Як у Луцьку працюють офіси розвитку кварталу. ФОТО

Як у Луцьку працюють офіси розвитку кварталу. ФОТО
У Луцьку більше місяця тому розпочали роботу Офіси розвитку кварталу.

Фактично, їхні працівники виконують завдання органів місцевого самоврядування: збирають інформацію про проблеми, які найбільше турбують місцевих мешканців, надають рекомендації, як правильно вчинити, а також самі долучаються до їхнього вирішення, пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

Діяльність офісів є ініціативою і фактично розширенням роботи Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» - його так званим сервісним центром. На четвертому році існування Фонду виникло рішення стати ще більш доступними для людей і відкрити представництва в різних мікрорайонах міста. Якщо раніше до головного офісу Фонду зверталися здебільшого в критичних випадках, коли допомоги вже було просити ні в кого, то тепер «Новий Луцьк» закликає не відкладати й більш побутові питання: житлові, комунальні, юридичні – усі вони знайдуть кваліфіковану пораду й супровід менеджерів Офісів розвитку кварталу.

Попри численні закиди робота Офісів – не передвиборчий проект, запевняють у Фонді. Навпаки, вони стануть і частково вже є майданчиком для співпраці депутатів міськради з мешканцями. Так, семеро працівниць Офісів уже стали кандидатами в депутати до Луцької міськради, готові вони продовжувати діяльність і після виборів. Й оскільки робота «на окрузі» уже є їх постійним місцем праці, то й спілкуватимуться вони з лучанами не «від сесії до сесії», а протягом робочого тижня.

Експеримент

Найкращий спосіб перевірити – відчути на собі. Тому знайомство із роботою Офісів розвитку кварталу вирішили розпочати, поскаржившись туди на поганий стан під’їзду та байдужість «жеку».

Проблема не вигадана: п’ятиповерхова «хрущовка» у Привокзальному мікрорайоні Луцька і справді в поганому стані – як ззовні, так і всередині. Працівники Житлово-комунального підприємства №3, що обслуговує будинок, багато років поспіль посилаються на відсутність коштів. Коли мешканці запитують, куди йдуть сплачені гроші за «квартплату», вказують на підмурований минулоріч цоколь – мовляв, у цьому будинку цоколь відремонтували, в іншому – дах, ще десь вікно в під’їзді вставили – на всіх не настарчишся.

Офіс розвитку кварталу у цьому мікрорайоні розташований на вулиці Романа Шухевича (колишня – Кузнєцова).

Запросивши до столу, менеджер Тетяна Янчук запитує про мету візиту. Почувши розповідь про неефективну роботу «жеку», цікавиться, чи не розглядали варіант створити у будинку Об’єднання співвласників (ОСББ). Пояснює переваги: уся «квартплата» лишатиметься у розпорядженні будинку і самі мешканці будуть приймати рішення, на що витрачати гроші. Пояснюємо, що такий варіант – малоймовірний, адже в будинку проживають переважно пенсіонери, а молоді мешканці – здебільшого квартиранти.

Тетяна розповідає, що в силу вступив Закон, за яким до липня наступного року усі жильці багатоповерхівок змушені будуть визначитися із створенням ОСББ або співпрацею з управляючою компанією. Інакше рішення щодо утримання будинку, починаючи від ремонтів і закінчуючи формуванням тарифів, міська влада буде приймати самостійно і не радячись із людьми.

«Ми проводимо безкоштовні навчання для всіх бажаючих створити ОСББ, – каже Тетяна. – Надаємо всі необхідні консультації. Мешканцям, навіть якщо це пенсіонери, не треба далеко йти, наш офіс поруч. До того ж, зараз Фонд «Новий Луцьк» в рамках програми підтримки ОСББ компенсує витрати на реєстрацію об’єднання (відкриття рахунку, печатки тощо). Загалом ОСББ можна створити за два тижні».

Під час розмови викрились й інші проблеми: старі дерева перед вікнами, купи сміття, які двірники змітають під бордюри і не вивозять, погана електропроводка в під’їзді, через яку лампочки «горять» чи не щодня… Тетяна запропонувала заповнити заявку із вказаними проблемами, а також поцікавилась, чи зверталися до депутата свого округу. Зізнаюся чесно: ні…

Менеджер – кандидат – депутат?

«Я 14 років працювала в «Укртелекомі», це була моя єдина робота, – розповіла Тетяна Янчук. – Тому прийняти рішення про зміну роботи було непросто. Але так склалися обставини. Шукати інше місце почала ще в червні, але не знаходила нічого, що було б до душі. Коли дізналася, що будуть відкриватися Офіси розвитку кварталу від Фонду Ігоря Палиці, відіслала резюме. І невдовзі мене запросили на співбесіду. Вже під час розмови зрозуміла, наскільки хочу працювати з цими людьми. Ставлення до мене, як до потенційного працівника, відрізнялося від типової поведінки роботодавців. Раніше складалося враження, що прийшла проситися на роботу, а тут відчула, що мене запрошують, що я – потрібна.

Тетяна працювала трохи більше місяця менеджером Офісу розвитку кварталу, як отримала нову пропозицію: разом з кількома іншими працівницями Офісів стати кандидатами в депутати Луцької міської ради.

