Земля посіла лише 10 місце у новому рейтингу населеності

Земля посіла лише 10 місце у новому рейтингу населеності
Астрофізики Вашингтонського університету запропонували новий індекс, що оцінює планети за тим, наскільки підходять їхні умови для розвитку і підтримки життя.

Про це повідомляє УНІАН.

У рейтингу Земля з індексом 0,829 виявилася лише десятою / Google Maps.

Завданням індексу, запропонованого співробітниками віртуальної планетної лабораторії (Virtual Planetary Laboratory), є обґрунтований вибір цілей для подальших робіт з пошуку життя за межами Землі, пише Naked-Science.

Такі дані будуть виключно корисні для супутника James Webb, що готується до запуску, а також для інших інструментів, які ще будуються, так і вже працюючих. Щоб навести їх на ціль, її слід обрати. Зараз відомо вже більш як 1500 далеких планет, плюс кілька тисяч кандидатів, ще чекають підтвердження, – в тому числі сотні більш-менш придатних для життя.

Очолюють "список населеності" мало відомі неспеціалістам кандидати KOI 3456.02 і KOI 7235.01, спостереження яких все ще потребують додаткового підтвердження. У рейтингу Земля з індексом 0,829 виявилася лише десятою, тоді як у лідерів він склав 0,955 і 0,932 відповідно. Краще земної виявився індекс і підтвердженої планети Kepler-442b, а от у наших сусідів він гірше нікуди: 0,300 для Венери і 0,422 для Марса.

Варто зауважити, що це не перша спроба запропонувати такий індекс. Як правило, творці подібних рейтингів орієнтуються на розміри планети і її положення відносно зірки: зрозуміло, що для життя в тому вигляді, в якому вона відома нам потрібна рідка вода, тому планета повинна знаходитися на належній відстані від світила, не надто розжарюючись і не охолоджуючись. Автори нового індексу, що працюють під керівництвом Рорі Барнса (Rory Barnes), врахували і додаткові фактори, такі як наявність у планети твердої поверхні, ексцентриситет («витягнутість») її орбіти і альбедо (відбивання світла).

Складна формула Барнса і його колег залишається «відкритою» і в майбутньому може включити і нові, поки невраховані фактори. «Ми запропонували шлях обліку самих різних спостережних даних, – кажуть автори, – тому реалістичність нашого індексу буде лише збільшуватися по мірі того, як ми будемо розширювати свої знання про экзопланети».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.