У Луцьку зменшилась кількість захворювань на онкологію

У Луцьку зменшилась кількість захворювань на онкологію
Медики кажуть, що більшість випадків смерті від онкології можна було б попередити, якби люди звертались з проблемою на ранніх стадіях.

Про це стало відомо на засіданні комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров'я, материнства та дитинства у понеділок, 28 вересня.

Так начальник управління охорони здоров’я Луцької міської ради Микола Якимчук розповів про те, що за період дії Програми боротьби з онкологічними захворюваннями на 2008-2016 роки онкологічна захворюваність в місті знизилась із 374 на 100 тисяч населення у 2007, до 347,2 – у 2012 році.

Однак за даними ВООЗ, кількість смертних випадків, викликаних злоякісними новоутвореннями, буде поступово збільшуватись. При цьому можна було б попередити 40% випадків захворювання, якби люди вели здоровий спосіб життя та покращили механізми виявлення.

«Це проблема особисто культури, адже необхідно, щоб людина розуміла, що ніхто не застрахований, і проходила щорічну перевірку, щоб в разі чого розпочати лікування на ранній стадії хвороби»,- мовив Микола Якимчук.

З метою посилення організації раннього виявлення онкологічної патології при всіх поліклініках міста Луцька працюють кабінети онкопрофоглядів жінок та чоловіків, впроваджені скринінгові програми патології шийки матки, раку молочної залози, раку прямої кишки та передміхурової залози, запроваджена скринінгова програма з цитодіагностики раку шийки матки, організовано кабінети патології шийки матки та мамологічні пункти, за якими закріплені відповідальні лікарі, які пройшли підготовку на базі Волинського обласного онкологічного диспансеру.

Микола Якимчук зазначив, що у міські лікувально-профілактичні заклади не надійшла діагностична медична апаратура, як це було передбачено Програмою за державні кошти.

Проте, забезпечити подальше покращення ситуації щодо онкологічної захворюваності та смертності можливо лише спільними комплексними зусиллями влади, медичних працівників та населення міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.