Як маленькі туристи подорожували селами Волині. ФОТО

Як маленькі туристи подорожували селами Волині. ФОТО
У жовтні 2015 року відбулась чергова зустріч маленьких туристів та їх батьків із «Магією волинської казки». Разом із представниками Управління освіти і науки Волинської ОДА та Луцького міського центру зайнятості дітвора подорожувала селами Рожищенського району. Шлях пролягав через Переспу, Любче та Козин.

Найперше відвідали Переспу. Тут культурна програма розпочалася з кафе-музею, у якому відвідувачі побачили доволі велику колекцію старовинних предметів українського побуту: від швейних машинок, прасок до грамофонів.

Поруч, у млині, знаходиться музей Першої світової війни. Тут туристам розповіли про сторінки з історії Переспи, зокрема про Брусилівський прорив, лінія якого пролягала через село.

Далі помандрували у село Любче. Туристів зустрів князь Любомир. Одягнений у царські шати князь привітав відвідувачів і побажав усім веселої забави.

Потішили своєю творчістю й місцеві діти: просто перед будівлею сільради школярі подарували присутнім інсценізацію казки «Івасик-Телесик».

Після перегляду казки місцеві майстри і майстрині проводили майстер-класи з виготовлення ляльок-мотанок, ліплення вареників.
Неподалік майстер-класів розкинувся ярмарок народних умільців. Приїжджим пропонували вишиті, в’язані, плетені та мальовані витвори мистецтва.

Як і на будь-якому ярмарку, не обійшлося й без частувань: усіх пригощали традиційними стравами української кухні.

А справжньою родзинкою культурної програми стало любченське таксі. Гарно вичесані коники, підвода та привітний водій не лише з комфортом провезли діток по колоритних місцях села, а за бажанням і з дозволу батьків маленькі туристи мали можливість стати водієм місцевої «карети».

Цим же транспортом помандрували до старовинного городища ХІ-ХІІІ століття, яке височить посеред поля на початку села. Місцеві називають його «Валом».

Тут же на Валу встановили символічні «Ворота мрій». Кожен охочий міг пройти через них і зав’язати стрічечку, загадавши бажання. Червона стрічечка – на кохання, жовта – на багатство, зелена – на здоров’я, а голуба – на поповнення в родині.

Останнім пунктом туристичного маршруту стало село Козин. Тут маленьких відвідувачів місцеві жителі розважали всілякими конкурсами, забавами. А батьки в той час могли між собою ділитися враженнями від туристичного дня.

«Уже два роки через села Переспу, Любче, Рудку Козинську та Козин проходить цей унікальний туристичний маршрут, розроблений за підтримки Програми інституційного розвитку «Економічний розвиток громад», яка реалізовується Західноукраїнським ресурсним центром за фінансової підтримки Фонду Чарльза Стюарта Мотта, – підсумував президент Волинського Інституту Підтримки і розвитку Громадських Ініціатив Петро Лавринюк. – Завдяки створенню нових туристичних маршрутів мешканцям чотирьох сіл стає трішечки комфортніше, вони вірять в себе та в те, що вони здатні зробити якісну послугу, продукт, який зацікавить інших людей».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як маленькі туристи подорожували селами Волині. ФОТО
09 жовтень, 2015, 11:24