У Луцьку провели семінар на тему енергоефективності в умовах підвищення тарифів

У Луцьку провели семінар на тему енергоефективності в умовах підвищення тарифів
У рамках семінару експерти з енергоефективності розповіли, як правильно використовувати джерела енергії та що робити для економії енергоспоживання.

У четвер, 15 жовтня, відбувся перший день дводенного семінару «Енергоефективність та соціальний захист населення в умовах підвищення тарифів у ЗМІ», який проходить у рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», Луцьк є одним з міст-партнерів цього проекту.

Під час семінару один зі спікерів Олександр Ніколаєнко розповів, що досить часто через неправильне утеплення будинків (або ж повну відсутність їхнього утеплення) витрачається багато тепла, яке фактично «вивітрюється» з приміщень на двір. Українські багатоповерхівки не є такими ж енергоефективними як європейські, адже в Європі будинки будуються за зовсім іншими будівельними нормами.

Енергоефективність осель залежить навіть від того, наскільки правильно був проведений монтаж вікон, адже якщо його встановлювали з порушенням відповідних норм, то тепло буде виходити на двір.

«Досить важливим є утеплення будинків з дотриманням всіх будівельних норм, в гіршому разі неприємним наслідком може бути утворення «містків холоду», на місці яких часто утворюються ті ж таки грибки», - сказав Олександр Ніколаєнко.

За його словами не варто економити на матеріалах для утеплення будівель, а загалом через кожні два-три поверхи робити протипожежні шари з мінеральної вати. Що ж до дитячих садочків, то їх, окрім як мінеральної вати, утеплювати іншими матеріалами не можна.

Що ж до альтернативних джерел енергії, то про їх розповів ще один експерт Олексій Соломаха. Він наголосив на важливості використання біомаси (солому, соняшник, дерева і.т.д) для створення альтернативних джерел енергії.

«Ми можемо використовувати будь-яку біомасу для вироблення біогазу», - зазначив Олексій Соломаха.

Також він розповів присутнім, що таке План дій зі сталого економічного розвитку (ПДСЕР), і навіщо він місту. Він зазначив, що Луцьк активно рухається на шляху сталого економічного розвитку.

Завдяки виконанню ПДСЕР Луцьк не тільки забезпечить економію використання енергоресурсів, а й в місті знизиться рівень викидів в повітря парникових газів у атмосферу.

Директор з питань комунікації та зв'язків з урядом Віра Ілляш зазначила, що проблема байдужості людей до питань енергоефективності ховається в ментальності українців. Саме тому, щоб змінити цю ментальність, то варто, щоб кожен розпочав з себе.

«В нас люди звикли думати, що хтось щось їм винен. Однак варто своє житло брати в свої руки, і зміни розпочинати з себе», - сказала Віра Ілляш.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку провели семінар на тему енергоефективності в умовах підвищення тарифів
15 жовтень, 2015, 16:14