Чи потрібні префекти в Україні?

Чи потрібні префекти в Україні?
У владі хочуть замість голів ОДА і РДА створити префектів. Ця ініціатива належить Президенту.

Чому це невдала ідея і яка є їй альтернатива, розповів член політради «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», засновник Фонду «Новий Луцьк» Ігор Палиця під час брифінгу, – повідомляють «Хроніки Любарта».

Окрім того, політик пояснив, чому партія Арсенія Яценюка «Народний фронт» не іде на вибори. Зі слів Ігоря Петровича, команда Президента вирішили все «звалити» на політсилу прем’єра – на партію «повісили» усі невдачі правлячої кампанії.

Про це та інше - у коментарях політика:

Так, з його слів, над змінами до Конституції працювали незалежні вітчизняні й іноземні фахівці, а рішення про оновлення головного закону країни приймалося в ході референдуму.

«Для мене не є нормальним, коли члени «Свободи» дозволяли собі кийками бити молодих нацгвардійців, яких поставили охороняти парламент, у якому Президент хотів швиденько просунути зміни до Конституції. Але я не вважаю, що правильним є те, що звинувачують лише «Свободу». Бо треба звинувачувати й ту сторону, яка спровокувала це. Зміни до Конституції не можна так приймати», – заявив політик.

«Треба залучити сильну наукову групу, іноземних фахівців, а не тільки наших нафталінових спеціалістів, які будуть як не в Мінську представляти нашу державу, то зміни до Конституції писати. Варто було б взяти Конституції європейських країн, давніх інституцій, які працюють вже кілька століть, й вивчити їхній досвід. Якщо ми хочемо змінити Конституцію, то варто було б запропонувати народу змінити її на референдумі раз і назавжди. Економічна децентралізація не потребує змін до Конституції, а потребує змін до Бюджетного кодексу. А всі ці казки, що нам розповідають, мовляв, почекайте, скоро будуть гроші, – дурниці», – додав він.

Окрім того, Ігор Палиця наголосив, що виступає категорично проти запровадження інституту префектів.

«Бо це вже не децентралізація, а узурпація влади руками Президента. Це будуть призначатися люди, які за командою Президента те чи інше рішення міської, сільської, чи районної рад можуть скасувати. Не знаю, з якими бажаннями і з якими причинами це робиться. Можливо, щоб гроші видобути, якщо обласна рада буде ділити землю.

А можливо, щоб був слухняний голова обласної ради, прибіг до Президента й вступив у його партію. Ви ж бачите, що нині всі мери міст вступають в партію Президента. До цього вони не розуміли, що є така партія, а нині вже розуміють і вступають в «Солідарність». Знаєте чому? Бо їм усім сказано: «Хочеш, щоб до тебе прокуратура, СБУ та міліція не ходили в гості, роби так, як скажуть, – вступай в «Солідарність». Тому категорично не можна запроваджувати префектів», – пояснив політик.

А щодо змін статусу Донбасу та Луганська, то, на думку Ігоря Палиці, усе це було зроблено не для особливого статусу цих проблемних територій, а заради уведення інституту префектів у конституційний порядок.

«Префектів не може бути, а Президент має мати представницькі функції. Майдан вимагав парламентсько-президентську республіку. Ми її отримали. Але за рахунок того, що Президент завів у парламент однойменну фракцію й почав контролювати парламент, нині в нас повністю узурпована влада. Тому в нас нині президентсько-парламентська республіка», – зауважив Палиця.

«Знаєте, чому «Народний фронт» не пішов на вибори? В уряді 90% людей Президента, а 10% – Яценюка. Вони всі невдачі звалили на Прем’єра. Тарифи, здорожчання цін – усе це вина Яценюка і «Народного фронту». Мовляв, ми не винні, голосуйте за «Солідарність». Вони грають з нами в ігри й думають, що ми дурні. Але нічого не вийде, і цей картковий будиночок рано чи пізно розвалиться. Винні всі, винна у тому числі й «Батьківщина», яка нині знаходиться в коаліції і підтримує ці закони. Треба показати народу, яка реальна собівартість газу. Мають бути нормальні субсидії, поки ми не вийдемо на нормальні зарплати. Треба чітко усвідомлювати все, що робиться перед виборами: збільшили зарплати на кілька гривень, мінімальні пенсії. Якщо це все залишиться після виборів, то буде добре. Бо зазвичай перед виборами чуємо повно обіцянок, а після виборів все закінчується болтологією», – констатував він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.