У жовтні жителі Землі побачать малий парад планет. ВІДЕО

У жовтні жителі Землі побачать малий парад планет. ВІДЕО
У жовтні 2015 року жителі Землі зможуть спостерігати красиве явище, іменоване парадом планет. Побачити його можна буде з 8 по 20 жовтня.

Малий парад планет називають одним із найбільш заворожливих астрономічних явищ. При ньому частина планет нашої Сонячної системи знаходиться по один бік від сонця в невеликому секторі. На небосхилі ці небесні тіла будуть розташовуватися відносно близько один до одного, - повідомляє Gazeta.ua.

Головними учасниками цього явища стануть Венера, Марс, Юпітер, Меркурій і Місяць. Парад почнеться 8 жовтня: тоді природний супутник Землі зблизиться з групою планет на ранковому небі. Закінчиться явище 20 жовтня, коли Меркурій зруйнує "лінію" і зникне в ранкових сонячних променях.

За словами астрономів, спостерігати за явищем найкраще в ясну погоду приблизно за дві години до сходу сонця. При цьому розглянути малий парад планет можна і неозброєним оком.

Потрібно сказати, що параду планет іноді приписують містичні і псевдонаукові властивості. Деякі явище пов'язують з кінцем світу, а інші навіть кажуть, що в цей час можуть прилетіти прибульці", щоб врятувати землян від біди. Одна з таких псевдонаукових теорій, до речі, лягла в основу сюжету фільму-катастрофи "2012". Вчені ж вважають, що ніякого зв'язку між парадами планет і катаклізмами на Землі немає.

Виділяють малий і великий паради планет. У першому випадку по один бік від сонця в невеликому секторі виявляються чотири планети Сонячної системи, у другому – шість. При великому параді планет до цього числа належать Венера, Земля, Юпітер, Сатурн, Марс і Уран.

Парад планет також може бути "видимим" і "невидимим". Видимим парадом називають конфігурацію, при якій Марс, Венера, Меркурій, Юпітер і Сатурн відчутно зближуються на небесній сфері і можуть бути одночасно видні в невеликому секторі.

10 березня 1982 року жителі Землі могли стати свідками дуже рідкісного явища: тоді по один бік від Сонця в секторі з кутом 95 градусів виявилися Земля, Марс, Юпітер, Венера, Меркурій, Сатурн, Уран, Нептун і Плутон. Разом всі дев'ять планет нашої системи (Плутон тоді ще вважався "повноцінною" планетою). Великий парад планет можна спостерігати з періодичністю приблизно раз на 20 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У жовтні жителі Землі побачать малий парад планет. ВІДЕО
07 жовтень, 2015, 22:16