Навіщо Україні кіберполіція?

Навіщо Україні кіберполіція?
В Україні стартував відбір до лав нового підрозділу правоохоронців – кіберполіції. Хто вони такі і як це вплине на життя українців?

Всього за добу прийому заявок прийшло понад 3,3 тисяч резюме.

Сайт «24» розібрався у тому, наскільки гарячим буде конкурс на посаду кіберполіцейського, чим займатимуться ці правоохоронці і для чого вони потрібні Україні.

Що таке кіберполіція?

Це – новий підрозділ української поліції, який має боротися із кібертерористами та іншими «нехорошими» хакерами. Вони працюватимуть над тим, щоб запобігати зламу баз даних, поширенню вірусів та крадіжок інформації із, наприклад, держреєстрів з персональними даними громадян.

Навіщо Україні кіберполіція?

Фактично із 2013 року, в тому числі – і через акції протесту на Майдані, в Україні почалася нова хвиля інформаційної війни, елементами якої стали хакерські і поштові зломи, DDoS-атаки та крадіжки баз даних.

Окрім того, американська компанія з питань безпеки Lookingglass вже попередила, що російські військові ведуть ґрунтовну кіберкампанію проти українських військових та правоохоронних органів. Але навіть без прив’язки до політичної ситуації у країні кількість кіберзлочинів неухильно зростає щороку.

Кого туди візьмуть?

Найкращих фахівців у галузі кіберзлочинів. Тобто, тих, хто зможе пройти конкурс на посаду інспектора або спецагента. Потенційний кібер-інспектор – повнолітній, несудимий громадянин України із вищою освітою. Окрім профільних знань у сфері права та розуміння такого явища, як кіберзлочин, він також володіє українською та англійською мовами, має навички використання психології та соціальної інженерії та добре підготований фізично.

До потенційних спецагентів вимоги дещо більш ґрунтовні. Окрім всього вищеперерахованого вони також мають володіти китайською мовою, мати досвід у перехопленні та аналізі мережевого трафіку, програмування на різних мовах, досвід реверс-інжинірингу шкідливого програмного забезпечення та комп’ютерно-технічних досліджень.

Скільки їх буде?

Близько 400. Наразі планується набрати 187 старших інспекторів та інспекторів з зарплатою від 6 тис. грн, а також 39 спецагентів інформаційних технологій з зарплатою від 25 до 30 тисяч гривень.


Чим вони займатимуться?

У Міністерстві внутрішніх справ запевняють, що кіберполіція матиме п'ять основних завдань: реалізація державної політики із протидії кіберзлочинності; протидія кіберзлочинності у сферах використання платіжних систем, електронної комерції та господарської діяльності, інтелектуальної власності та інформаційної безпеки; інформування населення про появу нових кіберзлочинів; впровадження програмних засобів для систематизації та аналізу інформації про кіберзлочини; реагування на запити зарубіжних партнерів; участь у підвищенні кваліфікації співробітників поліції із застосування комп'ютерних технологій у протидії злочинності; участь у міжнародних операціях.

Коли почнуть працювати кіберполіцейські?

Цілком можливо, що вже цього року. З 26 жовтня розпочнеться атестаційний конкурс для майбутніх кіберполіцейських. До 5 листопада штат кіберполіції буде сформовано.

Що їхня поява змінить у житті українців?

Для пересічних громадян посилиться рівень безпеки у віртуальному просторі. Як пояснив очільник МВС Аваков, із появою кіберполіцейських, користуючись інтернетом і його можливостями, українці зможуть отримувати міліцейську допомогу у режимі реального часу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Требование - знание украинского языка.
Ассемблер уже на украинском?
Відповісти
ще треба - конную полицию и межгалактический патруль
Відповісти
точно.
Відповісти
Ми не дурні, ми стадо яке голосує за кісточку
Відповісти
чи може кіберполіція оштрафувати мене за те що я випадково зайшла на рекламу?
Відповісти
"Всього за добу прийому заявок прийшло понад 3,3 тисяч резюме". А в військовий комісаріат за добу не прийшло ні одного резюме.. Аго-о-о-в !Ви де?Мужчини ?!
Відповісти
Останні новини
Навіщо Україні кіберполіція?
17 жовтень, 2015, 00:22