Як брали російських військових у полон: свідчення бійця 51 бригади

Як брали російських військових у полон: свідчення бійця 51 бригади
Обставини взяття в полон цілого підрозділу Збройних сил Російської Федерації дозволили радикально змінити зовнішньополітичну ситуацію. Весь світ отримав самі красномовні докази російського вторгнення в Україну. Це один з найважливіших моментів війни. Але хто і як це зробив?

Цензор.НЕТ зумів розшукати одного з українських військових, який безпосередньо брав у полон росіян.

Це сержант 51 механізованої бригади Володимир Козак:

"Я був командиром розвідувального відділення у складі третьої батальйонно-тактичної групи 51 бригади. Всі були мобілізованими, на батальйон може бути декілька кадрових офіцерів. Моя БМП була підбита раніше в бою під Старобешеве. Тому я без своєї машини отримав разом з групою бійців завдання з охорони бази постачання нашої батальйонно-тактичної групи в селі Дзеркальне. Нам були додані дві БМП, але у них не було снарядів. 24 серпня в 12:00 нашу базу накрили вогнем російські гаубиці - був підірваний склад боєприпасів. Обстріли тривали і в околицях.

О 17:00 я вивів бійців в посадку біля дороги неподалік села. І незабаром ми побачили, як по дорозі з боку Кутейникового на нас йдуть 10 солдатів. Вони йшли, як "телятка на пасовищі". Вони пересувалися не в бойовому порядку, і не були готові до бою.

Ми взяли їх без будь-якого опору. Вони були вражені тим, що відбувається. Ми говорили з ними російською. Вони розповіли відразу, що є російськими військовослужбовцями з 98-ї повітряно-десантної дивізії. Їх направили на маневри в Ростовську область. Вночі з 23 на 24 серпня вони перетнули кордон України. Вранці їх підрозділ у посадці в трьох кілометрах від Кутейникового потрапив під обстріл. Була знищена бойова машина десанту, один із них був легко поранений. Двоє їхніх товаришів були вбиті. Втративши техніку і зв'язок, десантники пішли кудись у пошуках медичної допомоги. Вони були шоковані тим, що потрапили в Україну і що тут справжня війна.

Вони нас не очікували зустріти. І здалися без опору.

Всю інформацію про подію одразу передали командуванню. Так що всі все знали. У той же вечір ми передали полонених у штаб - за ними приїхав офіцер і солдати 51 бригади з іншого батальйону. Ми думали, що допомога прийде і до нас, адже у нас не було ніякого прикриття. Всі інші війська відійшли. Але полонених вивезли, а нам довелося залишатися на місці - команди на відхід не було. Дзеркальне не було підготовлено до оборони. Це був тиловий об'єкт. Там були небойові підрозділи зі складу роти матеріального забезпечення та зв'язківців. Офіцер на базу приїхав новий, всього пару днів тому, він був тиловик. Вранці 25 серпня Дзеркальне було атаковане російськими підрозділом з танками, БМП і "нонами". Коштів і сил у нашого відділення чинити опір російської батальйонно-тактичній групі не було. Ми потрапили в полон.

Російські офіцери запитували у нас, куди ми діли полонених десантників - вони їх розшукували. Але ми все зробили швидко, так як розуміли, що за ними можуть приїхати.

У полоні я пробув 17 діб - у Сніжному. Потім мене передали нашим".

Показання Володимира Козака тим більше важливі, що дата полону росіян стала предметом маніпуляцій. Генеральний штаб заявив, що інформація про полонення росіян була отримана 25 серпня. Це було сказано, щоб виправдати відсутність всяких дій з боку керівництва Генштабу і виправдати відсутність на командному пункті командувача АТО - начальника Генштабу Віктора Муженка.

Муженко відлетів до Києва отримувати погони генерал-полковника, і поки він красувався біля президента і розповідав, що все стабільно і все під контролем, поки він обмивав нагородження 24 і 25 серпня в Києві, його солдати виконували завдання в умовах переважної переваги російських військ на південному фронті, і не отримуючи наказів командувача.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А "весь світ" в курсе этих "красномовних доказів"? Или некий "Володимир Козак", о котором вообще никто понятия не имеет и который внезапно откуда-то появился спустя больше года после "событий" - последний шанс для ВП поднять свой никчемный рейтинг? Где он так удачно скрывался со своими "доказами" все это время?
Відповісти
Бла бла бла.
Відповісти
матеріал толковий! в коментах - на тобі - два троляки ше й в одному місці))) агов хлопці! ви мож друг дружку знаєте?
Відповісти
Наряду с Цензором, ВР может пользоваться так же писульками на заборах и стенах общественных туалетов.
Відповісти
я можу,так як був з ним
Відповісти
Останні новини
Як брали російських військових у полон: свідчення бійця 51 бригади
06 жовтень, 2015, 12:01