Селяни з Маневиччини хочуть легалізувати видобуток бурштину

Селяни з Маневиччини хочуть легалізувати видобуток бурштину
Жителі прилеглих до місць видобутку бурштину сіл хочуть, щоб вищі чини їх підтримали в намірі створити підприємства поряд з сільрадами.

Про це вони розповіли на прес-конференції у четвер, 8 жовтня.

Так представник від селян з села Лісове, Маневицького району Андрій Хведчак розповів, що коли розпочалась «навала» бурштинокопачів з сусідніх регіонів, селяни були зацікавлені в тому, щоб разом з міліцією не допустити вторгнення «гастролерів» у Маневицькі ліси.

Маневиччани навіть створили по селах громадські формування, де місцеві чоловіки разом з міліцією виходили на чергування на так звані блок-пости. Натомість люди приїхали у Волинську обласну державну адміністрацію з метою налагодження діалогу з владцями і вирішення питання незаконного видобутку бурштину.

«Ідея полягає в тому, що ми хочемо схилити керівництво області до початку діалогу з громадою. Вважаємо, що створивши при сільських радах, підприємства типу ТзОВ, зможемо якимось чином розпочати процес легалізації видобутку бурштину. Мається на увазі, що підприємство буде являти собою об’єднання громадян, тобто учасниками буде 50% населення сільради», - пояснив Андрій Хведчак.

За словами Андрія Хведчака, саме створивши підприємство на рівні сільської ради, можна буде не тільки узаконити видобуток бурштину, а й показати приклад сусіднім областям, як цивілізованим і законним шляхом можна це зробити.

Натомість депутат сільської ради села Костюхнівка Олександр Антончик пояснив, чому місцеві жителі хочуть, щоб це підприємство створювали саме при сільрадах. Адже, за його словами, це дасть можливість не тільки легалізувати видобуток чи заробити, а й щоб ці кошти йшли на розвиток сільської інфраструктури та розвиток сільських громад.

«Ми знаємо, що хочуть зробити комунальне підприємство на рівні області, але ми не згідні, адже хочемо, щоб це підприємство створилось при сільській громаді, адже це забезпечить розвиток села та легальний видобуток бурштину, а виручені кошти підуть на розвиток як громади, так і нашого краю», - мовив Олександр Антончик.

Жителі маневицького краю хочуть шукати підтримки у влади, щоб останні, в свою чергу, підтримали і допомогли «зробити все правильно», а саме зареєструвати підприємство з дотриманням усіх юридичних тонкощів. Селяни обіцяють, якщо буде підприємство і узаконення видобутку бурштину, то вони будуть видобувати бурштин згідно всім нормам: дерева будуть вирубуватись, тоді видобуватиметься бурштин, буде рекультивація і посадження нових лісів. Також вони переконані, що знайти інвестора, який вкладе стартовий капітал в підприємство – не проблема.

«Зрозуміло, що нам без інвестора ніяк не обійтись, але хочемо, щоб все було прозоро. Інвестора знайти – не проблема. Ми не хочемо, щоб потім говорили, що немає ініціативи з боку громади. Проблема полягає в тому, що нас не чують»,- мовив житель села Костюхнівка Олег Кондрацький.

Селяни переконані – комусь з владців вигідно затягувати з вирішенням питання легалізації видобутку бурштину, адже є чиясь зацікавленість в тому, щоб ці незаконні схеми й далі працювали.

Натомість депутат обласної ради Микола Давидюк намагався переконати селян в тому, що варто не лише думати про законний видобуток бурштину, а й про законний ринок збуту, а варіант, який вони пропонують не вирішить питання.

«Яке б підприємство ви не створили в будь-який час, то його можуть закрити, бо немає організованої державної служби. Тому потрібен контроль держави і продаж з користю для держави. Не важливо чи це буде підприємство обласного чи районного підпорядкування - це значить, що першочергове право на роботу повинні мати місцеві жителі, справедливий процент від заробітку. Наскільки більше заробить держава, настільки ж більше заробить робітник. Той варіант, що ви пропонуєте, коли будете самі копати, не дасть нічого і завтра знову почнуться ті ж проблеми, що є зараз»,- переконував Микола Давидюк.

Натомість селяни так не вважають, адже кажуть, що в селі й так немає де заробити не тільки старшим, а й молоді, адже роботи немає і села поступово «вимирають».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цей селянин це Хведчук апрнининувся месним.Та це він перший почав копати бурштин і апісля нього покотилось поїхало.Це оборотень.Він найбільше копав бурштин а терер прикитається охоронцем...
Відповісти
В армію того Хведчака
Відповісти
Ти там сам був???
в тій армії???
Відповісти
Хведчак по селам їздить і займається терором
Рік назад його банда побила багато людей в маневицькому р- н
А тепер він хоче вже легально копати
Хай іде з тих сіл тому що від них в людей страх
Відповісти
Останні новини
Селяни з Маневиччини хочуть легалізувати видобуток бурштину
08 жовтень, 2015, 13:10