Запоріжжя: колиска козацтва і символ справжньої мужності. ФОТО

Запоріжжя: колиска козацтва і символ справжньої мужності. ФОТО
З давніх часів Запоріжжя було колискою козацтва і вважалося символом справжньої мужності. Регіон завжди уособлював прагнення українського народу до свободи і незалежності, а його давня історія - криниця таємниць і загадок різних епох.

З розвитком науково-технічного прогресу місто стало індустріалізованим, тут було побудовано безліч промислових об'єктів, але Запоріжжя не втратило свого шарму, - інформує Тochka.net.

Національний заповідник «Хортиця»

Національний заповідник «Хортиця» - найбільший дніпровський острів, національний заповідник, комплексна історико-культурна, природна пам'ятка і справжня гордість Запоріжжя. Заповідник охоплює період історії людства з часів далекого палеоліту (35 тис. Років тому) і до наших часів, а на його території знаходиться близько 63 пам'яток археології.

Острів Хортиця знаходиться посеред м. Запоріжжя та вражає унікальними скелями, мальовничими плавнями і захоплюючим ландшафтом.

Кургани і кам'яні статуї скіфських часів тут експонує комплекс "Скіфський стан", з давньослов'янських часів збереглося язичницьке святилище, а з давньоруських - залишки поселення Протопче.

Саме на острові в наш час звели прототип Запорізької Січі - історико-культурний комплекс "Запорізька Січ". Комплекс відтворює образ козацької столиці, атмосферу часів козацтва і вражає своєю реалістичністю. Січ на Хортиці побудована за образом справжній Січі в дещо зменшеному масштабі. Тут знаходяться внутрішній Кош і примикає до нього передмістя, Майдан, січовий храм Покрова Богородиці, вежі, фортифікаційні укріплення, скарбниця, козацькі курені. Також тут відтворено всі елементи архітектури, культури, побуту і життя запорізьких козаків.

Тут ніби оживають легенди, здається, що ось зараз повз промчать козаки на своїх конях ..

Музей історії запорозького козацтва

Тут знаходиться безліч цікавих експозицій, присвячених практично всім сторонам історії життя острова Хортиця. У музеї є три діорами: "Битва Святослава", "Військова рада на Січі"; "Нічний штурм Запоріжжя в 1943 році", а також багато інших експонатів, присвячених козакам і козацтву.

Станом на даний момент музей тимчасово закритий на реекспозицію.

Недалеко від музею на Хортиці можна знайти кам'яний стовп, на якому написано, що тут імовірно вбили князя Святослава (сина княгині Ольги). Тут же є і таємничий чорний камінь, який, як вважають, має великий магічною силою.

Безсумнівно, кажучи про Хортицю, не можна не згадати і знаменитий "Кінний театр", який розміщується на півдні острова.

Дніпровська гідроелектростанція (Дніпрогес)

ДніпроГЕС - найбільша гідроелектростанція півдня України, яка забезпечує електроенергією Донецько-Криворізький промисловий район і знаходиться в місті Запоріжжя. Гідроелектростанція працює понад сімдесят років і уособлює цілу епоху.

У наш час Дніпровська гідроелектростанція, крім свого основного призначення, виконує функцію мосту між лівим і правим берегами. По 38-метровій греблі з лівого берега на правий може пройтися кожен охочий. З мосту відкриваються прекрасні види на острови Дубовий, Три Копиці і знамениту Хортицю.

Також звідси видно двох'ярусний міст Преображенського і арочний міст.

Асуанська гребля

А ця пам'ятка Запоріжжя не така відома в масах, ніж інші, але від цього не менш цікава. Мова йде про моделі єгипетської Асуанської греблі.

Мало кому, у наш час відомий той факт, що історія інженерної шедевра і найбільшого гідровузла Єгипту починалася в Запоріжжі.

На території Правобережного кар'єра в місті радянські підрядники єгипетського проекту побудували зменшену в 50 разів копію одного прольоту Асуанської греблі. Надалі об'єкт використовувався для коригування греблі в Єгипті.

Модель греблі частково збереглася і понині - експериментальний тунель перебуває у відносно доброму стані, а ось насип руйнується.

Дитяча залізниця

Дитяча залізниця - не тільки пізнавальний для дітей об'єкт, але і чудове місце для спільного відпочинку дорослих і дітей.

Тут можна подивитися місцевий зоопарк, тераріум, акваріум, а потім прокотитися на мініатюрному поїзді по веліколужскеим плавням. Тут же можна зійти на одній зі станцій Донецької залізниці, відправившись гуляти по численних дніпровських заливчикам.

Запорізький дуб

Запорізький 700-річний дуб знаходиться в селищі Верхня Хортиця. На жаль, почав засихати. Проте на ньому є кілька живих гілок. Сухі гілки підперті стовпами, навколо дуб обнесений ланцюгом. Діаметр стовбура 6 метрів 32 сантиметри, висота дерева - 36 метрів. Навіть зараз його стовбур можуть охопити, взявшись за руки, 6 дорослих людей.

За легендою саме під ним запорожці писали свій знаменитий лист турецькому султанові.

Собачки, що цілуються

Скульптура запорізького художника Володимира Гулича у вигляді двометрових собачок, що цілуються не має аналогів в Україні. Вона встановлена ​​на Алеї закоханих, неподалік від Комунарського РАЦСу.
Висота скульптури - 4 метри 50 сантиметрів, ширина - 6 метрів, виконана з бетону і заліза.

За задумом скульптора, закоханих, які пройшли під аркою пам'ятника, буде супроводжувати успіх. Місце користується особливою популярністю у молодят при здійсненні ними фотосесій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ви там були?
Відповісти
Останні новини
Запоріжжя: колиска козацтва і символ справжньої мужності. ФОТО
17 жовтень, 2015, 23:14