Фотоісторія Google: від сервера з Lego до «наддержави»

Фотоісторія Google: від сервера з Lego до «наддержави»
Історія Google від витоків до наших днів у фотографіях, як це було.

Про це пише Корреспондент.net.

Корпорація Google на сьогоднішній день є глобальною «наддержавою» і значиться в списках найкращих світових брендів, її пошукова система є найчастіше відвідуваним пошуковиком у світі, а неологізм «гуглити» надійно увійшов не тільки в щоденний вжиток, а і в авторитетні словники.

Проте так було не завжди. У далекому 1998 року засновники нинішньої мегакорпорації Сергій Брін і Ларрі Пейдж тіснилися в кімнаті гуртожитку, звідки їх згодом вигнали.

Улітку 2015 року стало відомо про те, що Google увійде в Alphabet - новий холдинг Пейджа і Бріна.

Google з'явився в січні 1996 року як науково-дослідний проект Ларрі Пейджа (праворуч) і Сергія Бріна (ліворуч), які на той час навчалися в Стенфордському університеті в Каліфорнії

Так виглядав перший «офіс» Бріна і Пейджа - кімната в гуртожитку Стенфордського університету. Вони тоді задумали створити пошукову систему, яка б аналізувала відносини між сайтами. Нова технологія отримала назву PageRank - актуальність сайту в ній визначалася за кількістю і важливістю сторінок, які посилаються на сайт.

Це перший сервер Google, який був побудований з конструктора Lego і був розміщений на території кампуса Стенфордського університету. Відповідно домен мав таку адресу - google.stanford.edu.

Утім, Google використовував забагато пропускної здатності університетського інтернету, тому IT-відділ вигнав Бріна і Пейджа. Після цього штаб-квартира компанії переїхала в гараж майбутнього співробітника Google і глави YouTube Сьюзен Воджіскі.

Пошукова система називалася спочатку BackRub, проте згодом була змінена на Google - помилкове написання слова «гугол». Це сталося випадково під час зустрічі з одним із засновників Sun Microsystems Енді Бехтольшейм (на фото). «Це вкрай цікаво, - перервав Енді, коли Сергій почав демонструвати йому можливості свого пошуковика. - Але я дуже поспішаю. Як, ви говорите, називається ваша компанія?» І діставши чекову книжку, підписав чек на суму 100 тис. доларів на ім'я неіснуючої ще компанії Google Incorporated, заявленої приголомшеним Сергієм. Щоб отримати гроші в банку, необхідно було саме під цією назвою зареєструвати фірму.

Так виглядала домашня сторінка Google спочатку. Ні Брін, ні Пейдж не мали достатнього досвіду з програмування HTML, тому зосередили свої зусилля на алгоритмах.

Перший Дудл прикрасив головну сторінку Google 30 серпня 1998 року. Того дня засновники компанії Леррі Пейдж і Сергій Брін зібралися на фестиваль Burning Man, що проходив в пустелі Невади, і вирішили в оригінальний спосіб сповістити користувачів про свою відсутність на випадок, коли за час їхньої відсутності пошуковик ненароком зламається, помістивши за другою буквою «о» в логотипі Google чоловічка - символ фестивалю.

Перший співробітник Google - Крейг Сільверстайн - однокурсник Пейджа і Бріна.

Google могло і не бути. На початку 1999 року, будучи ще аспірантами, Брін і Пейдж вирішили, що їхня пошукова система занадто сильно відволікає їх від навчання. Вони запропонували главі Excite Джорджу Беллу купити її за 1 млн доларів, але він відмовився. Причини досі невідомі.

Пейдж і Брін зважуються започаткувати власну справу. У березні 1999 року Google переїхала у свій перший офіс у Пало-Альто в Силіконовій долині - в ту саму будівлю, де розміщувалися такі компанії, як PayPal і Logitech.

Незабаром після цього, 7 червня 1999 року, було оголошено про фінансування у розмірі 25 млн доларів такими великими інвесторами, як венчурні компанії Kleiner Perkins Caufield & Byers і Sequoia Capital.

У 2000 році Google запускає сервіс контекстної реклами AdWords, який в майбутньому стане основним джерелом доходу.

До 2000 року Google починає заробляти перші серйозні гроші, а Сергій Брін (на фото праворуч) і Ларрі Пейдж (ліворуч) стають справжніми зірками.

Тоді ж виникає і неофіційне гасло компанії: «Не будь злим. Ми віримо, що будемо компанією, яка робить хороші речі для світу, навіть якщо заради цього доводиться відмовитися від сьогочасної вигоди».