Як розповів під час представлення своєї команди кандидат на посаду Луцького міського голови Олександр Товстенюк, ідея делегувати менеджерів Офісів розвитку кварталу не була спонтанною і насправді вже під час першої співбесіди відбирали не просто хороших працівників, а – майбутніх депутатів.

«Ми підготували сильну команду, на сьогодні у Фонді «Новий Луцьк» працює 50 людей: 21 людина в центральному офісі і 29 – в Офісах розвитку кварталу. Ми дуже ретельно відбирали людей, опрацювали більше 130 резюме, провели 68 співбесід і зрештою обрали 29 чоловік. У разі, якщо ці люди стануть депутатами, вони продовжать роботу в Офісах і будуть працювати щодня – із понеділка до п’ятниці, із 9.00 до 18.00. Це буде так зване ядро міської ради», - зазначив він.

Робота на результат

Менеджер Тетяна Янчук каже, що розуміє мешканців, які звертаються за допомогою в Офіси розвитку кварталу. По-перше, тут працюють для того, щоб вирішувати проблеми, а не шукати пояснення, чому це зробити неможливо. А, по-друге, сама атмосфера робить відчутною різницю між затишним Офісом та «совковим» «жеком».

«Нещодавно довелося побувати в «жеку», бо оформляла документи на субсидію, – пригадує Тетяна. – Усе навколо в паперах, вони і на столі, і під столом, на них каву п’ють, бутерброди їдять… Жах».

Серед працівників іншого Офісу розвитку кварталу, що в старій частині Луцька на вулиці Кондзелевича, так само є кандидат у депутати міськради – Олена Оліферович.

«Попри те, що наш Офіс розташований в історичній частині міста, звернень з приводу збереження архітектурної спадщини чи чогось подібного поки не було, здебільшого звертаються щодо комунальних проблем», – розповіла Олена.

На відміну від Офісів у спальних районах, тут відвідувачів поки небагато, в середньому 3-5 на день. Усе – через тимчасову зневіру людей, - вважає Олена Оліферович.

«Приходять відвідувачі, показують кіпи паперів зі зверненнями, довідками, відмовами… Вони пройшли вже не одну інстанцію. Не дивно, що зневірилися», - каже вона.

Серед звернень немало й таких, що стосуються матеріальної допомоги. Звертаються люди, які потрапили в складні життєві ситуації. Працювати з такими історіями – робота не для кожного. Запитуємо в Олени, чи не було пов’язаних із цим сумнівів.

– Перед тим, як відіслати резюме, зайшла на сайт «Нового Луцька». Чесно кажучи, була шокована від кількості програм Фонду, і тих добрих справ, які він робить… Люблю працювати з людьми, а коли є можливість допомагати їм – хіба можна вигадати кращу роботу?, – зізналась Олена Оліферович.

Тільки з позитивом

Офіс розвитку кварталу на проспекті Відродження у Луцьку – свого роду унікальний. Усі троє працівників – Юлія Дацюк, Катерина Матвійчук і Микола Калапуша – були відібрані кандидатами в депутати.

За кількістю звернень цей Офіс є одним із найактивніших. Працівники розповідають, що мають і досить несподіваних гостей. Приміром, перед нашим візитом в Офіс заходила працівниця «жеку»: познайомитися та домовитись про спільну роботу.

– Ми порозумілися, домовилися співпрацювати, – каже Юлія. – Проте, пам’ятаю, нещодавно зверталася в ЖКП №7 як мешканка. Живу на останньому поверсі, у нас протікав дах. Проте ремонт довелося робити за власні кошти.

На запитання, яким Юлія бачить хорошого депутата, відповіла просто: близьким до людей, ініціативним та з прогресивними поглядами.

«Працювати в Офіс вийшла із декретної відпустки, – розповіла Юлія. – Роботу стала шукати, ще сидячи вдома з донькою. Раніше працювала і бухгалтером, і в банківській сфері на керівній посаді. Але подобається працювати з людьми. Тим більше, до нас усі приходять з позитивом. Навіть, якщо мова про якусь проблему, репутація в Фонду така, що лучани приходять з хорошими емоціями, бо знають, що обов’язково отримають підтримку.

Катерина Матвійчук зізнається, що на роботі в Офісі нарешті знайшла себе.

«Я цього не афішую, але… у мене була непроста життєва ситуація і свого часу Фонд дуже допоміг моїй сім’ї. – Тому коли чоловік розповів, що «Новий Луцьк» шукає працівників, я зрозуміла: дуже хочу! Так в житті складалося, що пробувала працювати в різних сферах, і відчувала, що не можу «себе знайти». А от коли почула про цю роботу, зрозуміла: хочу тут працювати, хочу допомагати людям», – каже Катерина Матвійчук.

Ярослава ЛИПНЮК

Нагадаємо, Офіси розвитку кварталу розташовані за такими адресами:

вулиця Гордіюк, 37;

проспект Соборності, 38;

проспект Відродження, 10;

вулиця Кондзелевича, 30;

бульвар Дружби Народів, 6;

вулиця Корольова, 10; вулиця Ковельська, 47а;

вулиця Генерала Шухевича, 6.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А модер,вроде как,должен быть независимым.То где мой комментарий? Или я в нем оскорбил кого или ненормативную лексику употребил?
Відповісти
– Перед тим, як відіслати резюме, зайшла на сайт «Нового Луцька». Чесно кажучи, була шокована від кількості програм Фонду, і тих добрих справ, які він робить...
Відповісти