохоронцям. Попри те, що законодавство недосконале, будуть задіяні усі механізми, аби завдати максимальної шкоди нелегальним копачам. Зокрема, екологи мають підрахувати суму завданих природі збитків. Їх через суд намагатимуться стягнути з учасників бурштинового шабашу.

Проблем з ідентифікацією причетних осіб немає. Більшість з них порушували закон не криючись і зафіксовані на оперативні відео. Також переписані номери автомобілів, якими на Волинь приїхали старателі з інших областей. По кожному з ідентифікованих окремо направлятимуться матеріали у суд для відшкодування завданих природі збитків.

Прикро, що мешканці Полісся не відчувають належної відповідальності за свою землю. Нині організатори бурштинової вакханалії отримують мільйонні прибутки. Місцевим кидають крихти. Але чомусь поліщукам невтямки, що потім багатії не будуть жити у пустелях на Маневиччині чи Володимиреччині.

Місцеві ж та їхні діти більше не зможуть жити з лісу, бо його просто не буде. І знову лунатимуть голоси про безробіття, погану владу, несправедливість.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скажу вам одне "Бурштин копали, бурштин копають і його будуть копати гарантія150%"
Відповісти
Нехай копають там де копали. На Волині повинен бути порядок!
Відповісти
Останні новини
На Волині ліквідовують наслідки «наїзду» на ліси. ФОТО
28 вересень, 2015, 14:08