За наполягання інвестора Sequoia, Брін (на фото ліворуч) і Пейдж (праворуч) призначають Еріка Шмідта першим генеральним директором компанії у 2001 році. Це дає засновникам можливість цілком зосередитися на технологіях Google.

Googleplex. Штаб-квартира компанії. Назва походить від слів Google і complex (у значенні «група будівель») і відсилає до назви числа гуголплекс, рівного десяти в ступені гугол (тобто 1010100). Перші чотири будівлі були спочатку побудовані для компанії Silicon Graphics в 1997 році, у 2003 році Google взяла їх в оренду, а у 2006 році викупила разом з іншою власністю Silicon Graphics.

У компанії доклали багато зусиль для химерного дизайну Googleplex, тепер він є символом успіху в Силіконовій долині

Google стала першою технологічною компанією, яка запропонувала своїм співробітникам безкоштовну їжу. Кафе Google стало легендою Силіконової долини.

А це статуя динозавра Google, засиджена фламінго. Серед співробітників компанії подейкують, що це своєрідне нагадування - «Не вимирати!».

19 серпня 2004 року Google почала продаж своїх акцій на фондовому ринку за ціною 85 доларів за акцію. Сьогодні одна акція коштує 640 доларів.

1 квітня 2004 року Google анонсувала бета-версію Gmail - нової електронної пошти. Так як це сталося в День сміху, ЗМІ та користувачі подумали, що це жарт. У жовтні 2012 року сервіс Gmail став найпопулярнішим у світі.

Початок Google Maps. У 2005 році корпорація купує Keyhole, Where 2 і ZipDash, які ляжуть в основу нового сервісу.

У 2005 році Google купує невеликий стартап, який робив операційні системи для цифрових камер. Він називався Android, очолював його Енді Рубін (на фото). Зараз у 86% смартфонів, проданих у ІІ кварталі 2014 року, була встановлена операційна система Android.

Перший крок до Google Documents. У 2006 році корпорація набуває онлайнового конкурента Word - фірму Upstartle, яка працювала над онлайновим текстовим редактором Writely.

У 2006 році Google купує відеосервіс YouTube. Обидві компанії обмінялися акціями на суму в 1,65 млрд доларів. По закінченні угоди YouTube зберіг свою торгову марку, посиливши і доповнивши відеосервіси Google.

Google стає все більшою і більшою. У 2006 році компанія відкриває свій перший дата-центр в Орегоні. Ці різнокольорові труби використовуються для водяного охолодження серверів.

Популярність пошукової системи Google до 2006 року стає настільки великою, що фраза «шукати в Google» стає аналогом до «шукати в Інтернеті». У результаті з'являється неологізм «гуглити», який доданий і в авторитетні словники.

У 2008 році виходить HTC Dream - перший смартфон, що працює на операційній системі Android.

У 2008 році світ також побачив Google Chrome, який на сьогоднішній день є найпопулярнішим браузером.

У 2011 році Ерік Шмідт (на фото ліворуч) поступився посадою головного виконавчого директора Google Ларрі Пейджу, залишившись головою ради директорів.

Враховуючи бажання Google домінувати у всіх сферах, розробка автомобіля-безпілотника мало здивувала громадськість. На цей момент проект реалізує лабораторія Google X.

У 2012 році Google представив гарнітуру Google Glass, яка, на жаль, розчарувала більшість користувачів. Тим не менш 15 січня 2015 року Google оголосила про припинення виробництва Glass в наявному стані, при цьому зазначивши, що продукт закінчив свою експериментальну стадію в Google Labs. Розробка і виробництво продукту переноситься в інший підрозділ.

Google відома різноспрямованими і високотехнологічними розробками. На фото лінза, яка може вимірювати рівень глюкози в крові діабетиків.

Наприкінці літа 2015 року Google піддалася великій реорганізації. Засновники компанії Сергій Брін і Ларрі Пейдж (на фото) створили холдинг Alphabet, який не лише поглинув саму компанію Google, але і вивів деякі її проекти у свої дочірні підрозділи. Природно, все це спричинило значні кадрові перестановки в Маунтін-В'ю. Сергій Брін відтепер обіймає посаду президента холдингу, Ларрі Пейдж сів у крісло генерального директора.

Сундар Пічаї. У рамках реорганізації 10 серпня 2015 року боязкого індійця оголосили генеральним директором Google. ЗМІ тоді писали, що еволюція від «книжкового хробака» до впливового боса не випадковість, а закономірність.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Фотоісторія Google: від сервера з Lego до «наддержави»
15 жовтень, 2015, 06:27