Найстаріші міста України. ФОТО

Найстаріші міста України. ФОТО
Деякі населені пункти України починають свою історію ще до нашої ери.

До вашої уваги — рейтинг найстаріших поселень нашої країни, - повідомляє Телеканал новин «24».

Борисфен (острів Березань)

На острові Березань, що посеред Дніпра, зараз майже ніхто не живе. Та ще у VII столітті до нашої ери острів був густо заселеним. Цивілізацію на Борисфен принесли древні греки. Зараз острів є у складі національного заповідника "Сільвія". Чимало будівель там залишилось з часів Великої вітчизняної війни.

Білгород-Дністровський (Тіра)

У VI столітті до нашої ери був заснований греками населений пункт Тіра, на місці якого зараз знаходиться Білгород-Дністровський. Місто-держава постійно переходив від одного народу до іншого. З 1944 року місто назвали Білгород-Дністровський.

Кілія (Ахіллія)

На Одещині греки заснували чимало поселень. Ще одним з них стало місто Ахіллія. Правда, точної дати заснування нема — від VII до II століть до нашої ери.

Коростень

Слов'янське місто Коростень цьогоріч відзначає своє 1310-річчя. Відоме місто багатою і драматичною історією з руйнуваннями.

Ужгород

Солідна дата і в Ужгорода — 1122 роки. Значну частину існування місто належало угорцям. Сьогодні до Ужгорода їдуть туристи з усіх куточків Європи.

Чернігів

1108 років — стільки виповнилось у 2015 році Чернігову. В історичній документації про місто згадали у 907 році в "Повісті временних літ". Та є й археологічні свідчення, що підтверджують існування поселень ще до IX століття.

Полтава

Полтава цього року відзначає 1114-річчя. Місто, засноване слов'янами, є старшим за Чернігів. Полтава регулярно переходила з рук в руки.

Ромни

Вперше про Ромни згадав Володимир Мономах у своєму "Повчанні". Цього року місту буде 1113 років.

Переяслав-Хмельницький

За Ромнами святкує і Переяслав-Хмельницький свої 1108 років. Згідно з легендою, саме тут билися русичі з печенігами, і кожум'яка Ян переміг супротивника в бою один на один. Після цього населений пункт і був назвав Переяславом, що означає "перейняв славу".

Хотин

1013-річчя святкуватимуть у Хотині. Місто переходило від однієї європейської держави до іншої. Хотин має чимало середньовічних пам'яток.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
забули Володимир-Волинський
Відповісти
Володимиру 1027 заснував місто кеязь Володимир у 988р
Відповісти
Оце ж бо вже в печінках ця ваша передвиборна локшина. Тема шановний зовсім не про це. Взагалі дах людям зносить...!
Відповісти
Згоден за Володимир Волинський, я святкував там тисячоліття його створення, особисто в 1988 році на стадіоні, ще й парашутисти стрибали, короче замітка мабуть створена сепаратистами, або з неповаги до заходу країни!
Відповісти
Житомир 884 року заснування. Чому не написали?
Відповісти