Про всесвітньо відомого волинського скульптора видали книгу

Про всесвітньо відомого волинського скульптора видали книгу
Нещодавно в Рівному вийшла друком книга письменника, художника, краєзнавця Валерія Войтовича «Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму».

У пропонованому дослідженні вперше в Україні піднімається питання про культурну спадщину талановитого митця з Волині, скульптора зі світовим іменем, пише Monitor Wołyński.

Томаш Оскар Сосновський народився 12 грудня 1812 р. у селі Новомалин тепер Острозького району Рівненської області. Художню освіту здобув у Варшавській академії мистецтв, академіях Берліна й Рима. Сосновський був доктором скульптури та регентом академії Святого Луки в Римі, а також інспектував художні установи Італії, був головним директором музеїв і галерей Рима. Двадцять чотири художні академії світу надали йому почесне звання доктора honoris causa.

Талановитий митець з Острожчини – автор понад ста біломармурових шедеврів, які є окрасою багатьох храмів та музеїв Рима, Ізраїлю, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, Рівного, Острога, Житомира, Львова, Чернігова тощо.

Образи Христа та Мадонни геніально відображено в таких роботах скульптора, як «Діва Марія з Дитям», «Христос на смертному одрі», барельєф із зображенням «Діви Марії з Дитям» (Острог), «Pieta», («Оплакування»), «Невідома» (Рівне), «Материнство Марії» (Рим), «Богородиці Непорочного зачаття» (Назарет). Чимало робіт митця виконано на сюжети з історії античної Греції та Риму: «Аріадна», «Арес», «Аполлон», «Сократ», «Капітолійський Брут» (Рівне), «Олександр Македонський» (Острог). Сосновський – автор портрета свого наставника та друга П’єтро Тенерані (Житомир), учителя з Кременецького ліцею Юзефа Коженьовського (Львів), знаменитої італійської акторки Елеонори Дузе (Чернігів), пам’ятників Тадеушу Чацькому в костелі Візиток та Адаму Нарушевичу у Варшаві, Миколаю Копернику в Римі, скульптурної групи «Ядвіга і Ягайло» для Вільнюса і на Плантах у Кракові тощо. Відомо також, що в одній із приватних колекцій знаходиться бюст молодої дівчини в поліському народному костюмі – так звана «Маруся».

Спадщина Сосновського досить велика, в деяких маєтках Волині ще й на початку XX ст. можна було натрапити на бюсти чи фігурні композиції видатного скульптора.

Томаш Оскар Сосновський завершив свій земний шлях 27 січня 1886 р. Могила Сосновського знаходиться на цвинтарі Кампо Верано в Римі. На його могилі встановлено барельєф із зображенням ангела, який лівою рукою вказує на небо, а в опущеній правиці тримає сувій пергаменту. Напис говорить: «Святої пам’яті Томаш Оскар Сосновський, скульптор, уроджений в Новомалині, помер у Римі 27 січня 1886 р. Племінниця (по сестрі) і внучки цей пам’ятник йому становлять. Вічна пам’ять».

Досить промовистим для творчої спадщини майстра є також некролог, написаний колегами з академії. Його розмістили в багатьох тодішніх європейських газетах через два дні після смерті Сосновського. Закінчувався він такими словами: «Був у думках і серцях усіх, тому що на людину подібного характеру, подібної доброти і величності духу треба чекати довгі роки».

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига зазначив: «Томаш Оскар Сосновський – один із митців, творчість якого належить не лише українському, польському, італійському народам, але й громадянам усього світового простору, де зберігаються його прекрасні роботи. На жаль, про життєвий і творчий шлях цього скульптора зі світовим іменем жодної книги в Україні не було створено. Натомість у Любліні у 1997 р. було видано ґрунтовну працю про життя та творчість Томаша Оскара Сосновського «Tomasz Oskar Sosnowski. 1810–1886. Rzeźbiarz Polski w Rzymie», автор котрої – польський дослідник Лехослав Ламенський. Тому Томаш Оскар Сосновський і його доба, представлені в дослідженні Валерія Войтовича, дадуть змогу всім охочим зазирнути у класичне XIX ст. та осягнути творчу стезю цього визначного майстра».

Рецензент книги, доктор мистецтвознавства, лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка Володимир Овсійчук зазначив, що книга письменника й дослідника Валерія Войтовича «Томаш Оскар Сосновський. Скульптура класицизму» необхідна і для Польщі, й для України. Вона розкриває життєвий і творчий шлях скульптора об’ємно та змістовно, унікально збагачена ілюстраціями. Автор Валерій Войтович зібрав усе, що стосується творчості скульптора, та наповнив цим книгу. Все це зробило її уподібненою до підручника для поширення знань про Волинь далеко за її межами і збагатило мистецтво краю іменем видатного скульптора. «Блискуче написана монографія стане потрібною для шкіл, із неї молоде покоління здобуде вичерпні відомості не лише про прославленого скульптора, а й про європейське мистецтво того часу, про такі мистецькі явища, як бароко, класицизм, романтизм, що необхідні для культурного збагачення кожній людині», – сказав він. На думку рецензента, завдяки постаті Оскара Сосновського ми можемо більше дізнатися про Волинь, про те, в яких умовах, оточенні, середовищі виховувався митець, твори якого прикрашають музеї України, Польщі, Італії та інших країн.

У книзі використано архівні матеріали, ілюстрації визначних пам’яток архітектури, скульптури, живопису та рисунку, пов’язаних із епохою класицизму, а також авторські фотографії з робіт скульптора.

Видання вийшло за кошти міського бюджету відповідно до Програми підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги в місті Рівному на 2011–2015 рр.

Під час презентації, що відбулася у виставковій залі Рівненського міського будинку культури, рівнянам представили не лише нову книгу Валерія Войтовича, але і його картину «Томаш Оскар Сосновський», виконану олійними фарбами у 2015 р.

Наталія ВОЙТОВИЧ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Про всесвітньо відомого волинського скульптора видали книгу
17 жовтень, 2015, 10:45