Кольорові світлини України 1904 року. ФОТО

Кольорові світлини України 1904 року. ФОТО
Завдяки унікальному підходу до фотографування фотограф Прокудін-Горський Сергій Михайлович передав у спадок кольорові зображення краєвидів України часів його життя.

Технологія, яку використовував Прокудін-Горський геніально проста: у фотокамеру вставлялася вузька вертикальна фотопластинка приблизно 7,5 см завширшки і 22,8 см завдовжки, на яку послідовно фотографувалися три зображення - через червоне, зелене і синє скельця, - повідомляє Inspired.

Далі фотографічний процес (проявлення і закріплення) проводився так само, як і для звичайного чорно-білого фото. За допомогою отриманих трьох слайдів можна було отримати і кольорове зображення.

Платівка-негатив вставлялася в спеціальний проектор з трьома об’єктивами і, відповідно, червоним, зеленим і синім світлофільтрами (такими ж, за допомогою яких фотографувався кожен негатив), а три зображення, що отримувалися, поєднувалися на одному проекційному екрані.

Звичайно, зображення виходили значно гіршої якості, порівняно із нинішніми фотографіями, але сучасникам вченого це здавалося справжнім дивом.

Після революції С.М. Прокудін-Горський, як і багато його співвітчизники з числа інтелігенції, в 1918 р. з родиною емігрував до Європи і остаточно оселився в Парижі, де помер в 1944 р. З собою він вивіз частину відзнятих ним негативів. Пізніше вони опинилися в США і були передані до колекції Бібліотеки Конгресу.

Порівняно недавно її співробітниками була розроблена методика оцифровки і обробки негативів Прокудіна-Горського: негативи спочатку скануються як монохромні, потім забарвлюються, відповідно, червоним, зеленим і синім кольором і суміщаються з завчасно нанесеним на них «приводним мітках» в одне зображення. Потім воно додатково обробляється засобами графічного редактора (яскравість, контраст, насиченість), обрізається по краях, ретушується і т.д. для отримання остаточного результату.

Повноцінних кольорових зображень українських краєвидів тих часів збереглося дуже мало. Деякі збережені частково, наприклад, немає кадрів, зроблених через скло одного або двох із трьох кольорів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кольорові світлини України 1904 року. ФОТО
04 жовтень, 2015, 23:15